18.05.2014 08:33

Nezini, ko iesākt vasarā? Sigulda izziņo plašo vasaras kultūras programmu

Autors  Imants Liepa
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Skanot dūdu un kokles skaņām, sonedēļ "Rīga 2014" preses centrā pulcējās Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīgas partnerpilsētas Siguldas programmas veidotāji.

Pasākums notika, lai izziņotu un aicinātu apmeklēt šīs vasaras daudzveidīgo kultūras pasākumu piedāvājumu. "Sigulda ir pozitīvs partneris un piemērs arī citām Latvijas pilsētām. Mēs strādājam roku rokā jau kopš paša Eiropas kultūras galvaspilsētas projekta sākuma. Sigulda ir ļoti mērķtiecīgi un saprātīgi izmantojusi visu, ko spēj sniegt Eiropas kultūras galvaspilsētas partnera statuss," klātesošajiem teica nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle.

Aicinot apmeklēt Siguldu un novērtēt pēdējos gados paveikto infrastruktūras attīstībā, Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics sacīja: "Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumi pamatā notiks Latvijas sirdī – Rīgā. Tomēr ir vairāki īpaši notikumi, kurus var piedzīvot tikai Siguldā. Šajā vasarā Sigulda aicina apmeklēt vērienīgus pasākumus ģimenēm, blūza, operas un alternatīvās mūzikas cienītājiem. Tāpat vairākas aizraujošas aktīvās atpūtas iespējas var piedzīvot tikai Siguldā."

Kā pastāstīja Siguldas novada domes Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte, Sigulda, gatavojoties Eiropas kultūras galvaspilsētas programmai, strādājusi divos virzienos: viens no tiem ir redzamāks – plaša un daudzveidīga kultūras programma, otrs – kultūras infrastruktūras sakārtošana. No kultūrvēsturiskiem objektiem rekonstrukcija notikusi Siguldas Livonijas ordeņa pilsdrupās, šobrīd turpinās rekonstrukcijas darbi vairākās Siguldas pils kompleksa ēkās, tās apkaimē sākta radošo industriju darbības attīstīšana, atsevišķas aktivitātes jau ir notikušas – 11 kilometru garumā izbūvēti veloceliņi, atjaunota dzelzceļa stacija, izveidots aktīvās atpūtas centrs ar distanču slēpošanas trasi, drīzumā tiks atvērts Baltijā augstākais alpīnisma tornis.

Šā gada vasaras kultūras notikumu programmā plānoti vairāki vērienīgi pasākumi – gan ģimenēm un bērniem, gan blūza, operas un eksperimentālās mūzikas cienītājiem. Par katru no pasākumiem ziņosim atsevišķi, tāpēc šoreiz tikai īss ieskats plašajā programmā.

Jau 30. maijā koncertzālē "Baltais flīģelis" notiks mūsdienu mākslas projekts "Alternatīvais flīģelis", kura programmā šogad tiks piedāvāti divi dažādi koncerti – klasikas, kā arī moderns audiovizuāls priekšnesums. "Alternatīvais flīģelis" šogad būs īpašs – alternatīvs vairāku iemeslu dēļ. Ar to tiks slēgta šā gada bagātīgā ziemas un pavasara sezona un atvērta vasaras sezona. Pasākuma ideja ir parādīt ko citādāku, nekā tas ir bijis visas ziemas garumā. "Flīģelis" ies pie skatītājiem arī burtiskā nozīmē, proti, notiks koncerts arī Siguldas dzelzceļa stacijā, kas būs bez maksas, pastāstīja koncertzāles vadītāja Sandra Zandberga.

Savukārt 1. jūnijā jau trešo gadu pēc kārtas notiks festivāls bērniem "Izlaidums Brīnumskapī", kad visas dienas garumā Siguldas pilsdrupu estrādē ar dažādiem pasākumiem tiks sagaidīts vasaras sākums. Visu dienu bērni varēs piedalīties dažādās spēlēs un atrakcijās.

21. jūnijā jau astoto reizi Turaidas muzejrezervātā notiks vērienīgs vasaras saulgriežu pasākums, kad gada īsākajā naktī Eiropas nozīmes kultūras piemineklis un pasaules mēroga tūrisma objekts – Turaidas muzejrezevāts – piedāvās sajust saulgriežu burvību, izdzīvojot latviešu senās tradīcijas, esot dabā. Apmeklētāji varēs izbaudīt un piedalīties senās tradīcijās – vīrišķā un sievišķā spēka vairošanā, sētas pušķošanā, vainagu vīšanā, siera siešanā, tautasdziesmu dziedāšanā, saules pavadīšanas un uguns rituālos, senajos dančos, raganu dzīšanā, spēka dziesmu dziedāšanā, rasas vākšanā un saules sagaidīšanas rituālā jau rīta pusē.

No 1. līdz 9. jūlijam Siguldas Mākslu skolā "Baltais Flīģelis" notiks XI Starptautiskie latviešu jauno mūziķu meistarkursi. Tie apvienos Latvijas un citu valstu latviešu jaunos mūziķus radošā darbā un muzicēšanā izcilu Latvijas un ārzemju pedagogu un mākslinieku vadībā. Mācībspēki pārstāvēs septiņas valstis: ASV, Latviju, Austrāliju, Grieķiju, Meksiku, Šveici un Vāciju.

No 3. līdz 6. jūlijam koncertzālē "Baltais flīģelis" norisināsies XI festivāls "Kremerata Baltica", kurā vairākus koncertus sniegs lielu popularitāti un "Grammy" balvu ieguvušais kamerorķestris "Kremerata Baltica" un tā vadītājs Gidons Krēmers. Orķestra sniegumu papildinās pazīstamā pianiste Lauma Skride, akordeoniste Ksenija Sidorova, vijolnieks Daniils Bulajevs, vibrofonu spēlēs Andrejs Puškarevs un citi.

Savukārt 26. jūlijā Siguldas pilsdrupu estrādē notiks V Blūza svētki, kas būs vienīgais šāds brīvdabas blūza festivāls Latvijā, kur pulcēsies gan visi labākie Latvijas blūza izpildītāji, gan arī ārzemju viesi.

1. augustā vienai no senākajām mūsdienās apskatāmajām viduslaiku pilīm Latvijā – Turaidas mūra pilij ‒ tiks svinēta 800. jubileja.

Bet vērienīgākais šīs vasaras pasākums Siguldā būs XXII Starptautiskie Siguldas Opermūzikas svētki, kas no 1. līdz 3. augustam uz Latviju atvedīs daudzus Eiropā un pasaulē plaši pazīstamus operas māksliniekus. Svētku galvenais notikums līdzās bērnu izrādei un galā koncertam būs unikāls operas "Karmena" brīvdabas oriģināliestudējums, kas skatītājiem piedāvās izcilu pasaules operas solistu buķeti: Klementīne Margeina (Francija), Filipe Do (Francija), Pjērs Īvs Privo (Francija), Maija Kovaļevska (Latvija). Pārējās lomās būs izcilie Latvijas operdziedātāji – Kristīne Gailīte, Olga Jakovļeva, Juris Ādamsons, Andris Lapiņš un Krišjānis Norvelis. "Šie opermūzikas svētki būs viens no ievērojamākajiem vai pat centrālais operas pasākums Eiropā," atzīst Opermūzikas svētku mākslinieciskais producents Dainis Kalns, piebilstot, ka Eiropā uz šāda līmeņa pasākumiem biļetes maksā no 100 līdz 500 eiro, bet "pie mums tikai 10 līdz 57 eiro".

9. augustā koncertzālē "Baltais flīģelis" notiks koncerts "Pa dzintara ceļu", kas aizvedīs klausītājus aizraujošā klejojumā pa leģendām apvīto dzintara tirdzniecības ceļu cauri gadu simteņiem no Baltijas jūras līdz Senajai Ēģiptei. Programmā skanēs senas teikas un leģendas, dzeja, dažādu tautu melodijas un mūsdienīgi aranžējumi – no liriskām baltu dziesmām līdz Vidusjūras ritmiem un orientālām noskaņām.

Siguldas īpašā vasaras programma noslēgsies 9. augusta vakarā, kad Gaujas senlejā notiks tautā iecienītā "Dabas koncertzāle". Tā solās pārsteigt ar Gaujas senlejas unikālajām dabas vērtībām izziņas pārgājienos, pētniecības un radošās darbnīcās un vakara koncertā. Arī šogad "Dabas koncertzāle" nojauks robežas starp zinātni un kultūru, integrēs tradicionālo un mūsdienīgo, meklējot dažādas muzikālas un videomākslas izpausmes, un inovatīvā un atraktīvā veidā skaidros dabas vērtības, izglītos sabiedrību par tām.