13.08.2014 14:33

Morē notikusi lielāko ragu mērīšana

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Biedrības "Savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācija" sertificēts vērtētājs Jānis Liepiņš un Lietuvas briežaudzētājs Linas Pakamanis mēra staltbrieža ragus. Biedrības "Savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācija" sertificēts vērtētājs Jānis Liepiņš un Lietuvas briežaudzētājs Linas Pakamanis mēra staltbrieža ragus. publicitātes

Noslēdzies ikgadējais starptautiskais briežu ragu vērtēšanas pasākums, kas šogad tika organizēts nu jau septīto gadu pēc kārtas, Siguldas novada Mores pagastā pulcējot Latvijas un pasaules briežaudzētājus un nozares speciālistus.

Pasākumā "Staltbriežu un dambriežu buļļu ciltsvērtības un ģenētiskās kvalitātes noteikšana" augusta pimajā nedēļā Latvijas un ārvalstu ekspertu vadībā notika staltbriežu un dambriežu vaislas buļļu ragu vērtēšana. Paralēli pasākumam tika organizēta starptautiska zinātniska konference briežu ģenētikā un menedžmentā, kas pulcēja pārstāvjus no Čehijas, ASV, Azerbaidžānas, Krievijas, Spānijas, Austrijas un citām Eiropas valstīm, sniedzot jaunākās tendences nozarē un briežaudzētājiem iespēju pieredzes apmaiņai.

8. augustā norisinājās nedēļas garumā vērtēto briežu buļļu ragu ekspozīcija un labāko ragu īpašnieku apbalvošanas ceremonija. Brieži tika vērtēti sešās vecuma grupās modificētā CIC vērtēšanas sistēmā. Atsevišķi tika vērtēti importēto tīrasiņu līniju dzīvnieki un Latvijas Ciltsdarba saimniecībās izveidoto krustoto asinslīniju dzīvnieki, kā arī staltbrieži starptautiskā konkurencē. Dambriežu buļļu ragus vērtēja tikai starptautiskā vērtējuma klasē.

Staltbriežu vaislas buļļu kopvērtējumā starptautiskā konkurencē par uzvarētāju tika atzīts Latvijas uzņēmums SIA "Zemitāni" ar dzīvnieka ragu vērtējumu 263,67 CIC punktu sistēmā, otrajā vietā ierindojās Polijas saimniecība "Rudzie" ar 258,98 CIC punktiem, savukārt trešo vietu ieņēma vietējais uzņēmums SIA "Māras brieži" ar 252,9 punktiem.

Dambriežu vaislas buļļu kopvērtējumā pirmo vietu tāpat kā pērn ieguva Lietuvas saimniecība "Cervus Aureus" ar vērtējumu 204,41 punkti, savukārt otro vietu ieguva mājinieka Jāņa Līkana briežaudzēšanas saimniecība ar dzīvnieka ragu vērtējumu 199,96 punkti. Godpilnajā trešajā vietā ierindojās Latvijas uzņēmums SIA "Purnavu muiža" ar 190,67 punktiem.

Smagākie ragi (11,8 kg) šogad pieder Slovākijas uzņēmumam "XCell Breeding Services", savukārt garākie (128 cm) – zemnieku saimniecībai no Latvijas "Saulstari-1".

"Šāda veida pasākums dod iespēju noskaidrot vadošās briežaudzēšanas saimniecības Latvijā un kaimiņvalstīs, un tā galvenais mērķis ir dzīvnieku ciltsvērtības noteikšana, kas dod iespēju demonstrēt Latvijas saimniecību sasniegumus vietējā un starptautiskā līmenī staltbriežu un dambriežu ciltsdarbā," teic biedrības "Savvaļas dzīvnieku audzētāju asociācija" valdes priekšsēdētājs Dainis Paeglītis. "Ar pasākumu tiek popularizētas Latvijas ciltsdarba saimniecības un Latvijā selekcionēti staltbrieži un dambrieži, kā arī veicināts selekcionētu Latvijas vaislas briežu eksports."