04.08.2014 17:29

Ar izcilu zvaigžņu un pašmāju mākslinieku uzstāšanos noslēgušies gadskārtējie Siguldas Opermūzikas svētki

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Aizvadītās nedēļas nogalē ar grandiozu Galā koncertu izskanēja ikgadējie, nu jau 22. Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki.

Kā vēsta svētku organizatori, pieci svētku pasākumi kopā pulcēja vairāk nekā 8000 apmeklētāju. Šogad Siguldas Opermūzikas svētki bija īpaši krāšņi, un tie bija arī viens no pasākumiem Rīgas – Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros, kas prasīja laicīgu un apjomīgu sagatavošanās darbu. Pirmo reizi tiem bija arī cita organizācijas forma – tos "divjūgā" rīkoja ilggadējais svētku producents Dainis Kalns un Siguldas novada pašvaldība. Arī mākslinieciskā programma, kuru kopā izstrādāja Dainis Kalns un Lolita Cauka, bija, Kalna vārdiem sakot, izcila.

Jautāts, kā viņš pats vērtē šā gada Opermūzikas svētkus, D. Kalns atzina, ka šogad izdevies realizēt visu iecerēto, pat vēl vairāk. Gan pašmāju, gan ārvalstu mākslinieku sniegums visos koncertos bijis izcils. "Karmenas jeb Klementīnes Margeines sniegums bija pārliecinošs – par viņu nešaubījos ne mirkli. Esmu pārliecināts, ka publika novērtēja to, ka, lai gan viņai tieši svētku laikā bija piedāvājums uzstāties Zalcburgā, viņa izvēlējās Siguldu. Esmu gandarīts, ka mans ilgstošais un stresa pilnais darbs, lai iegūtu Margeines apstiprinājumu uzstāties Siguldā, bija to vērts.

Apzinos, ka tā bija arī liela veiksme, jo pēc diviem gadiem tik pieprasītu zvaigzni mēs neiegūtu. Turklāt tad viņa būs piecas reizes dārgāka," pauž D. Kalns un atzīmē, ka liela veiksme bijusi arī mūsu pašu Maija Kovaļevska kā Mikaēla – viņa šo lomu "Karmenā" dziedājusi Metropolitēna operā Ņujorkā, Vīnes operā un Londonā debitējusi pasaulē pirmajā 3D operfilmā "Karmena". Viņš arī uzsver, ka iestudēt "Karmenu" piecu dienu laikā var tikai tik spēcīgs režisors kā Edmunds Freibergs un tikai ļoti talantīgi mākslinieki.

Jau pirms Opermūzikas svētkiem D. Kalns solīja, ka Galā koncerts būšot unikāls notikums Latvijas opermūzikas dzīvē, jo Eiropā uz vienas skatuves vienkopus nekad nav dziedājušas tādas zvaigznes – baritoni Pjērs Īvs Privo (Francija) un Vitorio Viteli (Itālija), gruzīnu soprāns Iano Tamara un tenors Filipe Do (Francija), pasaulē vispieprasītākais un visvairāk koncertējošais tenors Marselo Alvaress (Argentīna), kuriem pievienojās arī mūsu solisti Krišjānis Norvelis, Rihards Mačanovskis, Olga Jakov­ļeva, Dināra Rudāne.

"Par pasaules megazvaigznes, argentīnieša Marselo Alvaresa sniegumu Galā koncertā mūsu publika bija sajūsmā. Un kā nu ne, jo tāda līmeņa zvaigzne visas Latvijas opermūzikas vēsturē pie mums nav uzstājusies. Turklāt Alvaress pārsteidza ar savu sirsnību, atvērtību, sirsnību un mīlestību gan pret orķestri, gan publiku. Viņš tiešām ir prieka un labestības iemiesojums, un viņa starojums no skatuves ir apbrīnojams," atzīst D. Kalns.

Tāpat svētku organizators nešauboties atzīst, ka vislielākais pārsteigums publikai noteikti bija mūsu pašu Dināra Rudāne, kuru Andrejs Žagars savulaik nepaņēma operā, jo viņas balsij neesot piemērotu lomu: "Tagad viņa dzied Dubaijā, kur savu mecosoprānu ir noslīpējusi līdz izcilībai."

Jautāts par "divjūga" sadarbības formu svētku rīkošanā, D. Kalns teic, ka ļoti novērtē pašvaldības kultūras darbinieku atsaucību un ieguldīto darbu, lai viņam vairs nebūtu jārūpējas par mākslinieku labsajūtu un tehniskām detaļām. "Tomēr jāatzīst, ka, ja organizatoriskos darbus veiktu sabiedrisks nodibinājums, viss notiktu krietni ātrāk un elastīgāk. Diemžēl mūsu valsts politika ir uzlikusi pašvaldībām milzīgu birokrātijas slogu, kas prasīja neskaitāmus dokumentus, oficiālus domes lēmumus un parakstus, padarot procesu ļoti smagnēju. Tāpēc, uzskatu, nākotnē šo sadarbības modeli vajadzētu vienkāršot," vērtē D. Kalns.

Jautāts par nākotnes plāniem, ilggadējais Opermūzikas svētku producents un radošais direktors ir atturīgs un apliecina, ka tuvākajās divās nedēļās lems, kas viņam svarīgāks – ģimene, veselība, mazbērni vai opera. "Visus šos 22 gadus esmu bijis nemitīgā slodzē un stresā. Jārēķinās, ka es neesmu mūžīgais dzinējs, arī vecums liek par sevi manīt," saka D. Kalns. Viņš arī atzīst, ka, lai tāda līmeņa un apjoma svētki izdotos, ir nepieciešama iedvesma, enerģija un pārliecība. "Ja arī pats vairs neuzņemšos organizatorisko procesu, noteikti dalīšos ar iedvesmu, kontaktiem, idejām un labprāt komandēšu parādi, bet kādam būs jāuzņemas svētku producēšana," paredz D. Kalns.

Jautāts, vai svētki ir sagādājuši arī kādu nepatīkamu pārsteigumu, D. Kalns pauž rūgtumu par valsts augstāko amatpersonu attieksmi: "Kā jau minēju, nekur Eiropā vienkopus nav uzstājušās tādas pasaules opermūzikas zvaigznes kā šogad Galā koncertā Siguldā. Man žēl, ka ne Valsts prezidents, ne kultūras ministre neatrada iespēju pagodināt svētkus ar savu klātbūtni." Viņš ar nožēlu piebilst, ka tādu Kombuļu Inesi Latvijā diemžēl pazīst gandrīz katrs otrais, bet Alvaresu – labi ja katrs desmitais iedzīvotājs. Tāpat viņš piebilst, ka mūsu Krišjānis Norvelis ne ar ko nav sliktāks par slaveno Andrea Bočelli, bet uz mūsu mākslinieku koncertiem atnāk tikai daži tūkstoši skatītāju, turpretim Bočelli koncertos ir vairāki desmiti tūkstošu.

Dainis Kalns pateicas visiem Opermūzikas svētku norisē iesaistītajiem vairāk nekā 400 cilvēkiem – mūziķiem, dekoratoriem, gaismotājiem, šuvējiem, skaņotājiem, tehniskajiem un pašvaldības darbiniekiem u.c.