07.02.2015 15:03

FOTO: Pierīgas novadi izstādē Ķīpsalā – pa vienam un visi kopā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
FOTO: Pierīgas novadi izstādē Ķīpsalā – pa vienam un visi kopā Einārs Binders

Piektdien Rīgā Ķīpsalas izstāžu kompleksā darbu sāka 22. starptautiskā tūrisma izstāde "Balttour 2015", kurā visu trīs dienu garumā ir pārstāvēti arī Pierīgas novadi un uzņēmēji.

Vieno kopīgas intereses

Ceļš uz gadskārtējo tūrisma izstādi, kā to uzsvēra ne viens vien nedēļas nogalē Ķīpsalā sastaptais uzņēmējs vai novada pārstāvis, jau ir iestaigāts. Taču starp 40 valstu dalībniekiem, kuri pārstāv vairāk nekā 700 dažādas tūrisma organizācijas, sava vieta jāatrod arī Latvijas tūrisma pakalpojumu piedāvātājiem – gan mājražotājiem un mazajiem vīndariem, kas gādā par Latvijas garšām, gan viesu namu, gan muižu un piļu apsaimniekotājiem, reizē piesaistot ceļotājus arī apkārtējam reģionam. Tāpat kā citos Latvijas reģionos arī Pierīgas novadi veido ģeogrāfiskajā tuvumā un kopīgās interesēs balstītas apvienības – klasterus.

Piemēram, Saulkrastu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Līcis stāsta, ka Rīgas līča Vidzemes piekrastē veiksmīgi darbojas tūrisma klasteris "Saviļņojošā Vidzeme", kas apvieno Saulkrastus un Carnikavu, bet tālāk arī Limbažus, Salacgrīvu un Aloju. Šogad kopīgiem spēkiem ir tapis stends – bāka, kas atgādina par virzienu uz Vidzemes piekrasti. Uz izstādi, klasterim sadarbojoties ar karšu izdevniecību "Jāņa sēta", izveidota kopīga tūrisma aplikācija – reģiona karte, kurā redzami interesantākie apskates objekti, naktsmītnes, arī plānoto notikumu kalendārs un apraksts.

Kopīgs stends – ar skatu platformu aprīkots labirints – ir arī sešiem Lejasdaugavas novadiem – Baldonei, Ikšķilei Ķekavai, Salaspilij, Stopiņiem un Ogrei.

Tāpat jau vairākus gadus izstādē darbojas stends "Enter Gauja". Siguldas attīstības aģentūras direktore Laura Konstante stāsta, ka pirms nepilniem četriem gadiem Līgatnē satikās Gaujas Nacionālā parka (GNP) pašvaldības no Siguldas, Cēsīm un Valmieras, jo bija skaidrs, ka katrs pats par sevi pārāk mazs, lai sekmīgi darbotos ārējos tirgos.

"Kad Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra atvēra klastera programmu, mēs saņēmām finansējumu sava klastera veidošanai. Šobrīd nav pat noprotams, kas notiktu, ja mēs katrs rautos uz savu pusi, lai gan esam tikai pusstundas brauciena attālumā viens no otra. Protams, vietējā tirgū katrs var vadīties pēc savas stratēģijas, bet pasaulē mēs rādām GNP kā vienoto galamērķi," skaidro L. Konstante.

Viņai piekrīt arī Turaidas muzejrezervāta apmeklētāju centra vadītāja Gunta Zaķīte, sakot, ka, sadarbojoties klasterī "Enter Gauja", labāk tiek izmantoti ne tikai naudas, bet arī prāta resursi.

Būt klasterī ir izdevīgāk

Sastapts Ķīpsalā, Mārtiņš Pauls no "Rāmkalniem" teic, ka kopā ar "Enter Gauja" partneriem ir bijis iespējams izveidot dažādus pasākumus, un kur tad citur, ja ne te – izstādē – var atrast sev īstos patērētājus un nākamos sadarbības. Viņš domā, ka dalības izmaksas klasterī nav pārspīlētas un ieguvums ir daudz lielāks par iztērētajiem pārsimts eiro. Turklāt šeit ir iespējama Eiropas naudas piesaiste.

Arī Saulkrastu domes priekšsēdētāja vietnieks atzīst, ka izdevumi, protams, ir, taču, apvienojoties pieciem novadiem vienā klasterī, kas kopīgi izdod kartes un bukletus, veido aplikācijas un kopīgu stendu, izmaksas kļūst daudz saprātīgākas.

Turaidas muzejrezervāta apmeklētāju centra vadītāja Gunta Zaķīte pamato dalība klasterī "Enter Gauja" pavisam vienkārši: "Esmu bijusi dažādās tūrisma izstādēs Viļņā, Berlīnē, Amsterdamā un citur, bet ir skaidrs, ka cilvēkiem tur vispirms interesē valsts – Latvija, un tikai tad viņi meklē citus pieturas punktus. Tāpēc GNP reģions ir pateicīgs kā lielāks galamērķis, kurā vieta ir arī mums – Turaidas muzejrezervātam. Savukārt vietējā informācija par sevi ir jāizplata pašiem, jo cilvēki mums uzdod konkrētus jautājumus: kas pie jums būs jauns?"

Gatavi jauniem piedāvājumiem

Lejasdaugavas novadu stendā vieta atradusies uzņēmējam Jurim Zaķim. Viņa firma "Jeņču laivas", kā teic uzņēmējs, izstādē piedalās, pateicoties labajai sadarbībai ar Ķekavas novada Tūrisma informācijas centru. Viņš piedāvā laivu braucienus pa vairākām Latvijas upēm, taču Pierīgā viens no iecienītākajiem ir maršruts pa Misas upi. Turklāt ik pavasari upē tiek rīkotas atkritumu savākšanas talkas. Svarīgākais, ko J. Zaķis gribot atgādināt ar savu piedalīšanos izstādē, ka ūdenstūrisms ir pieejams arī cilvēkiem, kas atrodas ratiņkrēslos.

Turpat Lejasdaugavas stendā sastaptais Salaspils novada deputāts un Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns stāsta, viens no trim vaļiem uz ko baltās Salaspils novads ir Nacionālais botāniskais dārzs, pārējie – Daugavas muzejs Doles salā un Salaspils memoriāls. Tūristu interesi par novadu viņš saista ar vienas dienas ekskursijām pa Daugavas krastiem.

Runājot par tuvāko nākotni, viņš atgādina, ka jau aprīļa beigās tiks rīkots pirmais gadatirgus un reizē ar to atvērsies jaunā Nacionālā Botāniskā dārza oranžērija.

Savukārt "Rāmkalnu" pārstāvji domā par vairāku dienu pasākumiem komandas saliedēšanai – skrējienu no Cēsīm līdz "Rāmkalniem". Tas ietvers krosu pa Gaujas krastiem, braucienu ar laivām un velosipēdiem, iespēju baudīt maltīti un nakšņošanu interesantās vietās. Taču tiek piemetināts, ka tas ir iespējams tikai sadarbībā ar klastera "Enter Gauja" partneriem.

Jau pierasts, ka Turaidas muzejrezervāts katru gadu apmeklētājiem piedāvā kaut ko īpašu. Šogad tā būs Dainu kalna 30. gadadiena, kas tiks svinēta 17. jūlijā. "Katrs, kas izstādes stendā atnāks pie mums un veltīs Dainu kalnam vienu tautasdziesmu, dabūs ieejas karti uz muzeja tās dienas pasākumiem," sola G. Zaķīte.

"Enter Gauja" klastera stendā Solvita Muižniece pārstāv klastera 11 muižas un pilis, kas atrodas Gaujas Nacionālajā parkā un tā tuvumā. "Šogad mūsu lozungs ir: "Paslēpts dižajā klusumā" no pilsētas trokšņa, interneta un daudz kā cita. Par Latvijas pilīm interese esot arī lietuviešiem un igauņiem, kas atbraukuši uz Rīgu ar saviem piedāvājumiem.

Izstādē atrodams arī dzīvnieku patversmes "Ulubele" stūrītis. No vienas puses ar tūrismu tam nav liela sakara, taču, kā uzskata patversmes brīvprātīgās darbinieces, kuras uz izstādi atbraukušas kopā ar suni un diviem kaķiem, daudziem piedzīvojums ir ne vien ceļojums uz "Ulubeli", kas atrodas Stopiņu novadā, bet arī, piemēram, pastaiga ar suņiem: "Pozitīvu emociju lādiņu iegūst gan cilvēki, gan dzīvnieki. Turklāt tā ir iespēja izkustēties svaigā gaisā." Pie viena "Ulubeles" pārstāves atgādina, ka patversmē priecātos par kvadrātveida drānas gabaliem, arī vecām avīzēm un žurnāliem, ko izklāt suņu un kaķu mītnēs.