11.04.2014 17:35

Siguldas bigbends sagaidījis 60. dzimšanas dienu

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas bigbends kādā no uzstāšanās reizēm. Viņu vidū uz skatuves arī Alvis Dumbris (otrajā rindā ceturtais no labās), kurš ar orķestri bijis kopā visus tā 60 pastāvēšanas gadus un soliste Inese Greste. Siguldas bigbends kādā no uzstāšanās reizēm. Viņu vidū uz skatuves arī Alvis Dumbris (otrajā rindā ceturtais no labās), kurš ar orķestri bijis kopā visus tā 60 pastāvēšanas gadus un soliste Inese Greste. no Pētera Goldberga personīgā arhīva

"Nedomāju, ka būtu daudz bigbendu, kam izdevies sagaidīt 60. jubileju," saka Siguldas bigbenda vadītājs Pēteris Goldbergs, gatavojoties jubilejas koncertam, kas notiks šosestdien Siguldā.

Mūzika pasaulē mainās, vienas muzikantu paaudzes vietā nāk citas, teic P. Goldbergs un atzīst, ka tagad grūti pateikt, cik cilvēku ir spēlējuši Siguldas bigbendā. Par vienu mūziķi gan ir zināms, ka viņš jau skolas laikā sāka spēlēt bigbendā trombonu un spēlē vēl tagad, – tas ir Alvis Dumbris. Toreiz, ap 1953. gadu, Siguldas kultūras namā bija labs teātris, un tad aktieriem līdzi brauca muzikanti, lai pēc izrādēm spēlētu ballēs, un viņš bija viens no tiem.

"Kad es pats kā Kultūras darbinieku tehnikuma students 1967. gadā ierados Siguldā, bigbendu vadīja Latvijas radio orķestra trompetists Jānis Raslavs. Citi mani par to apskauda, jo zināja, ka tur ir izcils orķestris. Jau pēc tehnikuma ierados Siguldā uz palikšanu, spēlēju bigbendā saksofonu," stāsta P. Goldbergs. "Tolaik bigbendu jau vadīja Jāņa Meijas pēcnācējs Jānis Raslavs, tad Alnis Zaķis, Ivars Mazurs un, visbeidzot, es. Tā bija liela skola, kuru izgāju pie Raslava. Un, šķiet, tolaik Latvijā otra tāda bigbenda tiešām nebija, izņemot, protams, Latvijas radio. Daudzi no tiem, kas spēlēja orķestrī, bija saistīti ar mūziku arī ikdienā."

Pašlaik Siguldas bigbends spēlē tradicionālajā 17 cilvēku sastāvā, lai gan nāk klāt arī astoņpadsmitais mūziķis, kurš spēlē flautu. Ir arī divi pastāvīgie dziedātāji ‒ Inese Greste un Raimonds Eizenšmits. Reizēm no Vācijas uz Siguldu uzdziedāt atbrauc dziedātāja un komponiste Lolita Vambute. Viņa būs klāt arī jubilejas koncertā, kur siguldieši spēlēs džeza klasiku un tā saukto evergreen, atsaucoties uz bigbendu ziedu laikiem pagājušā gadsimta 40. un 50. gados, kad bija svinga ēra.

"Jāskatās, lai tie gabali ir tādi, ko varam pacelt, jo mēs tomēr neesam profesionāļi, kuri katru dienu sešas stundas vingrinās un nākamās sešas spēlē koncertos, bet Elingtona vai Fostera mūzika nav tik vienkārša. Taču pērlītes no visādiem gadiem mēs noteikti parādīsim," sola orķestra vadītājs. Tāpat zināms, ka koncerta sākumā spēlēs bigbends "Valmieras puikas", kas pērn svinēja 20. jubileju, uz kuru bija ielūgti arī siguldieši. Pēdējā laikā gan biežāk sanākot braukt uz Daugavpili, kur notiek viens no Latvijā retajiem džeza festivāliem ar vāciešu un pat japāņu piedalīšanos. Rosīgāka festivāla dzīve ir diksilenda mūziķiem, jo viņi piedalās festivālos Saulkrastos, Umurgā, spēlē "Rīgas ritmos".

Salīdzinoši nesen diviem Siguldas bigbenda muzikantiem Egilam Šķetrim un Gintim Kalniņam apritēja 50. Viņiem par godu Siguldā bija divi koncerti. Uzspēlējām arī par godu tūrisma rallijam.

P. Goldbergs stāsta, ka tiem, kas pašlaik spēlē Siguldas bigbendā, dzīve tā vai citādi ir saistīta vai nu ar mūziku, vai Siguldu: "Piemēram, viens saksofonists pie mums uz mēģinājumiem un koncertiem brauc no Limbažiem, vēl viens no Ādažiem. Viņiem vienkārši gribas uzspēlēt bigbendā. Sanākam kopā reizi divās nedēļās un muzicējam trīs stundas ik reizi. Savulaik pie mums no Ķekavas brauca Ilgvars Ikass. Viņš bija ne tikai labs saksofonists, bet arī izcils aranžētājs, kurš Siguldas bigbendam aranžējis aptuveni trīsdesmit skaņdarbus." Viņš arī piebilst, ka "pasaulē aranžētāju ir ļoti daudz, bet tādu, kuru mūzika patiešām skan, jau ir krietni mazāk".

Vaicāts, kuram no māksliniekiem muzicēšana Siguldas bigbendā pavērusi plašāku ceļu pasaulē, P. Goldbergs min vienu no Latvijas izcilākajiem bundziniekiem Māri Briežkalnu, trombonistu Uldi Ziediņu un Egilu Šķetri, Norbertu Skrauci un daudzus citus.

Bigbenda 60. gadadienā kā īpašais viesis uz Siguldu atbrauks arī Intars Busulis, un no dziedātāja uzzinājām, ka džeza mūzika ir viņa kaislība, ar kuru aizrāvies jau muzicējot Talsu bērnu mūzikas skolas diksilendā "Talsu sprīdīši". Vēlāk ar aizrautību klausījies Glena Millera orķestra ierakstus un sekojis līdzi Ļeņingradas bigbenda skolas mūziķu sniegumam. Tāpēc labprāt atsaucies uzaicinājumam doties uz Siguldu: pirmkārt, jau tāpēc, ka Sigulda ir brīnišķīga vieta, otrkārt, tāpēc, ka bigbenda orķestru, kas būtu sasnieguši tādu vecumu kā Siguldas bigbends, nav nemaz tik daudz.

Jubilejas reizē mākslinieks saviem kolēģiem muzikantiem novēlēja augstu laimi, prieku un veselību, bet galvenais – radīt arī interesi jaunos cilvēkos, lai pašreizējo mūziķu aizsāktais neapstātos pusceļā.

Sestdienas vakarā Siguldas novada Kultūras centrā, kur tiks svinēta bigbenda "Sigulda" 60. gadskārta, savu 50. jubileju atzīmēs arī karavīru ansamblis "Zvaigznīte", kam par godu dziedās Ojārs Grīnbegs.

Siguldas bigbenda vadītājs Pēteris Goldbergs./Foto: Krišjānis GrantiņšSiguldas bigbenda vadītājs Pēteris Goldbergs. Foto: Krišjānis Grantiņš