30.11.2013 13:46

Mazais cinītis palīdzēs vilkt nozīmīgo Eiropas kultūras galvaspilsētas titulu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldas "Baltais flīģelis", kur notiks daļa "Rīga 2014" pasākumu. Siguldas "Baltais flīģelis", kur notiks daļa "Rīga 2014" pasākumu. publicitātes

Ar savu moto "Sigulda aizrauj!" Sigulda ar 15 pasākumiem, kas sāksies jau šogad decembrī un turpināsies līdz 2015. gada janvārim, Sigulda pieteikusi sevi kā Rīgas partneri prestižajā Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 raibo kultūras projektu un pasākumu plānā, kad mūsu valsts vārds vismaz Eiropas mērogā nākamgad izskanēs bieži.

Un kā nu ne – savulaik Rīgā par kapelmeistaru strādājošā Riharda Vāgnera operas "Rienci. Triumfs un sakāve" pirmizrāde (Rīga), Vides mākslas festivāls "Nature.Urban.Future." (Sigulda), Gaismas festivāla "Staro Rīga" speciālizlaidums (Rīga), X festivāls "Kremerata Baltica", Turaidas mūra pils 800 gadu svētki, XXII Starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki (visi Siguldā) – tie ir tikai daži no lielākajiem pasākumiem, no kuriem daļa jau ir tradicionāli, taču, kas šajā īpašajā gadā būs sagādājuši kaut ko nebijušu par godu visai Eiropai.

Savukārt viens no pirmajiem Vislatvijas mēroga pasākumiem gaidāms nākamā gada 18. janvārī, kad "Rīga 2014" komanda kā centrālo Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas notikumu izsludinājusi tautas līdzdalības akciju "Grāmatu draugu ķēde". Tā gads, kurā Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, iesāksies ar Gaismas pils atvēršanu apmeklētājiem.

2014. gada 18. janvārī no plkst. 12 līdz 18, pārvietojot grāmatas no rokas rokā no vecās bibliotēkas ēkas uz jauno, ikviens varēs justies līdzdalīgs grāmatu pārceļošanā uz jaunajām telpām. Grāmatu ceļš šķērsos Daugavu, simboliski apliecinot tās nepārejošās un fundamentālās vērtības, kas daudzu paaudžu garumā ir veidojušas mūsu tautas kultūras gēnu un ko glabā grāmatas. Tā būs vēl nebijusi akcija, kas piesaistīs arī starptautisku uzmanību, tomēr vissvarīgākā tā būs mums pašiem.

Piesakoties šajā vēsturiskajā akcijā, vari palīdzēt grāmatām nokļūt to jaunajās mājās un reizē piedalīties kultūras galvaspilsētas gada veidošanā un gūt gandarījumu par šādu tautas kultūras gara apliecinājumu.

Visu pasākumu programmu par Eiropas kultūras galvaspilsētas 2014 pasākumiem tieši Siguldas novadā var uzzināt "Rīga 2014" kultūras portālā "riga2014.org", kā arī Siguldas novada pašvaldības vietnē.

"Sigulda ir viena no skaistākajām Latvijas pilsētām, kas izaugusi uz Gaujas senlejas abiem krastiem un pārsteidz ar elpu aizraujošām ainavām, seniem notikumiem, maģiskām pilīm, adrenalīnu raisošām aktivitātēm un spilgtiem mūzikas notikumiem visa gada garumā.
Ziema ar sniegotajiem kalniem un pasaules līmeņa sacensībām ir izveidojusi Siguldu par starptautisku ziemas sporta centru. Vasara ar pļavas ziedu smaržu, īsāko nakti un neskaitāmiem koncertiem ir laiks, kad visplašāk iespējams baudīt Siguldas piedāvātās iespējas. Lai tas būtu rudens zelta lapkritis, ziemas sniegotais klusums, pavasara pumpuru sprāgšana vai vasaras tvanīgums – Sigulda aizrauj!"