08.09.2013 15:30

Andra Manfelde dzimšanas dienā gaidīs sniegu

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

"Skaitlis "40" Bībelē ir zīmīgs: 40 gadus izraēļi gāja pa tuksnesi, līdz ieraudzīja apsolīto zemi, 40 dienas ilgst gavēnis, 40 dienas Kristus bija tuksnesī. Katru reizi 40 ir pilnība, tāpēc šogad dzimšanas dienu saucu par pilngadību," pirms jubilejas stāsta literāte Andra Manfelde.

Siguldas novada bibliotēkā iedibināta tradīcija – ik mēnesi ar grāmatu izstādi godināt rakstnieku, mēneša jubilāru. Šomēnes, 26. septembrī, 40 gadu jubileju svin latviešu rakstniece A. Manfelde, tāpēc jau no 4. septembra bibliotēkā apskatāma grāmatu izstāde "Caur dvēseles sāpēm". Bibliotēkas galvenā bibliotekāre Ilmāra Biteniece atklāj, ka Siguldas novada lasītāji iemīļojuši A. Manfeldes darbus, īpaši autobiogrāfisko "Adatu". "Lasītājus fascinē atklātība un patiesums."

A. Manfelde atklāj, ka katrā dzimšanas dienā gaida brīnumu. "Mamma saka, ka dienā, kad piedzimu, uzsniga sniegs. 26. septembrī sniega parasti nav, taču gaidu – varbūt šogad," smej rakstniece. Šajā datumā dzimis arī Andras brāļa dēls Akselis, kam šogad apritēs septiņi gadi. "Citu gadu ieraudzīju, ka Rīgā manā dzimšanas dienā uzziedējs kastanis!"

Siguldai ir ļoti personiska vieta rakstnieces dzīvē. "Sigulda man bija kā atspēriena punkts. Kad man bija 20 gadi, rudenī braucu uz Krimuldu, uz "Krusta skolu". Sākumā nonācu Siguldā. Tajā laikā vēl nebija mobilo, interneta. Tas bija lielais ceļojums ārpus manas dzimtās Kuldīgas." Spilgti atmiņā palikusi rudenīgi aukstā diena un skats, kad ieraudzījusi baznīcas torni. Siguldā dzimusi arī A. Manfeldes meitiņa Anna. "Sigulda un Krimulda man ir kā šūpulis, oāze, ko vienmēr varu atcerēties un kas man ir palīdzējusi."

Rakstniece pašlaik strādā pie jaunākā dzejoļu krājuma "Ziemeļu tirgus". "Bieži piedomāju, ka esam ziemeļnieki. Vasaras, īpaši, kad pats esi briedumā, liekas tik īsas, spilgtas un smaržīgas. Un tad atkal sākas garā polārā ziema." Aizvien notiekot darbs arī pie grāmatas "Okeāns Ilze", kurā rakstniece apkopojusi uz Sibīriju izsūtīto stāstus. Pašlaik uzklausīti desmit, taču A. Manfelde teic, ka vēlas uzklausīt vēl aptuveni 40 stāstu, un ikvienu aicina dalīties savās tā laika atmiņās.

Izstāde Siguldas novada bibliotēkā apskatāma līdz 30. septembrim.

Iepriekš:
Rakstniece Andra Manfelde un 14. jūnijs: "Vīrietī no dabas ir ielikts kaut kas autoritatīvs..."