24.09.2013 17:42

Izrādes "Leļļinieks no Lodzas" pirmizrādi varēs vērot Jūrmalas teātrī

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

2013. gada 13. oktobrī plkst. 16.00 Jūrmalas teātrī, Muižas ielā 7, Bulduros notiks pirmizrāde Žila Segala izrādei "Leļļinieks no Lodzas".

Rumānijā dzimušā, bet Parīzē dzīvojošā ebreju izcelsmes dramaturga Žila Segala (1932) luga "Leļļinieks no Lodzas" ir traģikomisks stāsts par ebreju tautības leļļu aktieri Samuēlu Finkelbaumu, kurš piedzīvojis II Pasaules kara šausmas un holokaustu – neskaitāmu savu tautas brāļu un māsu, arī sievas bojāeju, taču pats neticamā kārtā izdzīvojis. Vēl piecus gadus pēc kara beigām viņš mitinās ieslēdzies kādā pieticīgā Berlīnes īres nama bēniņu istabā, pilnībā noslēdzies no ārpasaules.

Ideja iestudēt šo izrādi radās jau 90. gados nelielai Latvijas leļļu teātra aktieru trupai atrodoties privātā koncertbraucienā Vācijā, noskatoties šīs lugas iestudējumu Nirnbergas ceļojošā teātra lieliskā izpildījumā.

Iestudēt dramatiskā teātra uzvedumu ar leļļu teātra elementiem, skarot gan ebreju tautas neizdzēšamo sāpi un dzīves filozofiju, gan jebkura cilvēka esības un ticības pamatjautājumus, komisku un traģisku vienlaikus nav bijis viegli. Pirms dažiem gadiem pēc šīs lugas motīviem to mēģināja darīt režisors Regnārs Vaivars savā izrādē "Leļļu pavēlnieks" Latvijas Nacionālajā teātrī.

Izrāde būs skatāma latviešu valodā, taču to no franču valodas tulkojusi Rūta Liepiņa sadarbībā ar Jūrmalas Kultūras centru un Brīvo Aktieru Sabiedrību Rīgā. "Leļļinieks no Lodzas" režisors ir Valdis Pavlovskis, scenogrāfs – Jānis Jansons. Galvenajā lomā – Valdis Pavlovskis.

Traģikomisko stāstu par leļļu aktiera Samuēla Finkelbauma dzīvi un sapņiem tomēr neiesaka skatītājiem, kuri ir jaunāki par 14 gadiem.

Pirmizrādei Jūrmalā – ieeja brīva, vietas iepriekš pieteikt pa tālruni 67751089.