31.07.2014 17:26

1. – 3. augustā gaidāmi svētki "Turaidas pils 800 gadu mozaīka"

Autors  Anda Skuja, TMR Izglītojošā darba un komunikācijas daļas vadītāja
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
1. – 3. augustā gaidāmi svētki "Turaidas pils 800 gadu mozaīka" no Turaidas muzejrezervāta arhīva

Livonijas Indriķa hronika glabā faktu par Turaidas mūra pils būvniecības uzsākšanu 1214. gadā.

Gleznainās Gaujas senielejas krastā jau 800 gadu slejas pils varenie mūri. Vairāk nekā 300 gadu Turaidas pils piederējusi Rīgas arhibīskapijai. Mūsdienās tā ir Latvijas vēstures neatņemama sastāvdaļa, kas vēsta par viduslaiku un agro jauno laiku kultūras mantojumu.

Lai pateiktos Latvijas un starptautiskajai sabiedrībai par to, ka daudzu gadu garumā tā ar savu apmeklējumu un interesi ir atbalstījusi Turaidas pils saglabāšanu un sekmējusi Turaidas vēsturiskā centra tūkstošgadu garumā uzkrātā kultūras mantojuma iepazīšanu, 1. augustā pulksten 19 Turaidas muzejrezervāts aicina ikvienu uz pateicības pasākumu "Historia magistra vitae – Vēsture ir dzīves skolotāja".

Viduslaiku un mūsdienu atziņās par garīgajām vērtībām dalīsies Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs, Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne un aktieris Juris Strenga. Tiks atvērta grāmata "Turaida 13.–16. gadsimta dokumentos" un atklāta ekspozīcija "Krāsns podiņi – senlaiku bilžu enciklopēdija" Turaidas pils lielajā pusapaļajā tornī. Vēl tiks eksponētas izstādes par Turaidas pili un tās pētniecību, skanēs viduslaiku mūzika kamerkora "Amadeus" un dūdu un bungu grupas "Auļi" izpildījumā. Vakara izskaņā notiks krāšņa uguņošana.

Svētki "Turaidas pils 800 gadu mozaīka" turpināsies 2. un 3. augustā. Katrai dienai sagatavots īpašs piedāvājums, kas atklāj Turaidas pils nozīmīgākās vērtības: pils kā izcils viduslaiku kultūras mantojuma piemineklis, Latvijas kultūras tūrisma simbols, aizraujoša vēstures izzināšanas vieta dažādām paaudzēm.

2. augustā plkst. 15 sāksies pasākums "Omnia mutantur et nos mutamur in illis – Viss mainās, un mēs maināmies tam līdz", kurā tiks piedāvātas īpašas pils astoņsimtgadei sagatavotas bezmaksas ekskursijas. Turaidas pils pagalmā koncertu sniegs senās mūzikas grupa "Trakula". Plkst. 16 tiks atvērts ceļvedis "Turaidas mūra pils 800 gadi. Vēsture un mūsdienas".

3. augustā no plkst. 15 līdz 18 Ģimeņu dienā "Non scholae, sed vitae discimus – Ne skolai, bet dzīvei mācāmies" – varēs izzināt pils vēsturi. Turaidas pils fogts un rakstvedis pils pagalmā piedāvās interaktīvas un izzinošas darbnīcas "Viduslaiku mācības" kopā ar zinošiem skolotājiem: aizraujošā spēlē varēs apgūt rakstīšanu – dažādus gotiskās rakstības veidus –, latīņu valodu, aritmētiku, astronomiju, mūziku, mazo un lielo vīru spēles biedrības "Livonensis" vīru vadībā, kā arī pašiem izgatavot Turaidas pils suvenīru. Plkst. 17 Turaidas pils pagalmā tiks izrādīts deju grupas "Zvaigžņu aka" vides deju uzvedums "Krāsas".

Ieeja Turaidas muzejrezervāta pateicības pasākumā bez maksas būs 1. augustā no plkst. 19 līdz 22. Svētku programma pieejama muzeja mājaslapā www.turaida-muzejs.lv.