01.05.2014 17:45

Siguldā divas dienas notiks gada lielākais dārzkopības pasākums – 11. Latvijas Stādu parāde

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldā divas dienas notiks gada lielākais dārzkopības pasākums – 11. Latvijas Stādu parāde publicitātes

Jau 2. maijā no pulksten 9 līdz 18 Siguldas Svētku laukumā tiks atklāts apmeklētākais gada pasākums dārzkopības nozarē – Latvijas Stādu parāde.

Pasākums ilgs divas dienas, un apmeklētājiem tas ir bez maksas. 2. maijā plkst. 11 notiek oficiālā pasākuma atklāšana, kurā piedalīsies LR Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs, Stādu audzētāju biedrības (SAB) valdes priekšsēdētājs Andrejs Vītoliņš, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētāja vietnieks Armands Krauze, kā arī Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietnieks sociālajos jautājumos Jānis Zilvers.

Plkst. 12 Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns jau tradicionāli atklās reto stādu izsoli – visi aicināti izmantot iespēju iegādāties retus un skaistus Latvijā audzētus augus. Izsolē iegūtie līdzekļi tiks ziedoti labdarībai.

Plkst. 13 notiks Stādu parādes laikā rīkotā konkursa "Tava vide" fināls, kurā sešas Latvijas profesionālās mācību iestādes sacentīsies par naudas balvu skolas labiekārtošanas projektam. Konkursa vērtēšanā varēs piedalīties arī apmeklētāji, nobalsojot par savu favorīta skolu. Balsojuma uzvarētājs iegūs speciālbalvu no "Tallink" – ceļojumu uz Stokholmu visai komandai. Abas uzvarētāju komandas tiks paziņotas pēc pasākuma – 6. maijā.

Svētku laukuma centru ierīkojuši Bulduru Dārzkopības vidusskolas audzēkņi un pasniedzēji. Laukuma centrā aktivitātes un konkursi notiks Stādu audzētāju biedrības un Kalsnavas arborētuma stendos, kur varēs pārbaudīt zināšanas augu sēklu atpazīšanā vai kociņu stādīšanā.

Apmeklētājus izglītos Latvijas Biškopības biedrības pārstāvji un Latvijas pirtnieki, demonstrējot savas amata prasmes. Par jautru noskaņu pasākuma dienās ierasti rūpēsies Siguldas kultūras nams.

Latvijas Stādu parādi organizē SAB sadarbībā ar Siguldas novada domi. Pasākuma mērķis ir popularizēt Latvijā audzētus stādus un to ražotājus, jo dalībniekiem ir viens pamatnoteikums – Stādu parādēs apmeklētājiem piedāvāt tikai Latvijā audzētus stādus. Atšķirībā no citiem stādu gadatirgiem, šajā pasākumā piedalās tikai stādu audzētāji no Latvijas, jo SAB mērķis ir izcelt un popularizēt Latvijas stādu audzēšanas nozari.

Autostāvvieta vieglajām automašīnām un tūrisma autobusiem blakus Svētku laukumam būs bez maksas.