11.11.2014 16:06

Patriotu nedēļā Pierīgā sāk izrādīt jauno latviešu filmu par partizānu cīņām pēckara Latgalē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Patriotu nedēļā Pierīgā sāk izrādīt jauno latviešu filmu par partizānu cīņām pēckara Latgalē publicitātes

Patriotu nedēļā Ropažos un Zaķumuižā izrādīs skatītāju novērtēto režisora Normunda Puča filmu "Segvārds Vientulis", kas vēsta par katoļu priestera Antona Juhņeviča traģisko likteni, iesaistoties nacionālo partizānu cīņā pēckara Latgalē.

Filma "Segvārds Vientulis" pirmizrādi ar lieliem panākumiem piedzīvoja 4. novembrī kinoteātrī "Splendid Palace", un jau pirmajās trīs izrādīšanas dienās, kopš 7. novembra, tā ir bijusi skatītākā filma kinoteātros Rīgā un visā Latvijā.

Režisors Normunds Pučs, kam šī filma ir debija kino, filmas stāstu balstījis patiesos notikumos, kuri norisinājās 1945. gadā pēc padomju okupācijas atgriešanās Līvānu apkārtnē. Filma stāsta par Vanagu draudzes katoļu priesteri Antonu Juhņeviču, kurš baznīcas saimniecības telpās slēpa vietējos vīriešus no mobilizācijas vācu un sarkanajā armijā. Bet, savas pārliecības dēļ nonācis konfliktā ar varu, viņš bija spiests izšķirties par radikālu soli.

"Manuprāt, ir būtiski veidot un stiprināt savu nacionālo mītu. Tikai pašiem stāstot par savu vēsturi un tās varoņiem, mēs aizstāvēsim mūsu valsts pastāvēšanas leģitimitāti. Lielai daļai Latvijas iedzīvotāju neko neizsaka tādi vārdi kā Antons Juhņevičs, Juris Rudzāts, Jānis Vilcāns, Marta Skuja. Šie cilvēki ziedoja savu dzīvību par Latvijas Republikas atjaunošanu partizānu cīņās, bet šodien ir nepelnīti aizmirsti," filmas aktualitāti skaidro režisors.

Lai gan kinofilma "Segvārds Vientulis" ir balstīta vēsturiskos faktos, tā runā par cilvēka dzīves eksistenciālajām izvēlēm. Uzticība un varonība, kurai līdzās mājo nodevība un gļēvums vai vēlme vienkārši izdzīvot – to visu var iepazīt, sekojot Antona Juhņeviča un viņa cīņu biedru likteņiem.

Vēsturiskās personas filmā atveido aktieri: Varis Piņķis, Vilis Daudziņš, Edgars Samītis, Andris Bulis, Juris Bartkevičs, Juris Jope, Edgars Pujāts, Rihards Rudāks, Māris Korsietis, Egils Viļumovs, Ritvars Gailums un Valdemārs Karpačs. Savukārt mūziku filmai ir sarakstījis starptautiski atzītais latviešu garīgās mūzikas komponists Rihards Dubra.

Kinofilmu "Segvārds Vientulis" varēs skatīt 12. novembrī plkst. 19 Ropažu kultūras centrā un 13. novembrī plkst. 19 Zaķumuižas kultūras centrā. Savukārt 14. novembrī plkst. 16 Okupācijas muzejā Rīgā notiks filmai un tajā skartajām tēmām veltīta diskusija "No konformisma līdz kolaboracionismam – trauslā robeža".