23.04.2014 13:09

Foto: "Mārupieši" dejo smogā jeb Mārupes dejotāju zelta mirkļi Ķīnā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: "Mārupieši" dejo smogā jeb Mārupes dejotāju zelta mirkļi Ķīnā dalībnieku arhīvs

Zaļajā ceturtdienā vidējās paaudzes deju kolektīvs (VPDK) "Mārupieši" atgriezās no starptautiskā Peoniju festivāla Luojangā un Pekinā.

Ķīnā tika pavadītas 10 neaizmirstamas un emocijām bagātas dienas. Izjusts patiess prieks un lepnums par latviešu tautas dejām, kas spēja pārsteigt un aizkustināt ķīniešus līdz sidrs dziļumiem.

"Ne jau katru dienu kāds brauc uz otru pasaules malu ciemos pie pilnīgi atšķirīgas kultūras pārstāvjiem, tāpēc dejotājiem bija grūti iedomāties, ko sagaidīt no šāda brauciena," stāsta Undīne Kravale-Vīduša no VPDK "Mārupieši". "Ķīnas grandiozums pārsteidza ikvienu. Grūti bija aprast ar smoga radīto pelēko dūmaku, kas atkāpās vien pašā pēdējā brauciena dienā. Turklāt pie tādiem attālumiem un cilvēku daudzuma latvieši gluži vienkārši nav pieraduši – pēc deviņu stundu lidojuma no Stambulas, ierodoties Pekinā, izrādījās, ir pieveikts tikai pusceļš – lai nokļūtu pirmajā festivāla norises pilsētā Luojangā, vēl priekšā 10 stundu garš brauciens pārpildītā vilcienā."

Pateicoties izmanīgiem un komunikabliem "Mārupiešu" puišiem, ātri tika atrasta iespēja nopirkt vietas plackarta vagonā, un ceļš turpinājās jau ievērojami ērtākos apstākļos. Brauciens ar vilcienu arī bija sava veida eksotika un ķīniešu kultūras un temperamenta izpausme, jo arī plackartā dejotāji juta nepārtrauktu uzmanību, bet tai pašā laikā vietējie nepārtrauca savas ikdienas darbības vilcienā – zupas ēšanu, tējas dzeršanu, cauro zeķu lāpīšanu, sarunas, grāmatu lasīšanu utt.

"Izkāpjot no vilciena, patiesi bija jūtams, ka par balto cilvēku šeit tikai leģendas ir dzirdētas," turpina Undīne. "Festivāla organizatori uzņēma jauki un sirsnīgi, taču, šķiet, daži vietējie vispār nekad dzīvē pat nebija iedomājušies, ka pasaulē varētu būt citādi cilvēki. Lai arī savulaik bijusi galvaspilsēta un imperatora mītnes vieta, šodienas mērogiem un Ķīnas apjomiem Luojanga ir mazpilsēta.

Ieraugot "Mārupiešu" dejotājus uz ielas, daudziem vietējiem izbrīnā mute tā arī palika vaļā. Deju mēģinājums pirmajā vakarā tika novadīts viesnīcas teritorijā, un apkalpojošais personāls, kas to vēroja, noteikti nekad to neaizmirsīs. Festivāla programma bija veidota tā, ka katru dienu no rīta vai vakarā būtu uzstāšanās, bet otrā dienas puse tika atvēlēta plānotajām ekskursijām. Kad Ķīnas iedzīvotāji ieraudzīja "Mārupiešu" dejotājus un dejotājas krāšņajos tautastērpos, viņu izbrīns un sajūsma trīskāršojās. Varēja vērot, kā mazi bērni bailēs slēpjas mammas brunčos, tomēr ziņkārīgi pētī teiksmainās būtnes.

Tāpat vietējie vīrieši, ieraugot skaistās un krāšņās "Mārupes" dejotājas, "zaudēja dūšu" un tikai pēc ilgas minstināšanās un draugu bikstīšanas, saņēmās nākt un palūgt nofotografēties. Savukārt meitenes bija drosmīgākas un skaļiem sajūsmas spiedzieniem skrēja pie staltajiem latviešu puišiem, un bildējās uz nebēdu."

Uzmanības netrūka arī citiem festivāla dalībniekiem, jo ķīniešiem patika visi baltie cilvēki, netraucēja pat tas, ka pirmais koncerts bija tūliņ pēc lietus gāziena. Diemžēl stipra lietus dēļ viens koncerts tika atcelts, taču tas nebija traucēklis visu festivāla dalībnieku kopīgajām vakariņām pilsētas centrā. Turpmākie laikapstākļi dejotājus lutināja, un nākamie koncerti, kā arī svinīgais svētku gājiens peoniju parkā noritēja bez aizķeršanās. Skatītāju sajūsma par dejām, kā arī vēlme ar dejotājiem fotografēties gan pirms koncertiem, gan pēc tiem, gan gājiena laikā, gan arī pēc tā bija neizsakāma. Tik varenu un bezgalīgi patiesu publikas mīlestību reti kurš bija piedzīvojis.

Kad festivāla programma Luojangā bija galā, "Mārupiešiem" atkal vajadzēja nokļūt Pekinā – arī šoreiz ar vilcienu, ceļā pavadot desmit stundas. Taču kā jau galvaspilsētā, Pekinā atmosfēra ir pilnīgi cita. Pilsētā ar 24 miljoniem iedzīvotāju baltie cilvēki vairs nav tik liels retums kā Luojangā.

"Taču tādi, kas dejo, arī šeit tomēr ir eksotika," atzīst Undīne. "Atšķirība vien tā, ka Pekinā cilvēki mācēja angliski palūgt atļauju fotografēties. Mārupes dejotāji varēja būt patiesi lepni, ka ar savu spilgto ārieni un raito dejas soli ir pamanīti lielajā ļaužu pūlī starp milzu debesskrāpjiem un biznesa centriem. Pat smoga radītā pelēkā debesu nokrāsa visa brauciena laikā nemazināja prieku par dejas radīto sajūsmu ķīniešu sejās!"

Par iespēju nest savu vārdu pasaulē VPDK "Mārupieši" pateicas Mārupes novada domei un SIA "Robert Bosch". Festivāla laikā gūtās pozitīvās emocijas noteikti vēl ilgi nespēs norimt, un "Mārupiešiem" tas būs lielisks stimuls, gatavojoties savam 25 gadu jubilejas koncertam, kas norisināsies 17. maijā Mārupes Sporta centrā.