07.12.2013 10:33

Jānis Lūsēns: Dzīve pati piespēlē īstos mūziķus

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jāņa Lūsēna veidotās koncertprogrammas "Trīs zvaigznes" tēma ir mīlestība no konkrētā līdz vispārīgajam, kas ietver dziļākās un īstākās jūtas, jo bez tām nav iespējams būt labam vīram, tēvam un patriotam. Jāņa Lūsēna veidotās koncertprogrammas "Trīs zvaigznes" tēma ir mīlestība no konkrētā līdz vispārīgajam, kas ietver dziļākās un īstākās jūtas, jo bez tām nav iespējams būt labam vīram, tēvam un patriotam. www.janislusens.lv

""Trīs zvaigznes" caurstrāvo mīlestība pret savu dzimteni un piederības sajūta Latvijai. Tas ir dziļi personīgs patriotisms," pirms koncerta Siguldā stāsta komponists, leģendārās grupas "Zodiaks" dibinātājs Jānis Lūsēns.

Koncertprogrammā "Trīs zvaigznes" ietvertas piecas Imanta Kalniņa dziesmas un J. Lūsēna jaundarbi. Visiem skaņdarbiem aranžējumu veidojis J. Lūsēns. "Atšķirībā no pārējām koncertprogrammām šajā izskanēs dziesmas ar latviešu mūsdienu dzeju. Lai cik paradoksāli tas būtu, sapratu, ka pamatā dziesmu vārdi izvēlēti no to dzejnieku un manu draugu daiļrades, kuri ir aizgājuši no šīs pasaules," pieminot šī gada jubilāru Ojāru Vācieti, latviešu dzejniekus Juri Kunnosu, Pēteri Brūveri, Māri Melgalvi, Klāvu Elsbergu, Māri Čaklo, stāsta komponists. Koncertā skanēs dziesmas arī ar salaspilieša Knuta Skujenieka un citu dzejnieku dzeju.

I. Kalniņa mūzika J. Lūsēnam ir bijusi paraugs inteliģencei, smalkumam un teksta izpratnei mūzikā kopš 15 gadu vecuma. Komponists atceras, ka pirmo reizi I. Kalniņa mūziku spēlējis laikā, kad pabeidzis vidusskolu Liepājā un sācis mācības mūzikas skolā. "Toreiz mums bija ansamblis "Mazais menuets", kuru vadītāja "Menueta" dibinātājs un vadītājs Jānis Blūms." "Mazā menueta" laikā jaunie mūziķi izspēlējuši visus I. Kalniņa jaundarbus, kas tolaik tapuši un izpildīti leģendārā ansambļa "Menuets" mūziķu sastāvā.

J. Lūsēns atceras, ka "Mazajā menuetā" piedalījās fotogrāfs Jānis Girnis, māsas Larisa un Maija Renskumbergas (vēlāk "Dāmu popa" dalībniece Maija Lūsēna), tagadējais radio "SWH" programmas vadītājs Jānis Šipkēvics "Mazajā menuetā" spēlējis ģitāru. "Sastāvs bija interesants," smaidot atceras J. Lūsēns.

"Trīs zvaigznēs" apvienojušies arī trīs solisti: Uģis Roze, Zig­frīds Muktupāvels un Andris Ērglis – trīs dziedātāji, trīs dažādas personības, kuras vieno Latvija kā mājas, kā nākotne. Komponists atzīst, ka dzīve pati vienmēr piespēlē īstos cilvēkus, ar ko sadarboties. "Ar Z. Muktupāvelu mūs saista ļoti garš stāsts, kas aizsākās, kad mazais Zigfrīdiņš beidza mūzikas skolu un es viņu izvilku no skolas sola un paaicināju uz Liepājas teātri. Tāpat man vienmēr ļoti paticis, kā U. Roze izpilda I. Kalniņa dziesmas, arī A. Ērglis. Tā tas pats no sevis veidojās." J. Lūsēns atzīst, ka, sadarbojoties ar mūziķiem, ir svarīgi just, ka sadarbība veidosies ciešāka un savstarpējais kontakts paliekošāks, dziļāks un īstāks.

Koncerts "Trīs zvaigznes" notiks 7. decembrī plkst. 18. Siguldas novada Kultūras centrā.