18.10.2013 13:44

Koncertzālē "Baltais flīģelis” solo koncertu sniegs Gunta Ābele

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Koncertzālē "Baltais flīģelis” solo koncertu sniegs Gunta Ābele publicitātes

Sestdien, 19.oktobrī, plkst.18:00 Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" "Kremerata Baltica" orķestra soliste, čelliste Gunta Ābele un pianiste Elīna Bērtiņa piedāvās klausītājiem jaunu kamermūzikas programmu, kurā iekļauti Bendžamina Britena, Semjuela Bārbera un Jāzepa Vītola skaņdarbi čellam un klavierēm.

Čelliste Gunta Ābele un pianiste Elīna Bērtiņa savos muzikālajos ceļos vienmēr mērķtiecīgi bagātinājušas koncertu repertuāru, īpašu uzmanību pievēršot 20. gadsimta spilgtākajiem kamermūzikas opusiem. Arī šajā koncertā jaunās mūziķes izvēlējušās repertuāru, kurš daudziem var kļūt par jaunu, vēl nedzirdētu muzikālu partitūru atklājumu.

Šogad uz pasaules mūzikas skatuvēm tiek vērienīgi atzīmēta izcilā angļu komponista Bendžamina Britena simtgade. Komponista daiļrade ir plašāk pazīstama ar viņa lielas formas darbiem, taču tieši kamermūzikas žanrā jūtams īpašs muzikālais rokraksts, kas nelielo šī žanra mantojumu ir ierindojis 20. gadsimta izcilāko skaņdarbu vidū.

Koncerta programmā ietvertā Britena sonāte čellam un klavierēm ir vienīgais sonātes cikla skaņdarbs komponista daiļradē. Kā ievadu Britena sonātei abas mākslinieces ir sagatavojušas Frenka Bridža Melodiju čellam un klavierēm, un šie abi skaņdarbi koncerta pirmajā daļā sniegs klausītājiem lielisku iespēju iepazīties ar angļu kamermūziku, kura Latvijas koncertzālēs ir retums.

Savukārt, atzīmējot Jāzepa Vītola 150. gadskārtu, radošais duets koncertprogrammā iekļāvis latviešu komponista romantisko miniatūrskaņdarbu Skice čellam un klavierēm. Programmā skanēs arī 20. gadsimta kamermūzikas šedevrs – amerikāņu komponista Semjuela Bārbera Sonāte čellam un klavierēm, un koncerta programmu noslēgs savdabīgs, krāšņs čehu komponista Bohuslava Martinu darbs "Variācijas par Rosīni tēmu".