28.03.2012 15:05

Ādažus apmeklēs karalis Henrijs VIII

Autors  Elīna Kondrāte, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Izrādes režisors Voldemārs Šoriņš teātra mīļotājus aicina uz Ādažiem. Izrādes režisors Voldemārs Šoriņš teātra mīļotājus aicina uz Ādažiem. Jānis Ratnieks, www.delfi.lv

Ceturtdien, 29. martā, pulksten 19 Ādažu Kultūras centra Skatītāju zālē izrādīs režisora Voldemāra Šoriņa komēdiju divos cēlienos "Henrijs VIII, Karaliskais gambīts".

Režisors Voldemārs Šoriņš pastāstīja, ka izrādei ir sena vēsture – tā savulaik bijusi skatāma Kanādā, Monreālas Repertuāra teātrī, kad 50. gados to iestudējis Kanādā dzīvojošais latviešu režisors Gunārs Vērinieks.


Viņš atklāj, ka uzaicināts palīdzēt un labprāt piekritis, taču kā režisors izlēmis lugas sižetu saīsināt: "Šī ir traģikomēdija, jo galvenais varonis izrādes beigās iet bojā."

Režisors neslēpj, ka īpaši spožs ir Andra Bērziņa tēlojums. "Viņš atveidoto nevaldāmu un neiegrožojamu personību, dzīves baudītāju, tomēr viņš ir cilvēks ar lielu un spēcīgu enerģiju," varoni raksturo V. Šoriņš.

Karaļa sievu lomās iejutīsies aktrise Lāsma Kugrēna, Aīda Ozoliņa, Raimonda Vazdika, Indra Burkovska, Zane Burnicka, Egija Silāre un Ruta Vītiņa, savukārt galvenajā – Henrija Henrija VIII lomā – jau pieminētais Andris Bērziņš.

Luga stāsta par karali Henriju VIII un sešām sievietēm viņa dzīvē – par vēsturiskām personām un notikumiem. Tā būtībā iztirzā daudzas mūsdienīgas politiskas, sociālas un ētiskas problēmas, kas nav atrisinātas joprojām un arī šodien izrādās apbrīnojami aktuālas. Tomēr tajā ir gan smiekli, gan asaras, gan kaislības un erotika.

Lugas autors ir vācu dramaturgs Hermanis Gresīkers (Hermann Gressieker). Pirmizrāde vācu valodā pirmo reizi notikusi 1957. gadā, un to tūlīt uzveda vairāk nekā 20 teātri Vācijā un Austrijā.