21.12.2013 08:33

Elizabetes Zagorskas meditācija ar lūgšanu sirdī

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Mūziķi Niks Matvejevs un dziedātāja Elizabete Zagorska ar savu akustisko koncertprogrammu "Debesis vaļā" aicina klausītājus izjust īpašo gaismas enerģiju svētku gaidīšanas laikā.

Tikai trīs dienas pirms Ziemassvētkiem koncerts izskanēs arī Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā.

"Koncerts Siguldā būs īpaša atgriešanās – no Siguldas nāk mans tēvs, te pagājusi visa mana bērnība," atklāj aktiera Rolanda Zagorska meita dziedātāja Elizabete un stāsta, ka koncertprogramma tapusi, iedvesmojoties no mūzikas albuma "Debesis vaļā". "Sanācām kopā ar Ati Auzānu, Niku Matvejevu un Jāni Lemeži, un tapa Ziemassvētku dziesmu albums."

Tajā iekļautas gan Ziemassvētku dziesmas, kas jau kļuvušas par klasiku, gan N. Matvejeva radītās kompozīcijas, taču tās visas aranžējis A. Auzāns un N. Matvejevs. Koncertprogrammā izskanēs iemīļotas latviešu un ārzemju komponistu Ziemassvētku melodijas. Elizabete atklāj, ka tieši "Klusa nakts" ir tā īpašā dziesma, ar kuru tiek noslēgts katrs koncerts. "Kopā ar skatītājiem ceļamies kājās un dziedam a capella bez mūzikas instrumentiem, ļaujamies baznīcas akustikas burvībai."

Dziedātāja stāsta, ka ir ticīgs cilvēks un katrs koncerts baznīcā ir neatkārtojams. "Man mūzika ir kā meditācija. Dziedot pašā lūgšanu sirdī, izjūtas ir vēl īpašākas." Elizabete aicina uz koncertiem visu ģimeni un stāsta, ka īpaši Dobeles un Saldus baznīcās sanākuši ļoti daudz bērnu. "Paši mazākie pat iesnaudās vecākiem uz rokām," smaida dziedātāja un atzīst, ka ir ļoti svarīgi bērniem jau no mazotnes ar savu piemēru rādīt patiesās dzīves vērtības un pabūšana baznīcā Ziemassvētku laikā ir viena no tām.

Tieši ar Jēkaba katedrāli, kas atrodas līdzās Saeimas namam Vecrīgā, dziedātājai saistās vienas no spilgtākajām bērnības atmiņām. "Baznīca bija ļoti tuvu manām mājām, un tur apmeklēju svētdienas skolu. Teju katru svētdienu devos turp. To man neuzspieda vecāki, tā bija mana iekšējā vajadzība." Skolas un jaunības gados gan intereses mainījušās un baznīca atstāta nomaļus, taču pabūt baznīcā Ziemassvētkos Elizabetei ir nozīmīgi aizvien.

Dziedātājas ģimenē rūpīgi tiek kopta vēl kāda tradīcija. "Katru adventi, līdz pat Ziemassvētkiem mums ir tradīcija pabūt kopā ar radiniekiem. Ir izveidots grafiks, un katru svētdienu ejam cits pie cita ciemos," par tradīciju apstāties ikdienas steigā un pabūt kopā ar ģimeni Ziemassvētku laikā stāsta dziedātāja.

Koncerts Siguldas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks 21. decembrī plkst. 17. "Debesis vaļā" izdziedās Niks Matvejevs, Elizabete Zagorska, Jānis Lemežis, Atis Auzāns, Artjoms Sarvi un Ivars Jercums.