24.08.2014 18:31

FOTO: Bruņinieku cīņas Siguldas pilī (papildināts)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Bruņinieku cīņas Siguldas pilī (papildināts) Ieva Karlsberga

Livonijas ordeņa Siguldas pilī norisinājās vēl nebijis pasākums "Sigulda nomet cimdu", kurā viduslaiku cīņas aizvadīja bruņinieki no Latvijas un Igaunijas.

 

Par turnīra uzvarētāju un galvenās balvas – 1000 eiro jaunu bruņu izkalšanai – ieguvēju kļuva Hartmans jeb Vladimirs Maksimenko no Rīgas kluba "Lībeka" (attēlos zilajā tērpā), kurš uzvarēja visās cīņās.

Kā portālu "Apriņķis.lv" informēja biedrība "Livonensis" pārstāvis Uldis Paseks, vēl turnīrā piedalījās Igors Pimenovs (klubs "Lībeka"), kā arī viesi no Tallinas – Edvards Puciriuss ("Nirks"), Arturs Kreivalds jeb Sveins un Germans Ļebedevs jeb Hermans (abi "Soldknechte").

Viens no turnīra dalībniekiem Edvards Puciriuss pastāstīja, ka bruņiniekiem bija jācīnās četrās kārtās – ar alšpīsu jeb šķēpu, pusotrrokas zobenu, koka zobenu un polaksu jeb cirvi. Viņš arī skaidroja, ka turnīra noteikumi bijuši ļoti tuvu tiem, kas tika ievēroti viduslaikos. Piemēram, viduslaikos cīņu laikā turnīru dalībnieki tika norobežoti ar sētu un starp tiem tika izvietots šķērslis, lai izvairītos no cīņas biedra savainošanas. Nepieciešamība pēc skaidras cīņas vietas norobežošanas radusies pēc kāda precedenta "Simtgadu kara" laikā, kad bruņinieki brīvajā laikā izklaidējušies, savstarpēji cīnoties. Reiz kādai no pusēm atsteigušies palīgā papildspēki, un, ieraugot cīņu, metušies palīgā vienai no pusēm un apkāvuši savējos.

Tāpat bruņinieks Edvards no Tallinas pastāstīja, ka šāda veida turnīrs, kad jācīnās četrās kārtās, noticis pirmo reizi. Mazo cīnītāju skaitu viņš skaidroja ar to, ka Siguldā notikušā turnīra cīņas veidi prasīja noteiktas bruņas, kas cīnītājiem jālieto un kas ne visiem ir pieejamas. Tāpat viņš pieļāva, ka cīnītāju skaitu ietekmējusi arī intensīvā šīs vasaras sezona un daudzie pasākumi, kuros viņa līdzgaitnieki piedalījušies.

Pasākumā "Sigulda nomet cimdu", abas dienas darbojās arī viduslaiku aktivitāšu stendi un amatnieku radošās darbnīcas, skatītājiem bija iespēja piedalīties sacensībās bruņnieciskā garā, apgūt zobencīņu, izliet alvas figūriņas, vērot raga brīnumainās pārvērtības un dāmas varēja nodoties viduslaiku sievietes skaistuma priekiem. Pasākuma apmeklētāji varēja izrādīt savas prasmes viduslaiku aktivitāšu stendos, krājot punktus un noslēgumā saņemot balvu, kā arī apgūt dejas soļus kopā ar "Trejdeviņiem" un "Cēsu pils muzikantiem". Skanēja muzikālie priekšnesumi grupu "Obscurus Orbis"", "Rodenpoys" un vīru kopas "Vilki" izpildījumā.

Viduslaiku turnīru organizēja P/A "Siguldas Attīstības aģentūra" sadarbībā ar biedrību "Vindas komtureja" un biedrību "Livonensis".

(papildināts viss teksts)