20.09.2013 13:13

Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem Rīgā ar sponsoru piesaisti nevedas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem Rīgā ar sponsoru piesaisti nevedas office.riga2014.org

Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem Rīgā pagaidām izdevies piesaistīt aptuveni 500 000 latu privāto sponsoru finansējuma, kas ir aptuveni trešdaļa no prognozētajiem 1,4 miljoniem latu.

Līdz Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem Rīgā palikušas tikai 120 dienas, taču sponsoru piesaiste nenorit tik veiksmīgi, kā iecerēts, 19. septembrī Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē atzina nodibinājuma "Rīga 2014" vadītāja Diāna Čivle. Viņa gan norādīja, ka ar vairākiem lieliem potenciālajiem sponsoriem sarunas joprojām turpinās. Nodibinājums ir saņēmis cerīgus signālus, tomēr tos uztver piesardzīgi, jo skaidra atbilde vēl nav saņemta. "Daudzi solījumi ir saņemti mārketinga līmenī, bet valdes lēmumu vēl nav, jo vēl nav pieņemti uzņēmumu nākamā gada budžeti. Pagaidām izskatās, ka vismaz daļēji prognozes piepildīsies," aģentūrai LETA skaidroja D. Čivle.

"Rīga 2014" vadītāja piebilda, ka Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumiem izdevies piesaistīt virkni partneru un sadarbības partneru, kas atbalsta nodibinājumu ne tikai finansiāli, bet arī dažādos bartera un apmaiņas darījumos, palīdzot ar pakalpojumiem un izejmateriāliem. D. Čivle gan norādīja, ka sponsoru naudas iztrūkums, visticamāk, neietekmēs "Rīga 2014" pasākumu norisi, jo šā gada pavasarī, pārrunājot situāciju ar Rīgas domes vadību, saņemts solījums, ka gadījumā, ja šis jautājums neatrisināsies, iztrūkumu varētu kompensēt pašvaldība.

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas kopējais budžets no 2012. līdz 2014. gadam ir 17 miljoni latu, no kuriem 43 % ir valsts finansējums, 34 % – Rīgas pašvaldības finansējums, 13 % – Eiropas fondu finansējums, bet partneru un sponsoru nauda – 8 % no kopējā budžeta.

Neraugoties uz pagaidām valdošo neskaidrību ar sponsoriem, "Rīga 2014" programma ir sagatavota un pieejama oficiālajā portālā "riga2014.org". Tāpat izveidota sadarbība ar aptuveni 90 valsts, pašvaldību un nevalstiskajām organizācijām, sākti veiksmīgi sadarbības projekti ar Siguldu un Zviedrijas pilsētu Ūmeo. Patlaban "Rīga 2014" pasākumiem reģistrējušies vairāk nekā 2000 brīvprātīgo.

Rīgas Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumi sāksies 15., 16. un 17. janvārī, kad tiks atklātas vairākas nozīmīgas izstādes, 17. un 19. janvārī notiks multimediāls Vāgnera "Rienzi" uzvedums operā, savukārt 18. janvārī plānota grāmatu draugu akcija "Gaismas ceļš", kuras laikā cilvēki veidos dzīvo ķēdi un pados grāmatas no vecās bibliotēkas uz jauno "Gaismas pili".

Paralēli notiks sešu tematisko līniju programmas Centrāltirgū, dažādi pasākumi visā pilsētā, gaismas un skaņas priekšnesums, kā arī "Staro Rīga" speciālizlaidums. Savukārt 19. janvārī būs Siguldas diena. 2014. gada programmai konkursā atlasīti 150 projekti – 58 Rīgas apkaimēs notiks vairāk nekā 200 koncertu, izstāžu, izrāžu, festivālu, konferenču, performanču. Tāpat Rīgā nākamgad notiks vairāki starptautiski pasākumi: Pasaules koru olimpiāde, "European Film Awards" apbalvošanas ceremonija, starptautiskas konferences un tematiskie saieti.

D. Čivle atzina, ka 2014. gada kultūras pasākumos ieguldīts liels darbs un līdzekļi, taču viņa uzsvēra, ka tas Rīgai nodrošinās lielāku atpazīstamību un labāku tēlu, kas ir īpaši svarīgi pirms 2015. gada, kad Latvija kļūs par Eiropas Savienības prezidējošo valsti.