13.06.2014 15:17

Stūra mājā demonstrēs izrādi par likteņiem holokausta laikā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Stūra mājā demonstrēs izrādi par likteņiem holokausta laikā www.riga2014.org

Stūra mājas pagalmā 4. jūlijā plkst. 21 tiks demonstrēta izrāde "Laiks kravāt mantas" ("Time to Pack"). Iestudējums vēsta par ģimenes likteņiem, caur kuriem atklājas viena no 20. gadsimta šausminošākajām humānajām katastrofām – holokausts.

Izrāde tiks demonstrēta angļu un franču valodā ar subtitriem latviešu valodā. Biļetes cena – 10 eiro, studentiem, skolēniem un pensionāriem – 5 eiro. Biļetes uz izrādēm nopērkamas "Biļešu servisa" tirdzniecības vietās un Stūra mājas kasē, vēsta "Rīga 2014".

Izrādes centrā ir divu sieviešu – mātes un meitas – saruna pāri kara plosītajai Eiropai; sākumā telefoniska, vēlāk – sarunbiedrenei veltītos dienasgrāmatas ierakstos vai vien domās paustās frāzēs.

Galvenajās lomās – franču teātra un kino aktrises Žudita Magra un Valentīna Varela. Kā trešā šai intīmajā dialogā ielaužas Avīžnieka – distancētā vēstures hronista – balss (latviešu aktieris Juris Kalniņš).

Neizbēgamās un nepielūdzamās traģēdijas pāraugšana no priekšnojautām šokējošā īstenībā veido sižeta dramatisko kāpinājumu. Un, gluži kā dzīvē, arī lugā traģisms caurauž kolorītu intonāciju paleti, kurā ir gan dažādu tautu klasiķu citāti, gan ebreju pasakas un ēdienu receptes, gan klezmera mūzikas vitalitāte.

Aliksas Landauas-Brižatovas un Emanuela Robēra-Espaljē lugas pamatā ir sociālpsiholoģes un rakstnieces A. Landauas-Brižatovas grāmata "Tombes lointaines" ("Tālie kapi"; Parīze, 2009). Izrādes režisore – Izabella Starkjē. Iestudējumā piedalās vijolnieks Eriks Slabiaks un ansamblis "Les Yeux Noirs".

Izrāde notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas gada projekta "Stūra māja. Lieta Nr. 1914/2014" pasākumu programmas ietvaros.

Jau ziņots, ka šopavasar atvērtā Stūra mājas ekspozīcija būs apskatāma līdz 19. oktobrim, piedāvājot bez maksas apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā. Stūra mājas augšējos stāvos skatāmas piecas vērienīgas izstādes, kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē – "Draudzības (re)konstrukcija", "Latvieša koferis", "Par spīti visam", "10 lietu stāsti par cilvēku un varu" un Liktens lietu muzejs. Stūra mājas ekspozīcija tapusi, nodibinājumam "Rīga 2014" sadarbojoties ar Latvijas Okupācijas muzeju, biedrību "Mākslas telpa", Latvijas Trimdas muzeju, Latvijas Naivās mākslas muzeju, kultūras un mākslas biedrību "Noass", Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju un SIA "Kinolats".