01.03.2012 10:16

«Latvijas Grāmatu izstāde 2012» ceļā pie lasītājiem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
«Latvijas Grāmatu izstāde 2012» ceļā pie lasītājiem publicitātes foto

No 1. līdz 4. martam Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek gada nozīmīgākais grāmatniecības pasākums – starptautiskā grāmatu un izdevniecību izstāde «Latvijas Grāmatu izstāde 2012».

Šajās dienās Ķīpsalā tiksies rakstnieki, tulkotāji, izdevēji un lasītāji.

Izstādes apmeklētāji četrās dienās varēs baudīt autoru priekšlasījumus, piedalīties grāmatu atvēršanas svētkos, tikties ar ievērojamiem rakstniekiem, aplūkot daudzveidīgu grāmatu ekspozīciju, iepazīties ar izdevniecību jaunumiem, iegādāties grāmatas par īpaši izdevīgām izstādes cenām un Grāmatu maiņas punktā mainīties ar citu lasītāju grāmatām. Arī jaunajiem grāmatu lasītājiem izstādē būs interesanti, jo ir paredzēti īpaši bērniem rīkoti pasākumi un prezentācijas.

Ekspozīcija

Izstādē piedalīsies izdevniecības un grāmatu apgādi, kā arī grāmattirgotāji un ar grāmatniecību saistīti uzņēmumi. Daudzveidīgu grāmatu klāstu piedāvās tādas Latvijas izdevniecības kā «Atēna», «Avots», «Dienas Grāmata», «Jāņa Rozes apgāds», karšu veikals «Jāņa sēta», «Jumava», «Kontinents», «Latvijas Grāmata», «Liels un mazs», «Madris», «Nordik», «Pētergailis», «RaKa», «Sētava», «Tapals», «Zinātne», «Zvaigzne ABC» un citas.

Grāmatu izstādi ievērojami papildinās mācību literatūras un mācību līdzekļu klāsts, kura nozīme mūsdienīgas izglītības ieguvē ar katru brīdi arvien palielinās. Izstādē piedalīsies tādi labi zināmi uzņēmumi kā izdevniecības «Lielvārds», «Zvaigzne ABC», Biznesa augstskolas «Turība» izdevniecība, «Balta Lab», «Hansatrade», «Omikron» un citi.

2011. gada izstādē piedalījās 62 dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Japānas un Vācijas, un to apmeklēja 14 913 interesenti.

Kultūras programma

Šogad Latvijas Grāmatnieku ģilde ir parūpējusies par īpaši interesantu un daudzveidīgu kultūras programmu, kurā katrs varēs atrast sev interesantu un saistošu pasākumu.

2. martā notiks konkursa «Labāk radošs, nekā pārdrošs» noslēgums un apbalvošana, «Valters un Rapa» simtgades ieskaņas pasākums, «Zvaigzne ABC» saruna ar latviešu prozas «zelta fonda» autoriem, kā arī Ingunas Baueres jaunās grāmatas «Ede, Pumpura sieva» prezentācija.

3. martā būs iespēja tikties ar finansisti un gardēdi Ilzi Jurkāni, kā arī vēsturiskās dzimtas sāgas «Silva rerum» autori Kristinu Sabaļauskaiti no Lietuvas. Sestdien izstādē viesosies arī vācu autore Katarīna Hāgena un zviedru rakstnieks Ulfs Starks.

Savukārt svētdienas rīts būs veltīts mazākajiem lasītājiem - notiks bērnu grāmatas «Bubulis un Bubulēns» pirmizrāde, tāpat arī varēs uzzināt, kā top animācija par slaveno Loti no grāmatas «Lote un mēnessakmens noslēpums».

Visas izstādes dienas radošajā darbnīcā «Rasas krāsas» ikviens varēs kļūt par burtu veidošanas mākslinieku, iejusties dažādu laikmetu burtu veidošanas ritmos un tos papildināt ar krāsu niansēm.

«Latvijas Grāmatu izstādē» Latvijas Grāmatizdevēju asociācija īpaši izveidotā ekspozīcijā prezentēs arī grāmatu mākslas konkursa «Zelta ābele 2011» dalībnieku veikumu.

Grāmatu maiņa

Turpinot iepriekšējos gados aizsākto un apmeklētāju atsaucību guvušo tradīciju, izstādē darbosies Grāmatu maiņas punkts, kas ikvienam grāmatu mīļotājam palīdzēs atrast sen kārotu grāmatu, uz to atnesot jau izlasītas vai sev vairs nevajadzīgas grāmatas.

Pērn grāmatu izstādē jaunus īpašniekus atrada vairāk nekā 8 500 uz Grāmatu maiņas punktu atnestu grāmatu, un izstādes rīkotāji cer, ka arī šogad vēlme dot un iegūt kādu interesantu grāmatu tikai pieaugs, un Grāmatu maiņas punktam būs vēl lielāka atsaucība.

Grāmatas vērtība ir saturā – tas nekas, ja grāmatai nodilis vāks vai lapas sastapušas jau vairāku lasītāju rokas. Grāmatu maiņas punktam savu pienesumu sola Rīgas Centrālās bibliotēkas Repozitārija Apmaiņas fonds, Latvijas Grāmatnieku ģilde, vairākas Latvijas izdevniecības un apgādi, kā arī daudzi Latvijas grāmatu mīļotāji.

Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā vienlaikus notiks starptautiskā izglītības izstāde «Skola 2012».