21.09.2013 08:24

Goran Gora ar Knuta Skujenieka vārdiem atklās "Baltā flīģeļa" sezonu

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Jānis Holšteins-Upmanis stāsta, ka dziesmu cikla "Putni azotē" pirmatskaņojumu klausīsies arī Knuts Skujenieks. Līdz šim dzejnieks dzirdējis vien pāris dziesmu. Jānis Holšteins-Upmanis stāsta, ka dziesmu cikla "Putni azotē" pirmatskaņojumu klausīsies arī Knuts Skujenieks. Līdz šim dzejnieks dzirdējis vien pāris dziesmu. www.gorangora.com

"Knuts Skujenieks tikai saka: "Rakstiet, rakstiet!" Jebkuram dzejniekam ir ārkārtīgi būtiski, ka viņa dzejoļi dzīvo tālāk mūzikā. Tā dzejolim ir kā otrā elpa," pirms koncerta "Putns azotē" stāsta dziesminieks Goran Gora jeb Jānis Holšteins-Upmanis.

Šajā nedēļas nogalē ar dziesminieka Goran Goras koncertu tiks atklāta Siguldas koncertzāles "Baltais flīģelis" jaunā koncertsezona. Koncertā "Putns azotē" skanēs mūziķa jaunākais muzikālais veikums – dziesmu cikls ar salaspilieša Knuta Skujenieka dziesmu vārdiem.

Jānis stāsta, ka dziesmu cikls radies pavisam nejauši. "Pērn janvārī bija koncerts Rīgas Doma baznīcā, kurā klausītājiem biju apsolījis pirmatskaņojumu. Tad nu pats biju sprukās, un tas pirmatskaņojums bija jāuzraksta," atceras mūziķis. Sagadījies, ka toreiz paņemta rokās K. Skujenieka dzejoļu grāmatiņa, kurā mūziķi īpaši uzrunājis dzejolis "Tikai saknes neatdod". Pēc viena dzejoļa jau meklēts nākamais, un gluži nemanot Jānis iekritis azartā un attapies jau ar 15 dziesmām, kuru vārdu autors ir izcilais dzejnieks. Tomēr dzejoļi izvēlēti nejauši. "Tas notika impulsīvi. Vairāk meklēju dzejoļus, kas atrada mani. Kurš dzejolis iekrita acīs, to rūpīgāk sāku pētīt."

Zīmīgi, ka šis ir mūziķa pirmais dziesmu cikls, kurā dziesmas ir tikai latviešu valodā. Plānots, ka nākamā gada sākumā tas tiks ierakstīts mūzikas albumā. Arī koncertā skanēs tikai latviski komponētie dziesminieka skaņdarbi – gan jaunās koncertprogrammas dziesmas ar K. Skujenieka vārdiem, gan radiostacijās atskaņotās "Stiprinieks", "Ceļi" un citas.

Jānis stāsta, ka pievērsties dziedāšanai latviešu valodā bijusi iekšēja sajūta, nevis komerciāls aprēķins. "Tas ir iekšējais stāvoklis, kas laužas uz āru. Viss notika organiski, un visas zīmes norādīja, ka šoreiz jādzied latviski. Mani uzrunāja K. Skujenieka dzeja, tāpat bija ļoti interesanti izprast latviešu valodu kā instrumentu mūzikā."

Mūziķis atzīst, ka spēja dziedāt jebkurā citā valodā ir dāvana, taču, dziedot latviešu valodā, ir liegta iespēja kaut ko noslēpt no klausītāja. "Ja dziedi latviski Latvijā, kur visi saprot 100 procentus dziesmas vārdu, nevari aizslēpties aiz angļu valodas sarežģītajiem vārdiem, ko klausītājs sapratīs, tikai atverot vārdnīcu." Jānis uzsver, ka, dziedot latviski, ir jābūt patiesam. "Nav aizsegu un vairogu. Esi pliks un ticams."

Dziesminieka Goran Gora koncerts Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" notiks sestdien, 21. septembrī, plkst. 18. Kopā ar dziesminieku uz skatuves kāps arī viņa domubiedri: basģitārists Valters Sprūdžs, bundzinieks Mārtiņš Miļevskis, pianists Uģis Krišjānis, vokāliste Kate Pāvula un sitaminstrumentālists Ernests Mediņš.