05.04.2012 11:25

Dukšte dubultjubilejā atklāj fotoizstādi Turaidā

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dukšte dubultjubilejā atklāj fotoizstādi Turaidā Krišjānis Grantiņš

4. aprīlī pirmajam Latvijas gaisa balona pilotam Gunāram Dukštem 60. dzimšanas diena, un arī 20. gadadiena, kopš viņa pirmā lidojuma.

Jubilārs pieņēma radu, draugu un sadarbības partneru apveikumus abās jubilejās Turaidas muzejrezervātā, kur šajā skaistajā aprīļa dienā tika atklāta Gunāra fotogrāfiju izstāde „Māksla dabā".

"Tā ir pavisam neliela daļiņa no manas bilžu kolekcijas. Baidos gan sevi dēvēt par fotogrāfu, esmu šajā ziņā amatieris, kam liktenis devis iespēju skatīt mūsu skaisto Latviju no neparasta rakursa," teic gaisa balonu pilots.

"Pirmajos lidošanas gados gan nebija visai ērti fotografēt reizē ar balona pilotēšanu, bet pēdējā desmitgadē, kopš parādījušies digitālie fotoaparāti, abas lietas ir savienojamas. Man izdevies sakrāt diezgan lielu interesantu bilžu kolekciju. Lielākā problēma – kā no daudziem tūkstošiem bilžu izvēlēties 10 vai 20, kuras parādīt izstādē vai grāmatā," stāsta Gunārs Dukšte.

Finansējumu izstādes izveidošanai Gunārs Dukšte ieguva, piedaloties Siguldas novada Domes izglītības un kultūras projektu konkursā. Lielu paldies G. Dukšte izteica fotomeistaram Gunāram Janaitim, galvenajam konsultantam fotogrāfiju izvēlē un sagatavošanā izstādei. „Paldies visiem, kas man palīdzēja tikt līdz šiem diviem cipariem," tā izstādes atklāšanas runu noslēdza Gunārs Dukšte.

Izstāde "Māksla dabā" Turaidas muzejrezervātā apskatāma no 5. aprīļa līdz 25. aprīlim. Fotogrāfijās redzami no putna lidojuma vērojami dabas un arī cilvēku darba veidoti raksti, ēnu spēles sniega laukos un mākoņos. Turaidas muzejrezervāta direktore Anna Jurkāne uzsvēra, ka "Gunārs Dukšte fantastiski vērīgi prot skatīt dabas veidoto pasauli un ieraudzīt tajā senās latvju rakstu zīmes un simbolus".

Izstāde atvērta darba dienās no plkst. 10.00 līdz 16.00, Lieldienu brīvdienās – 6., 7., 8., 9. aprīlī no 10.00 līdz 17.00, tā apskatāma Turaidas muižas pārvaldnieka jaunajā dzīvojamās mājas izstāžu zālē.