04.09.2014 11:27

Svētdien Brīvdabas muzejā Seno amatu diena

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Svētdien Brīvdabas muzejā Seno amatu diena www.brivdabasmuzejs.lv

7. septembrī no plkst. 12 līdz plkst. 16 Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs aicina uz Seno amatu dienu, lai apskatītu seno arodu noslēpumus un darbu tapšanu.

Priedes krogā apmeklētāji varēs vērot maizes cepšanu malkas krāsnī. Kurzemes zemnieka sētā darbosies kokamatnieks un spēļu meistars. Pie Mērsraga kalves apmeklētājus gaidīs un ar savu amatu iepazīstinās kalējs.

Kurzemes zvejniekciema "Mauru sētā" būs iespēja piedalīties sieviešu darbos – vērpšanā, aušanā, adīšanā, veļas mazgāšanā un gludināšanā. Kurzemes zvejniekciema "Lurķos" būs vīru darbi – baļķu garenzāģēšana, dēļu plēšana, mucu taisīšana un ķipīšu stīpošana, karošu grebšana. Podnieki taisīs podus un svilpauniekus. Bitenieki sviedīs medu. Pinēji pīs grozus, meldru krēslus un "baidēkļus".

Pasākumā viesosies tāšu meistari no tautas lietišķās mākslas studijas "Novgorodskaja beresta", kas kopš 1993. gada darbojas Veļikijnovgorodā. Studijas galvenais uzdevums – apgūt tradicionālo tāsinieka amatu, izprast tā vēsturisko un etnogrāfisko daudzveidību. Studijas dalībnieki pēta, interpretē un rekonstruē senos bērza tāss priekšmetus, kā arī popularizē šo tautas mākslas veidu izstādēs, festivālos un meistarklasēs.

6. septembrī plkst. 14 būs iespējams apmeklēt studijas vadītāja Vladimira Jariša vadīto meistarklasi Latvijas tāšu meistariem, savukārt 7. septembrī no plkst. 12 līdz 16 visiem interesentiem meistarklases vadīs studijas vadītājs un amatnieks Aleksandrs Kudrjašovs.