08.09.2014 18:40

Līdz ar rudeni sarosās Pierīgas pašdarbnieku kolektīvi; katrs atradīs nodarbi savai gaumei

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Baldones pašdarbnieku mākslinieciskie kolektīvi Baldones pašdarbnieku mākslinieciskie kolektīvi www.baldone.lv

Līdz ar skolas sākšanos un rudens iestāšanos sarosās arī pašdabnieku kolektīvi. Ikvienā Pierīgas novadā jebkurš iedzīvotājs var atrast sev patīkamāko un mīļāko nodarbošanos brīvajā laikā.

Visvairāk Pierīgā ir dejotāju un dziedātāju, turklāt visās vecuma grupās – no pašiem mazākajiem līdz senioriem cienījamā vecumā. Piemēram, Baldonē 16. sezonu šogad sāk vidējās paaudzes deju kopa "Degsme", savukārt Ķekavā – 45. gadu "Sidrabaine". Arī pārējos novados savu gadskārtējo sezonu iesākuši citi deju kolektīvi. Saulkrastos Eiropas senioru deju kolektīvs "Draiskais solis" uzņem jaunus dejotājus, bet Garkalnē šogad Dienas centrā varēs apgūt arī eksotiskākas dejas, piemēram, bačatu un kizombu.

Visdzažādākais piedāvājums ir arī dziedošajiem iedzīvotājiem – kori, ansambļi, folkloras kopas. Carnikaviešus savās rindās aicina kamerkoris "Vēja balss", sieviešu koris "Undīne", bet bērnus – ansamblis "Jūras zaķi". Sieviešu vokālais ansamblis "Ivuški" jaunās dalībnieces gaida Olainē. Visplašākās iespējas dziedātājiem ir Mārupē, kur darbojas četri kori, divi ansambļi un divas popgrupas.

Pūšamo instumentu meistarus aicina Inčukalna un Saulkrastu orķestri, bet koklētājus Babītes un Saulkrastu ansambļi.

Bez muzicēšanas ļoti populāra nodarbošanās Pierīgā ir lietišķā māksla un rokdarbi. Arī dalībnieču vecums šajās studijās ir plašā diapazonā – no pamatskolas līdz cienījamam pensijas vecumam. Tā ir nodarbošanās, kuras rezultātā top ne tikai skaisti audumi, adījumi un citādi mākslas darbi, bet arī zināšanas tiek nodotas jaunajai paaudzei. Saulkrastos ir gan audēju kopa "Kodaļa", gan rokdarbnieču pulciņš, Mālpilī – tautas lietišķās mākslas studija "Urga", Carnikavā – audēju pulciņš, kas darbojas jau gandrīz 50 gadus, un visu pastāvēšanas laiku saukts par "Auseklīti".

Īstu vīru nodarbes piedāvā Baldones entuziastu grupa, aicinot vīrus, un it sevišķi jauniešus, mācīties pļaut ar izkapti.

Pierīgā ne vien dzied un dejo, bet arī labi spēlē teātri. Ne velti gandrīz katrā novadā darbojas savs amatierteātris – Carnikavā, Ķekavā, Ādažos, Inčukalnā, Saulkrastos u.c. Tostarp Ropažos darbojas Esmeraldas Ermales teātra studija.

Tikpat aktīvi kā mākslinieciskie kolektīvi ir arī sportisti. Katrā novadā ir kāda sporta komanda, sporta klubs, centrs vai biedrība. Piemēram, Salaspilī darbojas roku cīņu, svarbumbu un florbola klubs "Egoisti". Tāpat pie sporta nodarbībām tiek pieskaitīta arī kāršu spēle zolīte. Mālpils novada pašvaldība savā interneta mājaslapā raksta: "Visa gada garumā katram sporta interesentam ir iespēja apmeklēt dažāda vaida sporta aktivitātes kā, piemēram: basketbols, futbols, zole, šahs u. c." Vairākas Pierīgas pašvaldības ir slavenas ar jauniem un moderniem sporta kompleksiem, kuros var nodarboties ar sev tīkamāko sporta veidu, tostarp arī peldēšanu baseinā.

Atgādināms, ka ikvienam ir dota iespēja pārstāvēt savu novadu dažādos konkursos, svētkos, izstādēs, sacensībās vai festivālos, darbojoties kādā no pašvaldības piedāvātajām mākslas studijām vai sporta sekcijām.

Vairāk informāciju par sava novada pašdarbības kolektīviem atrodama pašvaldību mājaslapās.