30.04.2012 16:16

Varēs uzzināt, kā dzīvoja Turaidas baroneses kalpone Līze

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Turaidas muiža istabmeitas Līzes Vītolas jaunības dienu foto. Turaidas muiža istabmeitas Līzes Vītolas jaunības dienu foto. no Turaidas muzejrezervāta arhīva

Turaidas muižas pārvaldnieka vecās dzīvojamās mājas bēniņstāvā drīzumā būs dzirdami kalpones Līzes soļi cauri gadsimtiem.

Iecere iekārtot "Kalpones Līzes istabu" pieder mākslas vēsturniecei Inai Līnei. Latvijā līdz šim nevienā no atjaunoto muižu muzejiem nav izveidotas ekspozīcijas, kas attēlotu tieši muižas kalpotāju dzīvi. Turaidā tāda būs. Muzeja darbinieki un vēsturnieki ir savākuši daudz liecību par bijušajiem Turaidas muižas kalpotājiem, daudzi no viņiem apglabāti netālu esošajos Turaidas kapos.

Ekspozīcijā "Kalpones Līzes istaba" Turaidas muzejrezervāts centīsies radīt maksimāli precīzu un ticamu muižas kalpotājas – istabmeitas – dzīvojamo telpu, novietojot autentiskas mēbeles un citus sadzīves priekšmetus. Interesanti, ka tāda kalpone Līze tiešām savulaik ir strādājusi Turaidas muižā.

Ziņas par kalponi Līzi iegūtas no viņas dzimtas pēcnācējas Edītes Pētersones stāstījuma. Līze Pētersone, meitas uzvārdā Vītola, dzimusi 1862. gada 13. jūnijā, mirusi 1933. gada 30. jūlijā. Viņa bijusi Turaidas muižas baroneses Henrietas fon Staelas-Holšteinas istabene. Līze pie baroneses nostrādājusi 18 gadus, līdz apprecējusies ar muižas kučieri Jāni Pētersonu. Turaidas muižas baronese Līzei pūrā devusi smalkus mežģīņu aizkarus, gultas veļu, servīzi un zelta ķēdi. Līzei un Jānim bijuši trīs bērni: Jūlijs, Aleksandrs un Lūcija.

Visticamāk, Līze, kalpojot par istabeni pie baroneses, dzīvojusi nevis muižas pārvaldnieka mājā, bet gan pagājušā gadsimta 50. gados nojauktajā kungu mājā. Tomēr muižas kalpotājiem veltītā ekspozīcija labi iederēsies muižas pārvaldnieka vecajā dzīvojamajā mājā, veidojot vienotu ansambli, kas vispusīgi vēstīs par dzīvi muižā 19. gadsimtā.