04.05.2012 21:08

Platpera un Paula dāvana sievietēm pārtapa dāvanā Latvijai

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Albumam "A capella" virs nosaukuma ir R. Paula vārds, bet zem tā – diriģenta vārds, par ko Platpers jūtoties ļoti pagodināts. Albumam "A capella" virs nosaukuma ir R. Paula vārds, bet zem tā – diriģenta vārds, par ko Platpers jūtoties ļoti pagodināts. Krišjānis Grantiņš

Kā stāsta ķekavietis un leģendārais kordiriģents Arvīds Platpers, Raimondam Paulam bija pasūtīta tikai viena dziesma, pārejās viņš uzrakstījis no labas sirds.

Nule izdotajā albumā "A cappella" A. Platpers apkopojis mazpazīstamu Raimonda Paula mūziku koriem.

Kordiriģents atzinās, ka disku bija iecerēts izdot 8. martā kā dāvanu sievietēm, bet darbi sakārtojās tā, ka prezentācija notika dienu pirms Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas dienas, un ir sveiciens svētkos arī mūsu valstij un brīvībai.


Rīgas Latviešu biedrības nama Līgo zālē 3. maijā vakarā notika svinīga Maestro Raimonda Paula dziesmu albuma "A cappella" prezentācija, ko izdevusi kompānija "Mikrofona ieraksti". Tajā skan skaistas un romantiskas iemīļotā komponista dziesmas, ko diriģenta Arvīda Platpera vadībā iedziedājuši gan jauktie, gan sievu un vīru kori. Šis albums ir īpašs arī ar to, ka tajā nedzird nevienu mūzikas instrumentu, skan tikai kora dziedātāju balsis, par ko liecina arī diska nosaukums "A cappella".

Greznajā "Līgo zālē" uz svinīgo tikšanos bija pulcējušies albuma veidotāji un viesi. Īpašu emocionālu noskaņu radīja vīru koru "Absolvents" un "Ķekava" izpildītās Raimonda Paula dziesmas diriģenta Arvīda Platpera vadībā. Par to, kā disks tapa, vakara gaitā izjautājām tā veidotājus.

Mūzikas autors, komponists Raimonds Pauls pastāstīja: "Sadarbība ar A. Platperu, kā es smejos, ir mērāma jau gadsimtos. Vairāk kā četrdesmit gados mums ar Arvīdu un vīru kori "Absolvents" ir bijušas dažāda veida muzikālas sadarbības un projekti un jāteic, ka mūsu kopdarbs ir nonācis līdz labam profesionālam līmenim. Lai arī "Absolvents" un" Ķekava" ir amatieru vīru kori, viņi ir izdarījuši labu darbu un man ir prieks, ka tas ir paveikts. Šodien jau mūziķiem ir svarīgi, ka ir tas disks. Tas dod gandarījumu pašiem un ir laba muzikāla dāvana, ko var pasniegt radiem un draugiem. Paldies "MICREC", ka uzņēmās šo darbu, un labi tika ar to galā!

Mani jau sevišķi neatzīst kā kora dziesmu autoru, un es arī neesmu liels speciālists kora mūzikā, tomēr daudzi mani meldiņi, kas nav rakstīti korim, laika gaitā tomēr ir pārlikti un iekļuvuši koru repertuārā. Tā tas bija arī ar dziesmu "Manai Dzimtenei", jo to vispirms nodziedāja Viktors Lapčenoks. Ar Arvīdu Platperu mums saskan muzikālie uzskati. Diezgan bieži mēs atļaujamies arī paiet nost no tā, kas rakstīts kanonos, un koru repertuārā iekļaujam arī viegla rakstura izklaidējošas dziesmiņas. Es jūtu, ka vīriem tās patīk un klausītājiem arī, jo mēs ar tām esam guvuši lielus panākumus."

Kordiriģents Arvīds Platpers: "Veidojot šo albumu, gribēju uzsvērt to, ka Maestro ir teicams sava amata pārstāvis – komponists. Mēs viņu vairāk zinām kā instrumentālās mūzikas dižgaru, jo viņa klavierspēles tehnika ir izcila. Bet manās rokās nejauši nonāca partitūras no 1971., 1975., 1983. gada, ko Raimonds Pauls bija rakstījis kinofilmām, kādiem pasūtījumiem vai vienkārši tāpat, un atklājās, ka viņam ir arī kora dziesmas. Apmēram divus gadus mēs šīs dziesmas mācījāmies un, kad sākām domāt, kā saukt mūsu topošo disku, es speciāli uzsvēru a cappella, kas nozīmē dziedāšana ar balsīm bez neviena instrumenta pavadījuma. Šis nosaukums ļoti iepatikās arī "MICREC" veidotājiem un tapa disks "A cappella", kam virs nosaukuma ir Raimonda Paula vārds, bet zem tā – diriģenta vārds, par ko es jūtos ļoti pagodināts.

Lai diskā būtu aptverti ne tikai vīru, bet arī sievu un jauktie kori, mēs tajā iekļāvām arī dziesmu ciklu par Latvijas upēm. Šim ciklam ir interesanta vēsture. Man bija tas gods trešo reizi atbildēt par Dziesmu un deju svētku noslēguma koncertu, kuram dzejniecei Inesei Zanderei pasūtīja dzejoļus par Latvijas upēm. Pēc tam pa vienam dzejolim iedeva astoņiem mūsu komponistiem, lai uzraksta mūziku. Vienu iedeva arī Raimondam Paulam, šķiet, ka par Daugavu.

To apskatījis, viņš lūdza, lai parādu arī pārējos. Es iedevu. Pēc mēneša viņš man atnesa visas astoņas dziesmas. Tās bija rakstītas jauktajam korim un jāatzīst, ļoti sarežģītas – ne tikai četrbalsīgas, bet arī sešbalsīgas, astoņbalsīgas, vietām septiņbalsīgas. Man tuvojās jubileja un es sapulcēju savus bijušos studentus, kuri dzied Latvijas Radio korī, valsts akadēmiskajā korī "Latvija" un tos, kuri paši ir diriģenti, un tā mēs divos mēģinājumos dziesmas iestudējām un trešais mēģinājums jau bija koncerts un radio ieraksts. Uzskatu, ka ļoti veiksmīgs! Raimondam Paulam bija pasūtīta tikai viena dziesma, pārejās viņš uzrakstīja par velti. Šis ir tikai viens no mūsu kopdarbiem, kurā atklājās divas raksturīgas Maestro īpašības – viņš ir ļoti pretimnākošs un viņam ir fenomenālas darba spējas!"

Kompānijas "Mikrofona ieraksti" repertuāra direktors Guntars Račs atzinīgi novērtēja paveikto: "Latvijas valsts svētku priekšvakars bija dubulti svētki, jo disks ar krāšņo nosaukumu "A cappella" ir īpašs. Albumā skan cilvēku balsis, ko pasaulē vērtē kā visskaistāko instrumentu un kas ir neatkārtojams. Katra cilvēka dziedājums ir unikāls un arī šī kompaktdiska ieraksts ir unikāls. Ja to ierakstītu vēlreiz, tas skanētu citādāk."

Svētku viesu vidū bija Ķekavas novada pašvaldības pārstāvji, kuru vārdā mūzikas albuma veidotājus sveica Ķekavas novada Domes priekšsēdētājas Roberts Jurķis: "Kas var būt labāks par vīru kori! Mums ir arī zēnu koris, kas izaugs par vīriem. Paldies Maestro Raimondam Paulam, diriģentam Arvīdam Platperam un abiem vīru koriem "Absolvents" un "Ķekava". Mēs jūs atbalstījām un atbalstīsim arī turpmāk. Vēlam, lai pirmajam diskam seko nākamie!"