24.01.2014 12:02

Inčukalnu un Siguldu apmeklēs "Balkona ragneši"

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komēdiju "Balkona ragneši" sestdien, 25. janvārī, plkst. 13 varēs noskatīties Inčukalna tautas namā, bet plkst. 18 ‒ Siguldas pagasta Kultūras namā. Komēdiju "Balkona ragneši" sestdien, 25. janvārī, plkst. 13 varēs noskatīties Inčukalna tautas namā, bet plkst. 18 ‒ Siguldas pagasta Kultūras namā. www.ropazi.lv

Ja nedēļas nogalē gribat dzirdēt labu humoru un vērot azartisku aktierspēli, sestdien, 25. janvārī, jādodas uz austriešu dramaturga Herberta Bergera komēdiju "Balkona ragneši".

To iestudējis Nacionālā teātra aktieris Voldemārs Šoriņš. "Man šķiet, ka teātri pēdējā laikā vairās no komēdijām, bet dramaturgi ‒ no to rakstīšanas, jo labu komēdiju ir grūti atrast. Austrieša Herberta Bergera luga "Balkona ragneši" mani ieinteresēja ar to, ka autors ar svaigu skatienu ir palūkojies uz senseno problēmu, kas sākas ar vārdiem: "Vīrs negaidīti atgriežas mājās un ierauga sievu kopā ar mīļāko"," stāsta iestudējuma autors.

"Izrādes spraigā sižeta pamatā ir anekdotisku notikumu savirknējums, uz kuriem autors ir paraudzījies no to paradoksālākās puses, sperot vienu solīti aiz anekdotisma. Un tad nāk ārā ļoti simpātiskas lietas par cilvēku kopdzīvi. Par to, kas tad ir īsts, kas neīsts ģimenes dzīvē. Kas ir tā viltus zvaigzne, pēc kuras dzenamies, un kur ir attiecību patiesā vērtība un siltums. Par vizuļiem, ko sakarinām sev deguna priekšā, pēc kā tiecamies, un kas uz brīdi arī apžilbina, ļaujot piedzīvot varbūt pat ļoti skaistus mirkļus. Bet kas paliek pēc tam, kad spīguļi nobirst? Dramaturga prasme savīt vieglu anekdotisku sižetu ar ļoti asprātīgiem dialogiem un negaidītu, paradoksālu situāciju atrisinājumu mani rosināja iestudēt šo komēdiju."

"To, kas mums dzīvē pieder, mēs lielākoties varam nolikt drošā vietā, izņemot attiecības. Par to arī smaidām šajā izrādē, jo mēs visi gribam saķert kaut ko vairāk, un mums liekas, ka tas, kas nolikts uz kaimiņa galda, ir garšīgāks," turpina V. Šoriņš. Izrādes varoņi izdzīvo spraigu attiecību karuseli, līdz aptver tīro, sauso atlikumu, kas arī ir atbilde, vai bija vērts.

"Man liekas, ka humora izjūta dzīvē ir ļoti svarīga. Ne tikai, lai smietos par anekdotēm, bet arī lai palūkotos uz sevi ar humora pilnām acīm," atzīst iestudējuma autors. "Principā mēs visi esam mazliet smieklīgi, ja paskatāmies, pēc kā mēs dzīvē pārlieku fanātiski tiecamies. Cīņas par varu, naudu, sevis apliecināšanu, kas mums šeit liekas ļoti svarīgas valsts un pasaules mērogā, ir tikai tādas skudriņu rotaļas, uz tām paraugoties no kosmiskā viedokļa. Tas ir tas lugas dziļākais plāns – zemteksts, bet virspusē redzamā daļa ir ļoti asprātīga, mīļa komēdija.

Cilvēki ir noguruši, ņemoties ar daudzām sadzīviskām problēmām, tāpēc aicināt uz nopietnu, traģisku pārdomu vakaru man nebija vēlēšanās. Man gribējās, lai skatītāji, atnākot uz izrādi, kaut mazlietiņ var atslēgties no ikdienas, un smejoties par to, kas notiek uz skatuves, pasmaidīt arī par to, ko varbūt sapņos vai īstenībā gadījies piedzīvot pašiem."

Lomās: Nacionālā teātra aktrise Zane Jančevska, Neatkarīgā teātra "Kabata" aktrise Aīda Ozoliņa, Dailes teātra aktieris Juris Kalniņš, Nacionālā teātra aktieris Mārtiņš Brūveris, Nacionālā teātra aktieris Voldemārs Šoriņš. Horeogrāfs Alberts Kivlenieks, Valda Zilvera muzikālais noformējums.