15.07.2014 14:51

Siguldas Opermūzikas svētkos uzstāsies pasaules operas zvaigznes

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

No 1. līdz 3. augustam Siguldas pilsdrupu estrādē norisināsies XXII Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki, kuru organizatori ir sagatavojuši īpaši izsmalcinātu muzikālo piedāvājumu.

Koncertu klausītājiem Siguldā būs iespēja dzirdēt izcilu pasaules operas solistu buķeti.

Organizatori atklāj, ka kopumā solistu honorāriem paredzēti vairāk nekā 70 000 eiro. Novērtējot Siguldu kā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 oficiālo partneri, arī Kultūras ministrija Siguldas Opermūzikas svētku programmas nodrošināšanai piešķīrusi 23 272 eiro.

Augusta sākumā gleznainās Siguldas pilsdrupas kļūs par greznu ietvaru izcilam mūzikas notikumam kā XXII Starptautiskajiem Siguldas Opermūzikas svētkiem. Kopš gada sākuma ir sākta arī biļešu iepriekšpārdošana uz Opermūzikas svētku ieskaņas koncertu "No latviešu līdz pasaules klasikai", uzvedumu bērniem "Sapņu zirgs", operas "Karmena" brīvdabas oriģināliestudējumu un Galā koncertu.

Unikāli, ka 2. augustā pulksten 21 ieplānots Siguldas Opermūzikas svētku ietvaros pirmo reizi pasaulē vērot Žorža Bizē brīvdabas operas oriģināliestudējumu "Karmena", kurā galvenās lomas atveidos trīs franču solisti. Karmenas lomā iejutīsies izcilā operdziedātāja Klementīne Margeine, Hosē lomā būs Filipe Do, bet Eskamilijo lomu izpildīs Pjērs Īvs Privo. Operas izrādi vēl unikālāku padarīs mūsu pašu opermūzikas zvaigzne Maija Kovaļevska, kura šobrīd ir pasaulē izcilākā Mikaēlas lomas atveidotāja. Pārējās lomās būs izcili Latvijas operdziedātāji, kā, piemēram, Kristīne Gailīte, Olga Jakovļeva, Juris Ādamsons, Andris Lapiņš, Krišjānis Norvelis un Kalvis Kalniņš. Izrādes režisors ir Edmunds Freibergs. Izrādē piedalīsies arī festivāla orķestris un koris, diriģents Vladimirs Kiradžijevs.

"Ikreiz, kad ar uzstāšanos Latvijā atgriežas kāds no mūsu pasaulē zināmajiem solistiem, tie ir svētki. Labāku variantu Bizē operas "Karmena" oriģināliestudējumam pat grūti iedomāties. Maija Kovaļevska, kura šobrīd ir pasaulē izcilākā Mikaēlas lomas atveidotāja, būs kā īpaša Dieva dāvana šajos svētkos. "Karmena" Siguldā iezīmēsies ar neredzētu parādību – galvenās lomas izrādē izpildīs tieši franču operdziedātāji. Uzskatu, ka franču komponistu radīto mūziku var īsti izbaudīt un rast tajā iedvesmu tikai tādā gadījumā, ja to izpilda augsta līmeņa franču solisti," atzīst Opermūzikas svētku mākslinieciskais producents Dainis Kalns.

Savukārt 3. augustā pulksten 17 notiks greznais Galā koncerts. "Galā koncerta izcilo solistu buķete vienā koncertā ir liela greznība. Koncertā piedalīsies divi izcili baritoni, kā Pjērs Īvs Privo (Francija) un Vitorio Vitelli (Itālija), par kuriem viņu kolēģi saka, ka viņu balsis ir fenomenālas. Savu spožumu demonstrēs izcilais gruzīnu soprāns Iano Tamar un mūs patīkami pārsteigs augstvērtīgais tenors Filipe Do (Francija). Īpašais Galā koncerta viesis būs pasaulē vispieprasītākais un visvairāk dziedošais tenors Marčello Alvarezs (Argentīna). Šāda līmeņa mākslinieki Latvijas vēsturē līdz šim ir bijuši tikai trīs: Fjodors Šaļapins, Juse Berlings un Anna Ņetrebko. Nebūs aizmirsti arī mūsu solisti, piemēram, Krišjānis Norvelis, Rihards Mačanovskis, Olga Jakovļeva, Dināra Rudāne. Piedalās arī festivāla orķestris un koris, diriģents Vladimirs Kiradžijevs," koncertu raksturo Dainis Kalns.

Biļetes uz Siguldas Opermūzikas svētku pasākumiem iepriekšpārdošanā iespējams iegādāties "Biļešu paradīzes" kasēs.

XXII Starptautiskos Siguldas Opermūzikas svētkus piedāvā Siguldas novada pašvaldība un mākslinieciskais producents Dainis Kalns. Vērienīgais notikums ir iekļauts arī projekta "Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014" pasākumu programmā.