01.07.2014 10:33

Ikšķilē norisināsies ikgadējie "Daugavas svētki"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ikšķilē norisināsies ikgadējie "Daugavas svētki" www.udensprieks.lv

5. jūlijā Ikšķilē ar diriģenta Inta Teterovska un Nacionālā teātra izrādē "Latgola.lv" spēlējošo aktieru piedalīšanos tiks atzīmēti tradicionālie "Daugavas svētki".

Ikšķiles Kultūras biedrības organizētais pasākums šogad būs īpaši vērienīgs ar svētku koncertu "Daugava – piestātnē Jānis Peters", gleznu izstādi, sportiskām un izglītojošām aktivitātēm, kā arī svētku gājienu uz Daugavmalu.

"Ņemot vērā politisko situāciju pasaulē, kas liek mums atkal atcerēties par neatkarības un nacionālās identitātes nozīmīgumu, Daugavas svētkos vēlamies godināt mūsu tautas izcilo dzejnieku, publicistu, sabiedrisko darbinieku – Jāni Peteru. Dzejnieku, kura runa Latvijas Radošo savienību plēnumā 1988. gada 1., 2. jūnijā aizsāka Latvijas tautas atmodas kustību, kas bija neatkarības atjaunošanas virzītājspēks," teikts pasākuma organizatoru paziņojumā.

Svētku ietvaros jau no 30. jūnija līdz 5. jūlijam Ikšķiles Tautas namā skatāma gleznu izstādē "Mēs Daugavas krastā" un mākslinieka Valda Kaprāļa jubilejas izstāde. Savukārt 5. jūlijā no plkst. 11 līdz 13 pasākuma mazākajiem apmeklētājiem un ģimenēm paredzētas dažādas sportiskas, izglītojošas un izklaidējošas aktivitātes stafetē "Daugava lieliem un maziem". Stafete norisināsies Daugavmalā, posmā no peldētavas līdz jaunbūvju kompleksam "Zaļās salas".

5. jūlijā plkst. 20 ar koncertuzvedumu "Daugava – piestātnē Jānis Peters" paredzēta svētku kulminācija. Uzvedumā, kas veltīts Jāņa Petera 75. dzimšanas dienai, pasākuma apmeklētājus priecēs diriģents Ints Teterovskis ar 90 dziedātāju lielu kopkori, tāpat ar dziesmām pasākumu papildinās 10 Nacionālā teātra izrādes "Latgola.lv" aktieri un komponists Valdis Zilveris. Koncerta apmeklētājus ar deju priekšnesumiem priecēs jauniešu tautas deju kolektīvs "Spole" un vidējās paaudzes deju kolektīvs "Upe". Pēc koncerta posmā no brīvdabas estrādes uz Daugavmalu paredzēts svētku gājiens, kur notiks kora un tautas sadziedāšanās diriģenta Inta Teterovska vadībā.

Daugavas svētku tradīcijas dibinātājs ir gleznotājs, scenogrāfs profesors Jānis Kuga, kura dzīves un darbības nozīmīgs posms saistīts ar Ikšķili un Daugavu. Daugavas svētki notikuši deviņus gadus pēc kārtas pirmās Latvijas brīvvalsts laikā, un tikai Padomju varas okupācija un profesora emigrācija pārtrauca šo tradīciju. 2010. gadā Ikšķiles kultūras biedrība atjaunoja šo svētku veidošanas tradīciju, un pēdējo gadu laikā "Daugavas svētkos" pasākuma apmeklētājus priecējuši tādi mākslinieki un personības kā Jānis Peters, Jānis Paukštello, Latvijas Nacionālās operas galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš ar kori "Sonore", Edgars Vītols ar kori "Aura", tautas deju ansamblis "Rotaļa" un daudzi citi. Pašlaik Ikšķiles Kultūras biedrība ir vienīgā organizācija, kas novada kultūras pasākumu kontekstā piedāvā šāda veida kultūrvēsturiskā mantojuma tradīciju pasākumu.

Biļetes iespējams iegādāties pasākuma dienā pie Ikšķiles Tautas nama un pirms pasākuma sākuma pie ieejas Ikšķiles brīvdabas estrādē, ieejas maksa – EUR 4, pensionāriem EUR 2, bērniem līdz 10 gadiem – ieeja brīva.

Vairāk informācijas redzēsiet www.kulturasbiedriba.lv.