18.01.2014 08:27

Mēs esam brīvi tik, cik gribam tādi būt

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Atceroties 1991. gada barikāžu notikumus, Saulkrastu novada kultūras namā "Zvejniekciems" 18. janvārī pulksten 16 notiks Siguldas tautas teātra izrāde "Mantojums. Arī tā".

Dzejas uzveduma "Mantojums. Arī tā" autore un režisore Ārija Liepiņa-Stūrniece stāsta: "Šajā darbā esmu ielikusi gadu desmitos uzkrāto pieredzi kopš tiem laikiem, kad par to, kas notiek Latvijā, skaļi runāt nevarējām. Veidojot iestudējumu, pāršķirstīju klades un pierakstus, kas mūža garumā sakrājušies, jo mūsu tautas, zemes un valsts tēma man ir bijusi svarīga kopš bērnības, es ar to esmu uzaugusi. Uzvedumā savijušies ļoti daudzu un dažādu paaudžu latviešu dzejnieku, piemēram, Brigaderes, Akuratera, Skalbes, Zālītes, Vācieša, Virzas, Strēlertes, Raiņa, Dimitera, dzejoļi."

Lai gan izrāde sākas ar mūsdienām, tajā ir arī Laika vecis – mūsu pasaku baltā vīriņa tēls ‒, kurš klīst pa Latvijas ceļiem un krustcelēs satiktajiem tēva dēliem atklāj, kas tos sagaida, ejot pa to vai citu ceļu, taču izvēli atstājot katra paša ziņā. "Tie esam mēs, tā ir mūsu tauta, kas nolikta krustcelēs, lai mūs pārbaudītu un caur pārbaudījumiem mēģinātu darīt stiprākus, gudrākus, viedākus, jutīgākus," stāsta Ārija Liepiņa-Stūrniece.

"Katrā izrādē mēs meklējam atbildes uz daudziem jautājumiem. Piemēram, kādi bija cilvēki, kas devās asinspirtī, lai cīnītos par brīvu Latviju? Kādi likteņa līkloči un laika pārbaudījumi, kādi sapņi un vēlmes vadīja latviešus dažādos laikos? Kuras ir tās vērtības, pie kurām turēties un smelties spēku, cerību, gudrību, izturību? Ar šo izrādi mēs aicinām arī skatītāju meklēt atbildes uz šiem jautājumiem. Nav divu vienādu izrāžu, jo katra ir radošs notikums, kuru izdzīvojam no jauna, ieliekot tajā sevi visu."

Ieeja izrādē par brīvu.