29.09.2014 11:22

Foto: Zinātnieku nakts Salaspilī pulcē rekordlielu interesentu skaitu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Zinātnieku nakts Salaspilī pulcē rekordlielu interesentu skaitu publicitātes

Nacionālajā botāniskajā dārzā (NBD) Salaspilī pagājušās nedēļas nogalē norisinājās Zinātieku nakts, kas pulcēja necerēti daudz interesentu.

Pētījumos un spēlēs iepazīt augus un kristālus 26. septembra vakarā NBD vēlējās 214 apmeklētāji. Tas ir vislielākais interesentu skaits, ko norise piedzīvojusi piecos gados, kopš tā tur notiek, norāda NBD pārstāve Ilze Ķigure.

Zinātnieku nakts ir Eiropas Komisijas rosināts projekts, kas notiek vairākos simtos Eiropas pilsētu un paredz rīkot norises, kurās atraktīvi tiek skaidroti zinātnes sasniegumi, vairo sabiedrības interesi un izpratni par zinātni, kā arī ļauj ielūkoties laboratoriju darba noslēpumos. Šogad Zinātnieku nakts galvenā uzmanība bija pievērsta kristāliem.

NBD ar Salaspils novada domes finansiālu atbalstu vakara apmeklētājiem piedāvāja iespēju mikroskopā aplūkot kristālus augu šūnās, veidot kristālu modeļus no ogām un augļiem, spēlēt lapu domino, salikt koka piramīdas. Interaktīvā spēlē bija jāatpazīst augi pēc sēklām, to izplatīšanās veida, ziediem, areāla un kristālu esamības tajos.

Apmeklētājus, kas vēlējās piedalīties spēlēs un pētījumos, NBD darbinieki sastapa jau pirms norišu sākumlaika. Pulksten 17 laboratorija un spēļu vietas piedzīvoja lielu interesentu plūsmu, un visaizrautīgākie turpināja likt lapu domino vēl pusstundu pēc paredzētā noslēguma. Garas rindas veidojās pie četriem mikroskopiem, un gados jaunāko apmeklētāju vidū netrūka tādu, kas vairākkārt vēlējās iziet augu atpazīšanas stafeti, lai saņemtu balvu – brūnā cukura gabaliņu. Vairāki rīkotāju uzrunātie viesi vēlējās, lai spēle būtu garāka, atklāja, ka Zinātnieku naktī izvēlēties NBD viņiem licis interesantais piedāvājums iepriekšējos gados un novēlēja vēl plašāku norišu klāstu turpmāk.