03.03.2015 13:56

Mūziķu arodbiedrību pārstāvis: "Lielā mūzikas balva" drīz būs jāpiešķir fagotistam no Vjetnamas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mūziķu arodbiedrību pārstāvis: "Lielā mūzikas balva" drīz būs jāpiešķir fagotistam no Vjetnamas arhīvs

Mūziķa profesija vairs nav prestiža, un atalgojums vairs nemotivē to apgūt, tāpēc drīz var pienākt brīdis, kad vairs nebūs latviešu mūziķu, kuriem pasniegt "Lielo mūzikas balvu", uzskata Latvijas Profesionālo orķestru mūziķu arodbiedrību asociācijas valdes priekšsēdētājs Aldis Grunde.

"Lielā mūzikas balva piešķirta fagotistam no Vjetnamas!? Izklausās dīvaini, bet tādu saredzu tuvāko nākotni Latvijas profesionālās mūzikas nozarē," dienā, kad Latvijas Nacionālajā operā notiks "Lielās mūzikas balvas 2014" pasniegšanas ceremonija, vēsta A. Grunde.

Atbilstoši viņa sniegtajai informācijai, Latvijas profesionālais mūziķis pēc algas paaugstināšanas 2015. gadā "uz rokas" saņem 500 eiro, bet, lai to sasniegtu, viņam bija jāmācās 15–20 gadus "un labi jāmācās, jo profesionālos orķestros strādā nozares izcilības".

"Stīgu instrumentu mūziķi Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī (LNSO), Liepājas simfoniskajā orķestrī (LSO) un "Sinfonietta Rīga" strādā, izmantojot savus personīgos instrumentus, nesaņemot par to nekādu kompensāciju, un tas neliekas dīvaini. Dīvaini liktos, ja tramvaja vadītājs būtu tā īpašnieks, ugunsdzēsējs strādātu ar saviem spaiņiem, ķirurgs operētu ar sev pieejamiem instrumentiem un aparātiem, karavīrs aizstāvētu dzimteni atbilstoši savai rocībai," raksta mūziķu arodbiedrības vadītājs.

Kā apliecinājumu faktam, ka mūziķa profesija vairs nav prestiža un atalgojums vairs nemotivē to apgūt, A.Grunde min faktu, ka bērnu mūzikas skolas nespēj uzņemt visus gribētājus, toties 11 mūzikas vidusskolās nav kam mācīties. "Līdz ar to nav konkurences, un Mūzikas akadēmijā nav atbilstoša līmeņa studentu, ko uzņemt. Īpaši kritiska situācija ir ar pūtējiem, piemēram, šobrīd Latvijā ir brīvas astoņas fagotistu vietas."

Arodbiedrību pārstāvis uzskata, ka visu brīvvalsts laiku ir plūkti iepriekšējo gadu augļi, neko neieguldot ilgtermiņā, un esot tikai loģiski, ka "augļu kļūst arvien mazāk, un tie ir skābāki".

"Saprotu, ka kara priekšvakarā šī tēma liekas nenopietna, bet kari un krīzes pāriet un, ja rīt pieņemsim labvēlīgus nosacījumus nacionālās profesionālās mūzikas atdzimšanai, tad rezultātu sagaidīsim 2035. gadā. Varbūt vienkāršāk un lētāk ir laicīgi pārtraukt piešķirt Latvijas "Lielo mūzikas balvu"?" retoriski vaicā A.Grunde, kurš ir arī LNSO, LSO, Latvijas Nacionālās operas simfoniskā orķestra mūziķu un "Sinfonietta Rīga" neatkarīgo arodbiedrību valdes priekšsēdētājs.