06.02.2015 07:44

Turaidas muzejrezervāts "Balttour 2015" daudzinās Dainu kalnu

Autors  Anda Skuja, TMR Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turaidas muzejrezervāts "Balttour 2015" daudzinās Dainu kalnu www.turaida-muzejs.lv

Nedēļas nogalē Ķīpsalas izstāžu hallē jau 22. reizi notiks starptautiskā tūrisma izstāde gadatirgus "Balttour 2015". Ar Turaidas muzejrezervāta pārstāvjiem visas trīs dienas varēs tikties Gaujas nacionālā parka tūrisma zīmola "Enter Gauja" stendā.

Izstādes gadatirgus laikā muzejrezervāta pārstāvji interesentus iepazīstinās ar muzeja piedāvājumu un aktuālajiem notikumiem. Aktīvākos interesentus gaidīs arī pārsteiguma balvas.

2015. gadā Turaidas muzejrezervāta piedāvājumā ir vairākas aktualitātes:

Turaidas vēsturiskā centra kultūras mantojuma saglabāšanas un popularizēšanas pasākumi Eiropas nozīmes tūrisma galamērķī saistībā ar Latvijas prezidentūru ES;

pasākumu cikls "Dziesma Atmodas ceļā", kas veltīts LR neatkarības atjaunošanas 25. gadadienai un Dainu kalna 30. gadadienai;

Aspazijas un Raiņa 150. gadu jubilejas cikls Turaidā "Gals un sākums";

klaušinieku mājas restaurācija Turaidas vēsturiskajā centrā un darbs pie Latvijas simtgadei veltītas ekspozīcijas „Garīgā atmoda un pilsoniskā apziņa 19. gadsimtā, tās nozīme Latvijas valsts izveidē 20. gadsimta sākumā";

ekspozīcijas "Turaidas muzejrezervāts laikā un telpā" iekārtošana Turaidas pagasta magazīnā;

katalogu "Baltu un Baltijas somu senlietas Turaidas muzejrezervāta krājumā 10.–13. gs." un "Turaidas pils būvkeramika 13.–17. gs." sagatavošana un publicēšana;

nemateriālā kultūras mantojuma popularizēšana – gadskārtu ieražu svētki un Vidzemes lībiešu dienas pasākums starptautiskās Somugru dienas ietvaros.

Tā kā šogad Dainu kalnam aprit 30 gadu, izstādes "Balttour 2015" apmeklētājiem 6. februārī, plkst. 14 izstāžu halles Lielās skatuves programmā izskanēs muzejrezervāta un folkloras draugu kopas "Skandinieki" un folkloras deju kopas "Dandari" sagatavotais daudzinājums Dainu kalnam un nemateriālajam kultūras mantojumam, akcentējot latvisko dzīvesziņu, vispārcilvēciskās vērtības un dziesmas spēku cauri laikiem.

Kā stāsta Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne, "Turaida ar savu teiksmaino apkārtni gadsimtu gaitā ir cilvēku prieka, bēdu, cerību, dažādu notikumu, leģendu un dziesmu apvīta. Dziesma un akmens Dainu kalnā ienāca jau 1982. gada rudenī, kad šeit tika uzstādīta Induļa Rankas pirmā skulptūra "Veļu akmens". Pašlaik ikviena no Dainu kalna un Dziesmu dārza 26 skulptūrām nes kādu daļu no tautasdziesmu bagātības un ir saaudusies ar etnogrāfisko ansambļu un folkloras kopu dziedājumu – ar līvu, Kurzemes, Zemgales, Vidzemes, Latgales un Rīgas dziesmu.

Turaidas Dainu kalnā un Dziesmu dārzā 30 gados ir izskanējuši simtiem koncertu, kuros uzstājušās etnogrāfiskās un folkloras kopas no visas Latvijas un daudzām pasaules valstīm. Dainu kalna dziesmu pūrā pielocīts tūkstošiem dziesmu. Zaļajā rotā vienmēr ir izcēlies folkloras kopu dalībnieču tērpu košums un krāsu toņu saskanīgums. Viss kopā brīnišķīgi saderējis ar tēlnieka Induļa Rankas laukakmeņos veidotajām skulptūrām, radījis patiesu prieku un pozitīvas emocijas simtiem tūkstošu apmeklētāju no daudzām pasaules zemēm."

Dainu kalna daudzinājumā izstādē "Balttour 2015" skanēs līvu un latviešu tautasdziesmas, izvīsies deju raksti, tiks stāstīta Dainu kalna vēsture un atklāsies daudz krāšņu fotogrāfiju, kas iemūžinātas folkloras svētkos un tautas vienotības brīžos. Savukārt šovasar, 17. jūlijā, visi aicināti satikties svētkos "Mantojums – Dainu kalnam – 30", kad starptautiskajā folkloras festivālā "Baltica 2015" Turaidā atkal tiksies Latvijas novadu ļaudis un ārvalstu viesi.

Dainu kalns kļuvis par Atmodas laika Dziesmotās revolūcijas simbolu un kļuvis par vietu, kur sajust tautasdziesmas vitalitāti, iepazīt latviskās vērtības un vienoties tradīcijās, dziesmās un nododot tās saviem bērniem un nākamajām paaudzēm.