09.02.2015 09:41

Siguldā skatāma veco datoru izstāde

Autors  Apriņķis.lv/Sigulda.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mihails Babjoniševs ir Baltijā  lielākās veco datoru un vecās elektronikas kolekcijas īpašnieks. Mihails Babjoniševs ir Baltijā lielākās veco datoru un vecās elektronikas kolekcijas īpašnieks. Aivars Lapiņš

Pirms divdesmit gadiem dators Latvijas iedzīvotāju mājās bija brīnums, bet šobrīd tā jau ir ikdiena. Turklāt mūsdienās tehnoloģijas attīstās tiks strauji, ka ir grūti izsekot jaunākajam. Bet kā tad īsti izskatījās paši pirmie datori, var aplūkot veco datoru un vecās elektronikas eksponātu izstādē Siguldā.

"Datoru muzejs Siguldā tapa 2007. gadā, un sākotnēji tā bija neliela telpa, kurā bija apmēram ducis eksponātu. Pēc tam muzejs tika paplašināts, bet šobrīd jau arī jaunās muzeja telpas ir pārpildītas ar eksponātiem. Visā muzejā apskatāmā tehnika – datori, veci radio, televizori un telefoni – ir ar mīlestību restaurēti un atjaunoti. Datoru muzejs ir privāts muzejs, kura apmeklējums ir bezmaksas, un to var apmeklēt visi. 80 % no datoriem, kas atrodas muzeja rīcībā, ir darba kārtībā, pārējie tiek pakāpeniski atjaunoti," stāsta siguldietis un veco datoru kolekcionārs Mihails Babjoniševs.

Izstādes apmeklētājiem Siguldas pagasta Kultūras namā ir iespēja apskatīt pirmo profesionālo galda datoru "Gulip 286", pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados Bulgārijā ražotos cietos diskus ar tikai trīs megabaitu lielu atmiņu no datoriem "SM1" un "Minsk 32", kā arī novērtēt 20 kilogramus smagu portatīvo datoru no 80. gadu sākuma.

Izstāde būs skatāma līdz 22. februārim darbadienās no plkst. 10 līdz 19, sestdienās un svētdienās no 10 līdz 14. Turklāt izstādes apmeklētājiem ir unikāla iespēja izstādes laikā satikties arī ar pašu kolekcionāru. Ieeja izstādē ir bez maksas.