18.07.2014 13:34

Sākas festivāls "Positivus". Lai neiestrēgtu "korķos", uz Salacgrīvu jādodas laikus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pēc vairāku gadu pauzes siguldieši – grupa "Dzelzs Vilks" – atgriežas "Positivus", lai izpildītu leģendāros hītus un jaunas dziesmas no "Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestra" jaunā albuma "Kālabad". Pēc vairāku gadu pauzes siguldieši – grupa "Dzelzs Vilks" – atgriežas "Positivus", lai izpildītu leģendāros hītus un jaunas dziesmas no "Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestra" jaunā albuma "Kālabad". publicitātes/Jānis Deinats

18. jūlijā sākas Baltijā lielākais mūzikas un mākslas festivāls "Positivus", kas ik gadu jūlija vidū notiek Salacgrīvā.

Portāls "Apriņķis.lv" jau vakar novēroja, ka gan ar stopiem, gan autobusiem, gan ar savām automašīnām uz Salacgrīvu devās simtiem apmeklētāju. Savukārt šodien festivāla telšu pilsētiņā jau uzslietas aptuveni tūkstoš teltis. Arī automašīnu plūsma pieaug ar katru stundu. Tā kā uz Tallinas šosejas pie Ādažiem ceļa remonta dēļ ir ievērojami samazināts atļautais braukšanas ātrums – līdz 70 un 50 km/h, atsevišķos posmos brīžiem veidojas automašīnu sastrēgumi.

Tāpēc, lai pagūtu uz pirmajiem festivāla koncertiem, iesakām no Rīgas puses uz Salacgrīvu doties jau laikus vai izvēlēties citus piebraucamos ceļus, piemēram, caur Raganu un Bīriņiem vai Limbažiem.

Tāpat "Apriņķis.lv" šodien novēroja, ka pa Tallinas šoseju patrulē gan trafaretas, gan netrafaretas Valsts policijas automašīnas, un likumsargi, apstādinot autobraucējus, šoferiem veic alkohola un citu apreibinošo vielu esamības pārbaudi organismā.

Festivāla organizatori uzsver, ka tiem, kas brauks ar savu auto, jāņem vērā, ka ielas Salacgrīvā ap festivāla teritoriju var būt slēgtas. Automašīnas atļauts novietot tikai šim nolūkam izveidotā stāvvietā un ielās ap teritoriju, kur tas nav aizliegts.

Tāpat rīkotāji atgādina, ka, kaut sola siltu un saulainu laiku, ir jābūt gataviem visiem laikapstākļiem – gan saulei, gan lietum, kā arī iesaka atstāt vērtīgas mantas mājās, nevis teltīs.

Organizatori arī aicina rūpēties par apkārtni un dabu un nemēslot ne telšu pilsētiņas, ne festivāla norises teritorijās.

Vēl tiek atgādināts par lietām, kuras aizliegts ienest festivāla teritorijā, – video tehniku un profesionālo fototehniku, lietussargus, ieročus un sprāgstvielas, narkotikas, pārtikas produktus, alkoholiskos un bezalkoholiskos dzērienus, kā arī lielgabarīta priekšmetus.

Sadarbībā ar festivāla organizatoriem Valsts policija un festivāla apsardze visu pasākuma laiku sekos līdzi tā norisei, novēršot likumpārkāpumus. Policija aicina festivāla apmeklētājus nepārkāpt likumu un nebojāt svētkus nedz sev, nedz citiem.

Jau vēstīts, ka festivālā "Positivus" šogad uzstāsies latviešu mākslinieki – leģendārais "K. Remonts", klausītāju atzinību iemantojušais "Dzelzs vilks" un "The Sound Poets", kā arī jaunie un daudzsološie "Carnival Youth" un daudzi citi.


Vairāk nekā 20 gadus ilga karjera, trīspadsmit studijas albumi, septiņas Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas, izcili dzīvie koncerti un nedalīta fanu mīlestība – šīs ir tās lietas, kas "Dzelzs vilku" bez šaubīšanās ļauj saukt par vienu no visu laiku labākajām Latvijas rokgrupām. Pēc vairāku gadu pauzes viņi beidzot atgriežas "Positivus", lai izpildītu ne tikai savus nu jau leģendāros hitus, bet arī jaunas dziesmas no "Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestra" nesen izdotā konceptuālā albuma "Kālabad".

Grupa "The Sound Poets" ir paguvusi iekarot tūkstošiem siržu Latvijā un ir ceļā uz starptautiskiem panākumiem. 2013. gadu grupa uzsāka ar debijas albuma "Tavs stāsts" izdošanu. Albums saņēmis "Zelta Mikrofona" apbalvojumu nominācijā "Gada labākais pop-rock albums". "The Sound Poets" pazīstamākās dziesmas "Kalniem pāri" un "Tavs stāsts" ne tikai ilgstoši noturas pašmāju radio topos, bet jau iemantojušas uzmanību starp kaimiņu valstu klausītājiem.

"K. Remonts" pamatoti uzskatāma par vienu no neparastākajām pagājušā gadsimta 80. gadu apvienībām latviešu rokmūzikā, galvenokārt jau pateicoties dziesmām, kas izcēlās ne vien ar komplicētu melodisko un tembrālo uzbūvi un līdz tam nepieredzēti daudzveidīgu muzikālo dramaturģiju, bet arī nopietnas laikabiedru (Amanda Aizpuriete, Uldis Bērziņš, Jānis Kākulis, Egīls Zirnis u. c.) dzejas izmantojumu. Grupa nesen sniedza neaizmirstamu un enerģijas pilnu koncertu koncertzālē "Palladium".

Viena no jaunajām pašmāju grupām alternatīvās indī mūzikas apvienība "Carnival Youth" tika izveidota 2011. gadā un jau uzstājusies ne tikai Latvijā, bet arī Lietuvā un Igaunijā. 10. maijā "Carnival Youth" piedalījās savā pirmajā starptautiskajā festivālā Rietumeiropā – "The Great Escape" Braitonā Lielbritānijā, bet 26. maijā laida klajā savu debijas minialbumu "Never Have Enough".

"Das Sonntags Legion", iespējams, ir vienīgais psihedēliskās folkmūzikas orķestris Latvijā, kurā apvienojušies mūziķi no tādām grupām kā "Inokentijs Mārpls", "S.I.L.S. ", "Soundarcade" un citām, kas šogad atgriežas festivālā "Positivus", lai ar savas sapņainās mūzikas palīdzību liktu klausītājiem pilnībā atbrīvoties un kaut uz mirkli aizmirsties no apkārtējās pasaules.

Sākuši kopā muzicēt vien pašā 2012. gada izskaņā, jau iepriekšējā vasarā "Laika Suns" sevi pieteica kā, iespējams, šobrīd labāko rokgrupu Latvijā. Grupā ir apvienojušies jau pieredzējuši mūziķi no vairākiem pazīstamiem ansambļiem – Arnis Račinskis ("Mofo", "Kuba" u. c.), Kārlis Strūbergs ("Momend") un Pēteris Lunde ("The Sound Poets", "Pienvedēja piedzīvojumi"). Visu ziemu pavadījuši, cītīgi strādājot pie jauna materiāla, mūziķi ir gatavi sniegt neaizmirstamu koncertu.

Festivālā skatuve "I Love You" vienmēr izcēlusies ar īpašu auru un sajūtu, ka mūziķi spēlē nevis tūkstošiem klausītāju, bet tieši jums. Šogad uz tās uzstāsies "Carnival Youth", "Laika Suns", "Das Sonntags Legion", "The Citizens", "Nē", "Pyro Trees", "Martas Asinis" un "Starmetis".

Skatuve "Palladium" šogad atradīsies ne tikai citā vietā, bet arī kļūs daudz plašāka, ļaujot baudīt mūziķu koncertus lielākai auditorijai. Uz tās šogad uzstāsies "K.Remonts", "The Sound Poets", "Audience Killers", "Rīgas Modes", "Pikaso", "Manta" un "The Velvet Supernova".

Savukārt uz otrās lielākās – "Nordea" – festivāla skatuves līdzās jau izsludinātajiem "Temples", Anna Calvi, "Future Islands", Laura Mvula, "of Montreal", "Chet Faker", "Junip", "King Charles", "", "Birth Of Joy", "Kid Karate" uzstāsies arī "Dzelzs vilks".