23.10.2013 12:23

Multimediālā instalācijā Rīgas Doma dārzā varēs izsūdzēt grēkus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Rīgas doms.  Rīgas doms. A. Buks, www.wikipedia.lv

Līdz 24. novembrim Rīgas Doma dārza galerijā varēs apskatīt Vilhelma Purvīša balvai nominētā mākslinieka Kristapa Ģelža multimediālo mākslas objektu "Kancele", kurā apmeklētājiem būs iespēja arī izsūdzēt grēkus.

Mākslinieka K. Ģelža radītā mākslas instalācija "Kancele" Rīgas Doma dārzā ir neparasts mākslas objekts, kas tapis sadarbībā ar komponistu Ģirtu Bišu. Instalācija ir septiņus metrus augsta, un tās virsotnē uzstādīts ventilators, tādā veidā simbolizējot grēku atlaišanu un iespēju izglābties. "Kalncele" to arī ļauj sasniegt ikvienam apmeklētājam, izsūdzot savus grēkus ar mobilā telefona starpniecību, vēsta LETA.

"Ventilatorus uzstāda tur, kur ir smacīgi un karsti. Grēcinieks lipīgos palagos guļ un skatās griestos, kur kā samsaras rats bez apstājas griežas ventilatora lāpstiņas. Frānsisa Forda Kopolas kinoeposs "Mūsdienu apokalipse" sākas ar ventilatoru, kurš kapā gaisu un gulētājam skaudri atgādina Vjetnamas kara helikopterus un izdzīvoto elli džungļu biežņā. K. Ģelža un Ģ. Biša "Kancele" ir asfalta džungļu palma – tik ierastais pilsētas apgaismes stabs, kas izdīdzis Rīgas Doma dārzā septiņu metru augstumā, bet gaismas vietā piedāvā atlaist grēkus.

Var pienākt pie "Kanceles" pavisam tuvu, pacelt seju pret debesīm un ieslīgt nomierinošā meditācijā, sekojot ventilatora nesteidzīgajai, bet monotonajai kustībai. Kristīgai baznīcai ir gadsimtiem ilga pieredze cilvēka dvēseles kopšanā. Laikmetīgā māksla piedāvā laikmetīgu bikti – var ne tikai meditēt, bet arī izsūdzēt grēkus, nosūtot "Kancelei" īsziņu. Un saņemt piedošanu. Kā Luters saka: "Kur grēku piedošana, tur arī dzīvība un svētlaime." Atskanot Ģ. Biša sakomponētam vokālam skaņdarbam, kur latīņu valodā tiek izdziedātas rindas no Mateja evaņģēlija 6. nodaļas, ir iespējams sirdsmiers. Baznīcā pastāv uzskats, ka grēks vēlas palikt anonīms, jo tad tam ir vara," raksta "Arterritory.com" latviešu versijas redaktore Anna Iltnere.