23.11.2013 15:00

FOTO: Festivālā "Bildes 2013" skanēja blūzs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Festivālā "Bildes 2013" skanēja blūzs publicitātes

Rīgas Kongresu nama Jaunajā zālē, 22. novembrī, festivāla rīkotājs "Bilžu birojs" klausītājiem piedāvāja enerģisku un emocijām bagātu blūza koncertu.

Koncertā uzstājās klausītāju atzīti pašmāju blūza mūziķi, vienlaikus, ik gadu festivāls sniedz iespēju sevi pierādīt arī vēl tikai topošajiem šī žanra meistariem. Kopumā šis pasākums ir raksturojams kā kodolīgs Latvijas blūza mūzikas ainas atspoguļojums. Šogad "Bildes" aicināja ieklausīties kopskaitā aptuveni 15 blūza izpildītāju muzikālajos stāstos, radot pārdomas un jaunas atziņas, kā arī atsaucot prātā atmiņas.

"Latvijā lieli blūza koncerti notiek reti, tāpēc es ļoti atbalstu ikvienu šāda veida pasākumu. "Bilžu" blūza koncerts ir īpašs ar to, ka tas piedāvā vietējo šī žanra pārstāvju priekšnesumus, tā nodrošinot pasaules blūza kultūras, kā arī tradīciju klātbūtni un dzīvotspēju lokālā līmenī," šādi izsakās grupas "π Blues" līderis Ainars Pūpols, kuram 22. novembra koncerts bija zīmīgs – 10 gadi uz "Bilžu" skatuves.

A. Pūpols stāsta, ka blūzs viņu piesaista ar to, ka, spēlējot kaut 100 koncertus pēc kārtas, sajūtas ikreiz ir citas, jo būtiska nozīme ir improvizācijai. Kaut arī gadu gaitā grupas sastāvam reizēm pievienojušies arī dāņu un norvēģu skatuves kolēģi, festivālā šogad "π Blues" uzstāšanās un kolektīvs bija ieturēts latviskā gaisotnē, un arī dziesmas tika izpildītas dzimtajā valodā. Uzsverot un atzīmējot savu desmitgadi "Bildēs", šī gada blūza koncerta vadītājs būs pats Ainars Pūpols.

Savukārt šogad jau otro gadu pēc kārtas blūza veterāniem festivālā piepulcējās arī vieni no Latvijas jaunākajiem un perspektīvākajiem blūzmeņiem, apvienība "Coolmans Report". Grupas solists un ģitārists Rihards Kolmanis blūza koncertu vērtē kā interesantu un kvalitatīvu pasākumu, jo tajā "sapulcējas gandrīz visa Latvijas blūza saime, un ir jauki pēc koncerta aprunāties ar pieredzējušiem mūziķiem, apspriest dažādus profesionālos knifus". Šogad "Coolmans Report" uzstājās akustiskajā formātā, un grupas skanējumu veidoja ģitāra un vokāls, basģitāra un saksofons.

Rezumējot, blūza vecmeistars ģitārists Jānis Vanadziņš, kurš festivāla blūza koncertā uzstājās kā trio "Mozambika" dalībnieks, uzskata, ka "Bildes" ir Latvijas mūzikas fenomens, jo festivāls ir zināms un apbrīnojams ne tikai savas ilgās pastāvēšanas dēļ, bet, viņaprāt, tas arī sniedz izglītojošu pārskatu par dažāda stila Latvijas mūzikas aktualitātēm. "Lai arī blūzs Latvijā nav izteikti populāra mūzika, šis koncerts, manuprāt, veicina klausītāju interesi par to, un šāds pavērsiens vietējo kultūru tikai bagātina."

Koncertā uzstājās arī "Vocada", Vita Baļčunaite un Māris Lasmanis, "The Coco'nuts" un Oskars Stolse-Semerovs, "Mitrokhin's Master Band", "D11 Blues Band", "Lavrix Band", "The Blues Gang", Kristīne Prauliņa un "Jusstone".