05.02.2014 21:24

Krimuldā skatītājus aizraus patiess francūža un latvietes mīlas stāsts

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Ilze ar Fredu ir kopā gan dzīvē, gan mūzikā. Ilze ar Fredu ir kopā gan dzīvē, gan mūzikā. publicitātes

Krimuldas Tautas namā piektdien, 7. februārī, plkst. 19 uz skaistu francūža un latvietes mīlas stāstu "Viņš un Viņa" aicina franču saksofonists, komponists Freds Ormēns un latviešu saksofoniste Ilze Lejiņa.

Uzvedums "Viņš un Viņa" ir patiess stāsts par lielisko franču saksofonistu, mūziķi, komponistu Fredu Ormēnu (Fred Hormain) un talantīgo latviešu saksofonisti Ilzi Lejiņu. Abi mūziķi iepazinās pasaules saksofonistu kongresā Slovēnijā, un kopš tā brīža viņu romantiskais mīlas stāsts turpinās gan mūzikā, gan dzīvē. Ilze Lejiņa patlaban dzīvo Francijā, kur izdevās viņu sazvanīt un mazliet iztaujāt.

Ar vieglu franču akcentu Ilze Lejiņa stāsta: "Muzikālajā uzvedumā "Viņš un Viņa" mēs klausītājus gribam aizvest uz Franciju. Freds ir francūzis, es latviete, tāpēc dziesmas, kas skanēs, pārsvarā būs franču un mazliet arī latviešu valodā. Parīze ir ļoti iemīļota pilsēta, un, tā kā Rīgu dēvē par mazo Parīzi, mums gribējās parādīt Latvijā tieši franču programmu, jo latviešu dziesmas jau mēs visi zinām.

Mans vīrs Freds Ormēns dziedās, spēlēs ģitāru un saksofonu, es spēlēšu saksofonu, vijoli un mazliet arī dziedāšu. Mēs dāvāsim skaistākās franču melodijas, ko dziedājuši Īvs Montāns, Edīte Piafa, Džo Dasēns, Žoržs Brasēns, Šarls Aznavūrs, Seržs Geinsbūrs, Žaks Brels un citi. Caur šo mūziku mēs izdzīvosim divu mīlošu cilvēku – vīrieša un sievietes – jūtas, kas viņu likteni savij vienā kopējā stāstā un ceļojumā pa dzīvi."

"Mūsu dzīve arī tiešā nozīmē ir ceļojums starp Franciju un Latviju, jo brīžam esam vienā, brīžam otrā vietā," turpina Ilze. "Fredam ļoti patīk Latvija, viņš te brīnišķīgi jūtas un rautin raujas uz šejieni. Savukārt man ir ļoti siltas jūtas pret Franciju un francūžu prasmi izdzīvot dienu ar baudu. Francūži ir slaveni ar to, ka izbauda ēdienu, bet ne jau tikai ēdiena dēļ viņi sēžas pie galda. Tās sarunas, kas ievelkas stundām ilgi, tā satikšanās vienam ar otru viņiem ir tik bezgala nozīmīga.

Mums abiem patīk spēlēt vairākus instrumentus, bet saksofona burvība slēpjas skaņā, ko no šā instrumenta var izvilināt. Katra mūziķa rokās saksofons skan pavisam atšķirīgi, nav divu vienādu. Viens saksofonists spēlē noslēpumaini un samtaini, cits plosās no visas sirds. To, cik daudzveidīgi var skanēt šis instruments, dzirdēsiet arī mūsu muzikālajā uzvedumā. Mēs abi cenšamies saglabāt katrs savu dažādību, kādi esam kā cilvēki, kā personības un kā mūziķi."

Mazliet no "Viņš un Viņa" biogrāfijas

Viņš – Freds Ormēns (Fred Hormain) – franču saksofonists, multiinstrumentālists, komponists. Saksofona spēli un džezu studējis Francijā, Mecas konservatorijā, pēc tam Mecas Universitātes Muzikoloģijas fakultātē. Piedalījies daudzos projektos džeza, salsas, elektro un funk stilā. Iespēlējis saksofona solo Laimas Vaikules jaunajā albumā "Atkal mājās".

Viņa – Ilze Lejiņa – ieguvusi maģistra grādu saksofona spēlē Latvijas Mūzikas akadēmijā, studējusi Dānijas Karaliskajā mūzikas akadēmijā un Nacionālajā mūzikas konservatorijā Montroijā Francijā. Spēlējot Rīgas Saksofonu kvarteta sastāvā, ieguvusi Lielo Mūzikas balvu, izveidojusi Baltijā pirmo saksofonu kvartetu "n[ex]t", spēlējusi solo partijas Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī un Latvijas Operas orķestrī.