26.03.2015 13:51

Nedēļas nogalē notiks pasākums "Satiec savu meistaru!"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pinumu darināšana no kārklu klūgām, kārklu sloksnēm un egļu saknēm. Meistare Maija Maskalāne Pinumu darināšana no kārklu klūgām, kārklu sloksnēm un egļu saknēm. Meistare Maija Maskalāne Publicitātes

Jau šajā nedēļas nogalē – no 27. līdz 29. martam – vairāk nekā 170 vietās visā Latvijā, arī Pierīgā, notiks pasākums "Satiec savu meistaru! 2015". Mācekļus pie sevis aicinās tautas lietišķās mākslas meistari, stāstnieki, teicēji un muzikanti.

"Satiec savu meistaru! 2015" ietvaros ikviens aicināts piedalīties meistardarbnīcās, individuālās nodarbībās, atvērtās darbnīcās, paraugdemonstrējumos, lekcijās, koncertos vai dančos un kopīgā muzicēšanā. Pasākumā varēs iepazīt un apgūt dažādas prasmes, kas saistītas ar tradicionālo amatniecību, muzicēšanu, dziedāšanu, mutvārdiem, un zināšanas, kas saistītas ar dabu un visumu, rituāliem un svētkiem.

Satikt savu meistaru varēs Latvijas pilsētu un novadu bibliotēkās, muzejos, kultūras centros, izglītības iestādēs un meistaru dzīvesvietās. Piemēram, sestdien Mercendarbes muižā Baldonē būs iespēja iepazīties ar stiprā siera darināšanas procesu, darbosies ādas plastikas un koka rotaļlietu radošās darbnīcas.

Ādažu novada Kadagā varēs iepazīties ar podnieka amata prasmēm, Vangažos – ar dažādu rokdarbu tehniku, Mālpilī un Krimuldā – apgūt aušanas prasmes, Allažu pagasta Auziņās – uzzināt mednieku tradīcijas, Siguldā – iepazīt mežģīņrakstu adīšanu, izšūšanas un gobelēnu tehniku un maizes cepšanas tradīcijas, Saulkrastos – prievīšu un grāmatzīmju aušanas māku, bet Turaidā un Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā – klātienē vērot un apgūt kalēja amata prasmes. Vairāk informācijas par pasākumu norisi Pierīgas novados meklēt www.satiecsavumeistaru.lv.

Pasākumu "Satiec savu meistaru!" rīko Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Berga Bazāru un Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām. Pasākums ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā "Eiropas amatu prasmju dienas". Līdzīgi pasākumi, kur tradicionālo prasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās pasaules valstīs.

Projekta būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī meistariem, viņu zināšanām un prasmēm.