27.08.2014 14:28

Novadu dienā "Gaismas pilī" piedalīsies arī Ķekavas un Stopiņu pārstāvji

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ceturtdien – dienu pirms Latvijas Nacionālās bibliotēkas oficiālās atklāšanas – "Gaismas pilī" risināsies Latvijas Novadu dienas pasākumi, kuros piedalīsies arī Ķekavas un Stopiņu novadu pārstāvji.

28. augustā visā Nacionālās bibliotēkas ēkā ikviens varēs tikties ar teju pustūkstoti Novadu dienas dalībnieku, kuri apmeklētājiem rādīs kultūras mantojumu, ar ko lepojas viņu novados. Būs gan muzikāli un literāri priekšnesumi, gan iespējas pašiem līdzdarboties un radoši izpausties.

Plkst. 17 LNB ēkas otrajā stāvā grāmatu izsniegšanas punktā tiks stāstīts "Stopiņu novada jostas stāsts". Piedalīsies Baiba Kurzemniece, Jānis Pumpurs, Vita Paulāne, Daiga Brigmane un Haralds Burkovskis, kā arī novada kolektīvi – koklētāju ansamblis "Tīne" un vidējās paaudzes deju kolektīvs "Stopiņš".

Šajā pašā laikā 217. telpā otrajā stāvā notiks lekcija, kurā harizmātiskā un zinošā par Garšvielu Anniņu dēvētā ķekaviete Anna Šmite stāstīs par garšvielu burvību, to īpatnībām un atklās arī kādu īpašu recepti. Būs iespēja pasmaržot, nogaršot un salīdzināt tikko no dārza plūktus zaļumus un augus.

Stundu vēlāk Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā Ulbrokas bibliotēkas vadītāja Daiga Brigmane un mākslas vēsturniece Vita Banga stāstīs un demonstrēs filmas prezentāciju par projektu "Senās mājvietas Stopiņu novadā", bet vestibilā būs apskatāma tautas lietišķākās mākslas studijas "Ulbroka" audēju darbu skate un aušanas darbnīca.

Savukārt Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavas nodarbību telpā pulkvedis Jānis Hartmanis prezentēs grāmatu "Latviešu strēlnieki Nāves salā 1916", ko finansējusi Ķekavas novada pašvaldība. Grāmatā detalizēti izsekots varonīgo latviešu vīru vairāku mēnešu ilgajām cīņām Nāves salā. Zinošākajiem lekcijas dalībniekiem būs ekskluzīva iespēja tikt pie jaunās grāmatas eksemplāra, kas pārdošanā nav pieejams.

Plkst. 20 Humanitāro un sociālo zinātņu lasītavā paredzēta Ķekavas meiteņu vokālā ansambļa "Jūti" uzstāšanās.

Visas dienas garumā pasākuma apmeklētājiem LNB ēkas pirmā stāva izstāšu zālē arī būs iespēja apskatīt Siguldas pilsētas izstādes "Dzimuši Siguldā" un "Sigulda aizrauj".