06.05.2012 08:32

Foto: Stādu parāde Siguldā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Stādu parāde Siguldā Krišjānis Grantiņš

4. un 5. maijā Siguldā, Svētku laukumā, jau otro gadu norisinājās pavasara lielākais Latvijas stādu audzētāju pasākums - "Latvijas Stādu parāde 2012".

Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja iegādāties Latvijā audzētus stādus, piedalīties retu un neparastu formu stādu izsolē, apmeklēt amatnieku gadatirgu, kur notika arī dārzkopības preču un tehnikas tirdzniecība.

Svētku laukuma centrā bija skatāmi stādu audzētāju un apzaļumotāju veidoti ekspozīciju stendi – mākslinieciski noformēti laukumi, ko piedāvāja Zaļenieku kokaudzētava, SIA "Zaļā Rota", Z/S "Sprogas", Z/S "Pīlādži", Z/S "Bērziņi", IK "Stādaudzētava "Baižas"", A/S "Latvijas Valsts meži", Kalsnavas kokaudzētava, SIA "Arosa R", Kokaudzētava "Bulduri", Kokaudzētava "Baltezers", SIA "Rose Service", Z/S "Dzērves", SIA "Stādaudzētava "Blīdene"", Strenču kokaudzētava, Z/S "Virškalni".

Izstāde 4. maijā sākās ar Stādu audzētāju biedrības rīkoto retu un neparastu formu stādu izsoli. Tajā dalībnieki ziedo retus un interesantus stādus, kuriem ir vienāda sākumcena – 50 santīmu. Kā norāda pasākuma organizatori, izsolē savāktos līdzekļus katru gadu ziedo kādam labdarības mērķim. Pagājušajā gadā tie tika ziedoti projektam "Likteņdārzs", bet šajā gadā savāktā nauda tiks novirzīta "Cerību sētai" - šobrīd Siguldā populāram lauku sētas projektam, kurā dzīvot un apgūt dzīves prasmes varēs jaunieši ar garīgiem traucējumiem.

5. maijā notika svinīgā konkursa "Stāds savai skolai" uzvarētāju apbalvošana, ko rīkoja Stādu audzētāju biedrība sadarbībā ar žurnālu "Ilustrētā Junioriem". Pirmās vietas ieguvēji varēs baudīt nobraucienu visai klasei Rodeļu trasē piedzīvojumu parkā "Tarzāns", bet otrās un trešās vietas īpašniekiem būs gods iestādīt divus dižstādus Svētku laukumā, blakus trīs dižkokiem, kurus stādījuši Baltijas valstu ārlietu ministri.

Šogad Stādu audzētāju biedrība izstādē arī uzsāka akciju "Gada stādi 2012" ar mērķi popularizēt Latvijas stādu audzētavās pieejamos stādus un lai katru gadu izceltu trīs populārākos stādus no katras grupas: lakstaugi (ziemcietes, vasaras puķes), kokaugi un pārtikā izmantojami augi. "Latvijas Stādu parādes 2012" laikā sevišķa uzmanība tika pievērsta šī gada stādiem - klinšrozītei, ķirsim un Anemonei.

Stādu parādes mērķis ir popularizēt Latvijā audzētus stādus un to ražotājus, jo dalībniekiem ir viens pamatnoteikums – pasākuma apmeklētājiem piedāvāt tikai Latvijā audzētus stādus.