10.04.2014 13:29

Visgrandiozākie opermūzikas svētki Siguldā un visā pasaulē taps "divjūgā"

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ilggadējais Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku organizētājs Dainis Kalns un Siguldas novada pašvaldība šā gada svētkus rīko tandēmā. Sadarbību no pašvaldības puses ar rokas spiedienu trešdien, klātesot svētku programmas autoriem un preses pārstāvjiem, apstiprināja Jolanta Borīte. Ilggadējais Starptautisko Siguldas Opermūzikas svētku organizētājs Dainis Kalns un Siguldas novada pašvaldība šā gada svētkus rīko tandēmā. Sadarbību no pašvaldības puses ar rokas spiedienu trešdien, klātesot svētku programmas autoriem un preses pārstāvjiem, apstiprināja Jolanta Borīte. Krišjānis Grantiņš

Augustā Sigulda kļūs par visas pasaules opermūzikas galvaspilsētu – tā sola Siguldas Opermūzikas svētku mākslinieciskais producents Dainis Kalns.

Trešdien, 9. aprīlī, svētkiem veltītajā preses konferencē D. Kalns atzina, ka opermūzikas zvaigžņu plejāde šos 22. Starptautiskos Siguldas Opermūzikas svētkus padarīs par visgrandiozākajiem to vēsturē, un piebilda, ka savā ziņā to ietekmē arī svētku organizēšanas forma.

"Ja iepriekšējos gados gan mākslinieciskā, gan finansiālā puse bija uz Kalnu ģimenes pleciem, šogad, lai vairāk varētu nodoties māksliniecisko jautājumu risināšanai, es piedāvāju Siguldas novada domei nodrošināt ar finansējumu un infrastruktūru saistītās lietas. Respektīvi, mēs ar pašvaldību tagad esam tādā kā divjūgā, un divjūgs bez šaubām ir stiprāks nekā vienjūga rati," gandarīts bija svētku producents.

Siguldas novada domes Kultūras pārvaldes vadītāja Jolanta Borīte apstiprina, ka šāds sadarbības modelis pēc tik daudzu gadu sadarbības ar Kalna kungu ir likumsakarīgs: "Sigulda kā Rīgas vienīgā oficiālā sadarbības partnere projektā "Rīga 2014" ir uzņēmusies šādas saistības, lai svētku programma būtu ļoti bagātīga un kvalitatīva. Viens no mūsu uzstādījumiem ir šajos 22. Siguldas Opermūzikas svētkos mēģināt atgriezt atpakaļ to daudzu tūkstošu auditoriju, kas bija un ir iemīļojuši šos svētkus."

"Tāpat vēlamies pievērst tiem lielāku starptautisko uzmanību, un projekts "Rīga 2014" ir ļoti labs instruments, ar kura palīdzību mēs varam iziet starptautiskā apritē. Tāpēc ir nepieciešams pilnīgi cits piedāvājums, lai pasākums atbilstu Rīgas izvirzītajiem nosacījumiem – force major – kaut kas nepiedzīvots, nepieredzēts," atklāja J. Borīte un neslēpa, ka Opermūzikas svētki ir Siguldas "brenda" pasākums, kas veido pilsētas atpazīstamību gan Latvijā, gan ārpus tās robežām.

J. Borīte arī atgādināja, ka Siguldas pašvaldība paralēli Daiņa Kalna piedāvātajai svētku programmai gādās papildu programmu, kas norisināsies Jaunās pils dārzā, tādējādi apdzīvojot visu pils kompleksu. Paredzētas gan dažādas izstādes, gan mazās koncertu formas, mākslas performances, tādējādi piesaistot cilvēkus, kas varbūt nav tiešie Opermūzikas svētku apmeklētāji, ar vēlmi, ka varbūt kādu dienu arī viņi kļūs par opermūzikas klausītājiem.

"Siguldas Opermūzikas svētki notiek brīvā dabā, tādēļ šogad turpināsim pērn iesākto darbošanos starptautiskajā projektā par pasākumu ietekmi uz kultūras mantojumu, piedāvājot cilvēkiem izvēlēties dažādus veidus, kā nokļūt uz svētkiem. Arī šogad sadarbībā ar uzņēmumu "Pasažieru vilciens" tiks norīkots speciāls vilciens, kas cilvēkus no Rīgas atvedīs gan uz izrādi, gan naktī nogādās atpakaļ uz Rīgu," sacīja Kultūras pārvaldes vadītāja.

Atklājot grandiozo mākslinieku plejādi, D. Kalns atzina, ka piepildījis vienu no saviem dzīves sapņiem – beidzot Siguldā tiks iestudēta opera "Karmena". Turklāt galveno lomu tajā dziedās "īsta" Karmena – franču mecosoprāns Klementīne Margeine, kura, spiesta izvēlēties – uzstāties Zalcburgā vai Siguldā, izvēlējusies Latvijas pilsētu. "Tā ir mūsu lielā veiksme. "Karmena" ir viena no visvairāk uzvestajām operām pasaulē. Arī Rīgā bijuši vairāki uzvedumi. Bet manā 70 gadu mūžā nekad nav laimējies dzirdēt, kā "Karmenu" dzied franču solisti. Esmu pārliecināts, ka franču mūzika vislabāk skan, ja to izpilda augstvērtīgi franču vokālisti. Un "Karmenu" ir vērts iestudēt, ja to dzied īsta Karmena," atzina D. Kalns.

"Bet vislielākā dāvana būs tā, ka pilnīgi negaidīti un necerēti Mikaēlas lomu piekrita dziedāt mūsu soprāns Maija Kovaļevska, kurai jau septiņus gadus aplaudē skatītāji visos ievērojamākajos Eiropas, ASV un Japānas operteātros un festivālos. Viņa šobrīd ir pasaulē izcilākā Mikaēlas lomas atveidotāja."

Maija Kovaļevska ar Mikaēlas lomu debitēja Londonas Karaliskajā operā 2010. gadā, un šī izrāde tika filmēta arī 3D formātā. Patlaban dziedātāja regulāri piedalās operas izrādēs Ņujorkas Metropolitēna operā, Vīnes Valsts operā, Londonas Karaliskajā operā un Bavārijas Valsts operā Minhenē.

Žorža Bizē operas "Karmena" brīvdabas oriģināliestudējums Siguldas pilsdrupu estrādē būs skatāms 2. augustā plkst. 21. Izrādes galveno lomu atveidotāju vidū skatītājiem tiek piedāvāta izcila pasaules operas solistu buķete: Karmena – Klementīne Margeine (Francija), Hosē – Filipe Do (Francija), Eskamiljo – Pjērs Īvs Privo (Francija), Mikaēla – Maija Kovaļevska (Latvija). "Karmenas" iestudējuma režisors ir Edmunds Freibergs, bet tērpus veido kostīmu māksliniece Ieva Kundziņa, kura pastāstīja, ka scenogrāfs Aigars Ozoliņš dekorācijas gatavos, iedvesmojoties no Pikaso grafikām.

Opera nebūs vienīgais pasākums, uz kuru no 1. līdz 3. augustam aicina Sigulda. Opermūzikas svētki sāksies ar Svētku uvertīru – ieskaņas koncertu "No latviešu līdz pasaules klasikai" Siguldas Jaunās pils dārzā. Kā atzina koncerta pianists Gints Bērziņš, ne visi mākslinieki jau zināmi. Bet skaidrs ir tas, ka šis pasākums ir visas Latvijas svētki, tāpēc atklāšanas koncerta galvenā vadlīnija ir prezentēt Latvijas māksliniekus. Jau zināms, ka koncertā uzstāsies arī Raimonds Ozols un talantīgais baritons, siguldietis Kalvis Kalniņš, klarnetes virtuozs Mārtiņš Circenis un citi mākslinieki.

"Viens no Opermūzikas svētku attīstības mērķiem ir jaunas auditorijas piesaiste un jaunas skatītāju paaudzes audzināšana. Jau ceturto gadu svētku programmā ir īpašs piedāvājums ģimenēm ar bērniem", uzsver J. Borīte. Sestdiena, 2. augusts, sāksies ar muzikālu leļļu uzvedumu visai ģimenei "Sapņu zirgs". Iestudējumā, kuru veido režisore Laila Kirmuška, vienkopus būs redzamas dažādu mehānismu lelles: marionetes, planšetlelles, spieķu lelles. Tas būs neparasts ceļojums, kurā tiks izpildītas vairāku Latvijā slavenu komponistu dziesmas un bērniem būs iespēja satikt gan Ronju Laupītāja meitu, gan Krustmāti Agati un Tontonu ar Pifu, gan princeses un prinčus. Kā atzina uzveduma māksliniece Anita Znutiņa, bērni, kas redzēs šādu uzvedumu, nebūs tie, kas stāv "spaisa" rindās.

Savukārt svētku noslēgumā, 3. augustā, D. Kalns sola pārsteidzošu Galā koncertu: "Šis būs koncerts ar zvaigžņu lietu, kurā vienkopus būs vairāki pasaules augstākās elites solisti: Vitorio Vitelli (Itālija), Iano Tamar (Gruzija), Filipe Do (Francija), Pjērs Īvs Privo (Francija) un par 85 procentiem savu dalību ir apstiprinājis pasaules megazvaigzne Marčello Alvarezs (Argentīna). Tāpat pārsteigs arī solisti no Latvijas – Krišjānis Norvelis un Olga Jakovļeva, pirmo reizi Siguldas Opermūzikas svētkos uzstāsies mūsu solists Rihards Mačanovskis, kuram, manā skatījumā, ir visvīrišķīgākā balss Latvijā, kas sajūsmina gan vīriešus, gan sievietes."