22.03.2014 08:26

"Austrasdienās" varēs izdziedāties no sirds

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Zilais putniņš", "Smilšu rausis", "Mīļdziesmiņa", "Vienprātība", "Princesīte", "Betas dziesmiņa" un daudzas citas skanēs "Austrasdienu" koncertā Rīgas Latviešu biedrībā. "Zilais putniņš", "Smilšu rausis", "Mīļdziesmiņa", "Vienprātība", "Princesīte", "Betas dziesmiņa" un daudzas citas skanēs "Austrasdienu" koncertā Rīgas Latviešu biedrībā. www.foto.delfi.lv/ASFoto

Austra Pumpure – dziesminieku kustības aizsācēja Latvijā – martā svin savu vārda dienu ar ikgadējo koncertu ciklu "Austrasdienas".

23. martā pulksten 18 Austra Pumpure viesosies Rīgas Latviešu biedrībā. Dziesminieku festivāls "Austrasdienas" ir pavasara svētki, kurā pulcējas Austras Pumpures audzēkņi un dvēseles radinieki, kuri uz koncertiem sabrauc no visām Latvijas malām Šogad koncerta programmas pamatā būs Imanta Kalniņa dziesmas ar Viktora Kalniņa vārdiem, jo 1. aprīlī dzejnieks svinēs 75 gadu jubileju.

"Bieži vien kā populārāko Imanta Kalniņa dziesmu cilvēki nosauc "Vienprātību", taču tā nemaz nav viņa dziesma, jo tai gan vārdus, gan mūziku sarakstījis komponista brālis Viktors Kalniņš," atklāj Austras biedrības vadītāja Signe Sniedze. "Dziesma par Kristapu" ir otrs Viktora Kalniņa šedevrs. Pateicoties Vika dzejai, kas spēj uzrunāt dvēseli jebkurā vecumā, arī Imanta mūzika strauji iekaroja cilvēku sirdis, kļuva ļoti populāra un ir tāda joprojām, jo šīs dziesmas ir aktuālas jebkurā valsts iekārtā.

Austra Pumpure par abiem talantīgajiem brāļiem mēdz teikt: "Sākumā jau bija vārds, bet Viks un Imka ir vienreizējs tandēms, viņi ir nedalāma vienība, jo Imanta mūzika papildina Viktora vārdus, savukārt Vika vārdi Imanta mūziku." Dzejnieks Viktors Kalniņš arī būs "Austrasdienu" koncertā Rīgas Latviešu biedrībā, un viņa dzeju varēs dzirdēt paša autora izpildījumā.

Koncertā Austrai Pumpurei dziesmā pievienosies austrasbērni, kuri izauguši un paši kļuvuši par iemīļotiem mūziķiem. "Viens no viņiem, kurš tiešā nozīmē turpina Austras misiju, ir Arnis Miltiņš," teic S. Sniedze. "Arnis ir populārs izpildītājs, pats raksta dziesmas bērniem, Imantas kultūras centrā māca viņus dziedāt un kopā ar trim saviem bērniem ir izveidojis ģimenes ansamblīti, kuram ir brīnišķīga programma. Arņa Miltiņa "Mīļdziesmiņa" ar Vika vārdiem izsaka austrasbērnu kustības būtību – mīļi sadzīvot, sadziedāt un dāvāt mīlestību citiem. Populāras mūziķes, bērnu dziesmu autores un pedagoģes ir arī Silvija Silava un Agita Kaužēna. Fantastiskas dziesmas ir Uldim Ozolam – tās jau zina visā Latvijā. Bez viņa sacerētajām "Vēl mazliet","Nesaki man neko" vairs nav iedomājama neviena "Austrasdienu" programma."

Šajos koncertos allaž ir arī viesi, un šogad tie būs grupas "Jumis" mūziķi, kuri jau vairāk nekā 20 gadu par sevi saka: "Mēs, līdzīgi kā citi austrasbērni, nevaram ilgi nedzirdēt, nedziedāt un nespēlēt Imanta Kalniņa mūziku."

"Uz "Austrasdienu" koncertu aicināts ikviens interesents, jo šis būs satikšanās vakars visiem Austras Pumpures un austrasbērnu dvēseles radiniekiem. Koncertā no sirds un visi kopā varēs izdziedāties mīļākās Imanta Kalniņa un austrasbērnu dziesmas. Koncertā piedalīties ar savām dziesmām Austra aicina arī skatītājus. Šīs tikšanās reizes vienmēr ir tik sirsnīgas! Tik daudz smaidīgu un laimīgu cilvēku reti kur nākas sastapt," atzīst Austras biedrības vadītāja un piebilst: "Domājot par tiem, kuri paši grib mācīties dziedāt un spēlēt ģitāru, esam izdevuši četras "Austras dziesmu burtnīcas". Pirms un pēc koncerta tās varēs iegādāties par ziedojumiem."