11.03.2014 15:00

FOTO: Sporta un mūzikas zvaigznes uz vienas skatuves "Baltajā flīģelī"

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Sporta un mūzikas zvaigznes uz vienas skatuves "Baltajā flīģelī" Alberts Linarts; www.sigulda.lv

Pagājušajā piektdienā Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" notika unikāls koncerts "Mirdzot šķēpiem", kad uz skatuves kāpa mūzikas un sporta zvaigznes, bet skatītāju zāli pārpildīja olimpiskie čempioni, sporta fani, atbalstītāji, federāciju pārstāvji un arī politiķi.

"Ar koncertu, kurā Siguldas Ziemas festivāla ietvaros mūzikā bija apvienojušies sportisti un mūziķi, vēlējāmies stiprināt talantu vienotību neatkarīgi no jomas, kādā tas izpaužas. Apzinot dziedošos sportistus un mūziķus, kam tuvs sports, veidojās ne tikai lieliska koncertprogramma, bet samērā garš arī tā sauktais rezervistu soliņš," koncerta ideju skaidroja viena no tās autorēm Inese Zagorska.

Kopā ar bijušo bobslejistu un vairākkārtēju Latvijas čempionu peldēšanā Aigaru Strausu viņa jau otro gadu pulcina kopā slavenus Latvijas mūziķus, kam reiz bijusi saistība ar sportu, un sportistus.

Koncertu kopā ar A. Strausu vadīja Latvijas leģenda – sporta žurnālists, televīzijas un radio komentētājs Gunārs Jākobsons, kurš sporta žurnālistikā nostrādājis vairāk nekā 50 gadu un kā žurnālists pabijis gan 13 olimpiskajās spēlēs, gan 30 pasaules čempionātos hokejā. Uz skatuves tika aicināts arī olimpisko spēļu zelta un sudraba medaļas laureāts ātršaušanā ar pistoli Afanasijs Kuzmins, kurš piedalījies deviņās olimpiskajās spēlēs un gatavojas nākamajām, kas notiks Riodežaneiro.

Tas, ka talantīgi cilvēki mēdz būt izcili ne tikai vienā jomā, pierādījās brīžos, kad bijušie augstas klases sportisti pārsteidza ar savu sniegumu un izraisīja vētrainas klātesošo ovācijas. Muzicējušo sportistu sniegumam emocijas kāpināja koncerta vadītāju stāsti par sportistu sasniegumiem un pašu "zvaigžņu" komentāri.

Pirmais uz skatuves kāpa Ingus Pētersons, kurš pērn pirmais atsaucās aicinājumam iesaistīties šādas idejas īstenošanā. Pateicoties viņam, koncerts ieguva skanīgo nosaukumu "Mirdzot šķēpiem". Savulaik I. Pētersons bijis šķēpmetējs, kuram paredzēja izcilu šķēpmetēja karjeru. Kopā ar I. Pētersonu dziedāja starptautiskās vieglatlētikas sacensībās vairākas godalgas ieguvusī Endija Rezgale, kura absolvējusi Murjāņu sporta ģimnāziju un mūziku apguvusi pie vairākiem vokālajiem pedagogiem, tostarp – Izraēlā.

Ar vētrainām ovācijām tika sagaidīts bijušais bobslejists, olimpisko spēļu bronzas ieguvējs un pasaules čempionātu medaļnieks Zintis Ekmanis, kurš savulaik sitis bungas ballītēs Saulkrastos. Pēc Z. Ekmaņa emocionālā dziesmas "Labi palikt kopā" izpildījuma publika cēlās kājās un ar ovācijām lika saprast, ka jādzied vēl.

Tikpat samulsis kā Z. Ekmanis uz skatuves kāpa bijušais bobslejists, pasaules kausu un olimpiskais medaļnieks un profesionāls pianists Jānis Ķipurs. Kopā ar Vidzemes kamerorķestri diriģenta un futbolista Kaspara Ādamsona vadībā viņš uz klavierēm izpildīja skaņdarbu "Ave Maria", kas atkal izraisīja vētrainas ovācijas un publikas kājās celšanos.

Tāpat kā pagājušajā gadā, pasaules čempions ielu basketbolā un mūziķis Andris Kivičs dziedāja duetā ar daiļā dzimuma pārstāvi sportā. Šoreiz tā bija skeletoniste, Soču Ziemas olimpisko spēļu dalībniece Lelde Priedulēna. Lelde publiku atbruņoja ar savu vienkāršību un sievišķību.

Izcilu klarnetes sniegumu kopā ar Vidzemes kamerorķestri demonstrēja Liepājas Simfoniskā orķestra solists Ints Dālderis, kurš pagājušajā gadā nopietni sācis nodarboties ar sportu, trenējoties maratonskriešanā. Viņš piedalījies arī Ņujorkas maratonā.

Tomēr vislielākās ovācijas izraisīja Martina Dukura parādīšanās uz skatuves. Kopā ar dziedātāju Miku Dukuru, kurš pusaudža gados bija aizrāvies ar snovbordu, viņš izpildīja piedziedājumu dziesmai "Tu mani cel". Lieki piebilst, ka Martina uzstāšanās laikā un brīdī, kad uz ekrāna tika rādīts viņa brauciens ar skeletonu Soču Ziemas olimpiskajās spēlēs, publika stāvēja kājās, un likās, ka ovācijas pacels koncertzāles jumtu.

Lai gan šogad vēl nemuzicēja, uz skatuves savus sporta amata brāļus atbalstīt kāpa arī olimpiskie medaļnieki bobslejā.
Jautāta, vai koncertprogrammas "Mirdzot šķēpiem" tradīcija turpināsies arī nākamgad, Inese Zagorska nevilcinoties atbildēja: "Protams! Un būtu labi, ja šādi koncerti notiktu arī citviet Latvijā!"