07.09.2014 16:35

Jaunos mūziķus aicina senākais mūzikas un mākslas festivāls Latvijā "Bildes"

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Oktobra beigās Rīgas Kongresu namā notiks tradicionālais mūzikas un mākslas festivāls "Bildes", kurā izskanēs septiņi koncerti.

Visai drīz klāt 21. oktobris, kad ar folkkoncertu jau 29. reizi sāksies mūzikas un mākslas festivāls "Bildes". Kā sola festivāla rīkotāji, septiņos koncertos uz "Bilžu" skatuves kāps folkmūziķi un jaunie dziesminieki, skanēs blūzs, jaunās grupas veidos kopprojektus ar pieredzējušiem mūziķiem un radošām personībām. Kā vienmēr, mazos "Bilžu" apmeklētājus priecēs atraktīvi bērnu kolektīvi un mūziķi ar savām atvasēm. Festivāla noslēgumā – tradicionālais "Bilžu" veterānu koncerts, kurā uzstāsies daudzi pazīstami un iemīļoti mūziķi un grupas.

Jauno grupu koncertā parasti uzstājas apmēram 20 grupas, un saraksts, kā teic festivāla rīkotāja Tija Auziņa, vēl nav noslēgts, jo, ja kāda jauno mūziķu apvienība izdomā, ka varētu kāpt uz "Bilžu" skatuves, līdz 10. oktobrim vēl ir laiks tikt pie šādas iespējas – vēl var pieteikties trīs vai četras grupas. "Jaunajiem muzikantiem "Bildes" ir lieliska iespēja kāpt uz skatuves, piedalīties mēģinājumos kopā ar festivāla veterāniem un diskutēt par mūziku," saka T. Auziņa, piebilstot, ka daudzām no tagad pazīstamajām grupām tieši "Bilžu" skatuve bijusi pirmā vieta, kur sācies to ceļš uz atzinību.

Runājot par nosacītu "veco" un "jauno" mūziķu sadarbību, viņa teic, ka labs piemērs bija 2013. gada "Bildēs", kad Rīgas 45. vidusskolas mūzikas klašu ansamblis "45. VSK" uzstājās kopā ar Ralfu Eilandu. Taču līdzīga pieredze varētu veidoties arī kādai jaunajai grupai, piemēram, no Ropažiem, Siguldas vai kādas citas vietas Pierīgā. Vajag tikai saņemties."

Koncertā jaunie mūziķi izpilda divas dziesmas, no kurām vienai jābūt jauno izpildītāju oriģinālkompozīcijai, savukārt otra ir jaunā aranžējumā veidota kāda "Bilžu" veterāna dziesma, ar ko kopā tā tiek izpildīta.

Lūk, ko par piedalīšanos "Bildēs" saka Ralfs Eilands: "Kad es sāku muzicēt un mācīties dziedāt, man bija tikai viena vide, kurā es spēju sevi citiem parādīt, – konkursi, kuros katrs nodzied vienu dziesmu un žūrija vērtē vokālo sniegumu. Es ļoti ātri sapratu, ka konkursi īsti nav mūziķu vide. Viss it kā labi, bet man bija sajūta, ka vēl tomēr neesmu tiesīgs sevi saukt par mūziķi. Taču kur lai jaunais mākslinieks meklē to "atmosfēru", kur lai satiek "savējos", kur lai iepazīst to īsto koncertu publiku? "Bildēs"!

Īsti neatceros gadu, kad notika šis koncerts, bet notikums manā atmiņā glabājas vēl šobaltdien: reiz, kad man bija kādi četri pieci gadi, mans krusttēvs Eduards Glotovs piedalījās "Bildēs". Man tik ļoti patika mūzika, ka visur gāju viņam līdzi, arī uz skatuves. Tāds bija tas skats – krusttēvs spēlē basu, bet es viņam pie kājas dejoju, un zāle visvairāk priecājās par mani, jo mazs bērns uz skatuves kļūst par galveno."

"Bildes" ir senākais mūzikas un mākslas festivāls Latvijā. Pirmo reizi tas tika sarīkots 1985. gadā. Trīs dienas oktobrī Rīgas Politehniskā institūta (tagad – Rīgas Tehniskā universitāte) studentu klubā Anglikāņu baznīcā tobrīd 12 populāri Latvijas mūziķi Kaspars Dimiters, Raimonds Bartaševičs, Imants Vanzovičs, Hermanis Kaminskis, Imants Zemzaris, Inga Suta, Jānis Grodums, Guntars Račs, Rodrigo Fomins, Mārtiņš Smilškalns, Ilmārs Puriņš un Guntis Veits izstādīja savus mākslas darbus. Kopā bija aplūkojami 37 darbi, tostarp Gunta Veita gobelēns "Nepabeigtais cimds" un mūziķu kopdarbs "Poploto".

Izstādes atklāšanā muzicēja profesionāli mākslinieki, piemēram, Jānis Anmanis, Ainars Mielavs, Niks Petraškevičs, Uldis Baltutis un Mākslas akadēmijas studenti. Taču uzstājas arī profesionāli mūziķi: Mirdza Zīvere, Imants Vanzovičs, Zigmars Liepiņš, Uldis Marhilevičs, Kaspars Dimiters, Aivars Hermanis, Raimonds Bartaševičs, Juris Kulakovs, Rodrigo Fomins, Inga Suta, Imants Zemzaris. Trešajā dienā notika Kaspara Dimitera un Aivara Hermaņa koncerts. Tā tika aizsākta tradīcija, kurai šogad aprit 29 gadi.