10.08.2013 08:30

Ieva Parša Daugavas muzejā atgriezīsies otro reizi

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Operdziedātāja Ieva Parša atzīst, ka Daugavas muzejā mūzika un balss skan īpaši labi, tāpēc ar prieku pošas uz kamermūzikas koncertu 10. augustā. Operdziedātāja Ieva Parša atzīst, ka Daugavas muzejā mūzika un balss skan īpaši labi, tāpēc ar prieku pošas uz kamermūzikas koncertu 10. augustā. www.foto.delfi.lv

Klasiskās mūzikas cienītāju aprindās mecosoprāna Ievas Paršas vārds ir labi zināms. Tiem, kam pagaidām tas ir svešs, ir iespēja sestdien Daugavas muzejā Salaspils novada Doles salā baudīt izcilās mākslinieces uzstāšanos kamermūzikas koncertā.

Ieva Parša atzīst, ka mūzikā un dzīvē viņa dod priekšroku mērenībai un atturībai. Tieši tāpēc vairāk pievērsusies klasiskajai mūzikai. "Lai gan es mēdzu dziedāt arī kaut ko folklorai vai estrādei raksturīgu, klasika tomēr ir sirdij vistuvākā. Tur ir mazāk emociju, bet vairāk mūzikas zinātnes," savu muzikālo gaumi atklāj dziedātāja.


Daudzi latviešu komponisti, piemēram, Andris Dzenītis, Pauls Dambis, Mārīte Dombrovska, Gundega Šmite, Kristaps Pētersons, Imants Zemzars, ir radījuši skaņdarbus tieši Ievas balsij. Ieva atzīst, ka tas ir lielākais kompliments, kādu dziedātājam var izteikt. "Tādējādi komponists atzīstas savā mīlestībā, bet dziedātājs to nodod tālāk publikai."

Ieva noliedz, ka kāds komponists viņai būtu mīļāks par citiem. "Ir periodi, kad sadarbojies vairāk ar vienu vai otru komponistu. Katru reizi tu kaut ko saņem un kaut ko ieguldi no sevis. Tāpat kā nedēļas dienas – katra ir citādāka, bet kura mīļāka – nezinu," smejas dziedātāja.

Viņa stāsta, ka Daugavas muzejā viesosies jau otro reizi. Pirmo reizi pirms "daudziem, daudziem gadiem uzstājos kopā ar Ulda Sprūdža kvartetu. Šī būs atgriešanās pēc ilga perioda. Man kā rīdziniecei ļoti patīk šī vieta, un man šķiet, ka Daugavas muzejā brīnišķīgi skan. Arī pati muižas ēka piešķir noslēpumainu noskaņu, ko papildina pievilcīgā apkārtne. Tā ir vieta tik tuvu Rīgai, tur uzjunda īstas, senatnīgas izjūtas."

Tieši kamermūzikas žanrs ir viens no Ievas spilgtākajām mākslinieciskajām izpausmēm. Dziedātāja tiek novērtēta savas izsmalcinātās stila izjūtas dēļ, kā arī lieliskām spējām interpretēt 20. gadsimta mūziku. Par latviešu komponistu solodziesmu un īpaši eksperimentālās lirikas pirmatskaņojumiem Ieva 2008. gadā saņēmusi Latviešu mūzikas balvu.

10. augusta koncerts Daugavas muzejā Doles salā plkst. 16 tiks nodots pūtēju rokās, bet otrajā koncertā 18. augustā muzicēs jauns klavieru ansamblis un talantīgais klarnetists Egils Šēfers.

Atgādināms, ka 10. un 18. augustā Daugavas muzejā norisināsies kamermūzikas koncerti.