02.10.2013 20:31

FOTO: Atvērta Ādažu Pieaugušo glezniecības studijas darbu izstāde

Autors  Aprinkis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

No 30. septembra Ādažu Kultūras centra Izstāžu zālē iespējams bez maksas apskatīt Pieaugušo glezniecības studijas dalībnieku mākslas darbus.

"Daži kolēģi, ieraugot šos mākslas darbus, jautā, vai kāda no studijas dalībniecēm tiešām nav profesionāla māksliniece. Viņiem grūti noticēt, ka tā nav," atzīst māksliniece Ieva Neikena, Pieaugušo glezniecības studijas vadītāja, Ādažu Mākslas un mūzikas skolas pedagoģe.

"Strādāt ar pieaugušajiem reizēm ir pat interesantāk nekā darboties ar bērniem, jo var redzēt patiesu aizrautību un motivāciju," salīdzina I. Neikena. Ja nebūtu šādas studijas, Olga Kuzņecova, viena no izstādes dalībniecēm, kura jau 20 gadus strādā par audzinātāju pašvaldības bērnudārzā, nekad nebūtu atklājusi savu talantu. Mākslai viņa pievērsās tikai pirms pāris gadiem, iesaistoties Ievas Neikenas vadītajā glezniecības studijā.

"Man ļoti patīk gleznot. Tagad saprotu, kādēļ radusies mākslas terapija. Tā tiešām palīdz. Gleznojot pazūd sliktās domas, ikdienas rūpes un raizes, pārņem miers un laimes izjūta," atzīst O. Kuzņecova, kuras otas triepieni ir brīvi, veikli, viegli un nesamāksloti. ''Parasti pirmdienas ir ļoti smagas un grūtas, bet mūsu mākslas studijas dalībnieces šo dienu gaida ar nepacietību, jo zina, ka atkal uz kādu brīdi varēs iegrimt citā, ar ikdienu nesaistītā realitātē, ļaujoties radošas darbošanās burvībai," stāsta O. Kuzņecova.

Pedagoģe Ieva Neikena sākumā savām audzēknēm likusi gleznot kluso dabu, bet vēlāk, iemaņām augot, viņas saņēmušas aicinājumu kopēt dažādu meistaru slavenos oriģinālus. O. Kuzņecova atceras, cik grūts un sarežģīts bijis šis darbs. "Lai izprastu Rozentāla mākslas darba dziļumu, viņa gleznas tēlus pētīju pat ar lupu. Centos izprast arī paša mākslinieka personību, meklējot par viņu informāciju, vēloties uzzināt par viņu vairāk. Kopēšana ir ļoti nopietns darbs, kas prasa pamatīgu iedziļināšanos," pārliecināta O. Kuzņecova.

Izstādē ar saviem darbiem, kas tapuši Ievas Neikenas vadībā, piedalījās arī Anita Bēriņa, Agita Brūvere, Gita Dinbre, Niola Grīnberga, Vita Jomiškāne, Inga Lediņa, Dace Pāvulīte, Indra Podskalne, Elita Survilo, Raimonda Šmite un Olga Zaikovska.