20.01.2014 14:19

FOTO: Siguldā atklāts Eiropas kultūras galvaspilsētas gads (papildināta galerija)

Autors  Ieva Karlsberga
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Nedēļas nogalē ar krāšņiem pasākumiem Rīgā un Siguldā svinīgi tika atklāts Eiropas kultūras galvaspilsētas gads.

Svētdien, 19. janvārī, Eiropas kultūras galvaspilsētas Rīgas programmas "Rīga 2014" atklāšanas noslēdzošajā dienā laukumā pie Siguldas dzelzceļa stacijas bija vērojama arī partnerpilsētas Siguldas sagatavotā kultūras programma.

Viesu uzrunas, gaisa balons "Rīga", mūzikas un videoperformance, "Viktora vēstules", instalācijas "Ieziemots!* Siguldā", "Visuma laboratorija" Siguldas pilsdrupās – to visu varēja baudīt gan siguldieši, gan pilsētas viesi, kas, spītējot pamatīgajam salam, bija ieradušies uz svinīgo pasākumu, turklāt daudzi no Rīgas bija atbraukuši ar speciālo kultūras vilcienu.

Pēc svinīgo uzrunu baudīšanas svētku dalībnieki gan kājām, gan braukšus devās pa Raiņa ielu, kur bija izvietotas mākslinieces Agneses Melbārdes instalācijas "Ieziemots!* Siguldā", uz pilsdrupu estrādi, kur tika iedarbināta "Visuma laboratorija".

Lai iepazīstinātu sanākušos, ko tad 2014. gadā sola Sigulda, skanēja ugunsbungas, pils pakājē cīnījās bruņinieki, no skatu torņa atskanēja operdziedātājas balss, gluži kā ieskandinot vasarā gaidāmos Siguldas Opermūzikas svētkus. Līdz ar to kultūras sprādziens Siguldā ir noticis!

Uz Siguldas evaņģēliski luteriskās baznīcas sienas bija skatāma mākslas performance "Kā uz papīra parādās burti?", ko veidojuši Jānis Purcens, Norberts Skraucis, Ronalds Melkers un Silvija Skrauce.

Uzrunājot siguldiešus, Siguldas viesus un vairāk nekā 20 pašmāju un ārvalstu žurnālistus, Eiropas izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu komisāre Andrula Vasiliu atzina, ka ir patiesi laimīga būt Siguldā un kopā ar klātesošajiem svinēt kultūru. Savukārt kultūras ministre Dace Melbārde atzina, ka Siguldā ievas zied ne tikai pavasarī, bet arī pilsētas kultūrā: "Sigulda šajās dienās var justies kā Eiropas galvaspilsēta. Kultūra ir Eiropas sirds, Eiropas dvēsele. Un sirds ir dzīva un pukst tikai tad, ja cilvēki aktīvi rada un bauda kultūru. Tā dzīvo mūsos, tā kāpj pāri robežām un vieno mūsu sirdis. Esiet lepni par tiem sirdspukstiem, kas rodas Siguldā, parādot Eiropai un pašiem sev gan kultūras vērtības un kultūras mantojumu, gan laikmetīgo kultūru, kas rodas šeit, Siguldā!"

"Sigulda 2014" oficiālās atklāšanas programmas ietvaros Siguldas novada Kultūras centrā tika atvērta īpaša "Dzelzs Vilka darbistaba", kur gan bērni, gan pieaugušie varēja gleznot vai nu uz papīra, vai tekstilijām un ņemt līdzi savu mītisko vilku vai citu zvēru, kas nācis no mākslinieces Viviannas Marias Staņislavskas albumam "Kālabad" radīto oriģinālo ilustrāciju galerijas. Turpat bija iespēja sastapt arī "Dzelzs Vilka Jauno Jāņu Orķestra" mūziķus un vakarpusē apmeklēt "Kālabad" atklāšanas koncertu.

Siguldas stacijas laukumā izskanēja mūziķa Kaspara Tobja un videomākslinieka Arta Dzērves priekšnesums "Koncerts septiņiem sintezatoriem". Stallī pie Siguldas Jaunās pils darbojās mākslinieks Elmārs Gaigalnieks. Divcēlienu 3D smilšu gleznu izrādē "Pasaules radīšana" bija iespēja skatīt mākslinieku radīšanas procesā, ko papildināja šai performancei īpaši radīta mūzika.

Siguldas pilsdrupās bija skatāmas Francijas radošās kompānijas "Picto Facto" lielformāta gaismas un krāsu pilsētvides instalācijas "Billevesees". Tās veido neordināras un fantastiskas formas, atdzīvina pilsētvidi un aicina apmeklētājus pulcēties ap tām, dalīties sarunās un smieklos brīvā atmosfērā.

"Cilvēce balstās uz tiem, kuri rada, līdz pienāk lielais enerģijas apmaiņas mirklis. Dalīšanās un mijiedarbība. Mēs esam tie satelīti, caur kuriem Eiropa, pasaule un pat Visums var izlasīt mūsu Latvijas rokrakstā rakstītos stāstus. 2014. Mēs sūtām ziņu Visumam, ka esam gatavi, mēs SĀKAM!" – ar šādiem vārdiem Siguldas pilsdrupu estrādē tika iedarbināta "Visuma laboratorija" un sākās 4D "Visuma laboratorijas" priekšnesums, dodot signālu pasaulei – misija 2014 ir gaisā!

Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākuma gaita vērojama fotogalerijā (autori: Alberts Linarts un Ieva Karlsberga).