05.08.2013 09:29

FOTO: Siguldas Opermūzikas svētki kulmināciju sasniedz ar "Otello" (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Siguldas Opermūzikas svētki kulmināciju sasniedz ar "Otello" (papildināta) Krišjānis Grantiņš

Pagājušās nedēļas nogalē Siguldas pilsdrupu estrādi pieskandināja nu jau 21. Starptautiskie Opermūzikas svētki, kuru centrālais notikums bija Džuzepes Verdi operas "Otello" oriģināliestudējums 3. augusta vakarā.

Otello lomā bija iejuties lietuviešu izcelsmes mākslinieks Kristians Benedikts, Dezdemonas lomu izspēlēja itāļu soprāns Norma Fantini un Jago atveidoja itāļu baritons Vitorio Vitelli. Izrādi režisējis Edmunds Freibergs, un tās noformējums bija ļoti izteiksmīgs, jo ieveda skatītāju valdnieka miteklī un neļāva aizmirst, ka atrodamies Venēcijas valdnieka apartamentos, uz ko norādīja senās Romas greznība bareljefā virs skatuves, kolonnās un, protams, izrādes varoņu tērpos. Izrāde noritēja vēl vienas krāšņas dekorācijas fonā – saulrietā, un tas veiksmīgi paspilgtināja šī stāsta par Otello un Dezdemonu traģiku.

Kaut arī Siguldas estrādes pēdējās solu rindas sestdienas siltajā vakarā bija brīvas, operas mīļotāju bija daudz – daži sasēduši uz pils drupām, daži turpat zālītē, daži paši uz saviem krēsliem. Estrādē valdīja bijīgs klusums, varēja dzirdēt tikai mākslinieku spēcīgās balsis un orķestri.

Tā kā šie svētki ir ikgadējs pasākums, daudziem klausītājiem to apmeklēšana jau pārvērtusies par tradīciju.

Jau ziņots, ka dažādu domstarpību dēļ šovasar 21. Starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki tika aizvadīti bez ievērojamā un pasaulē pazīstamā latviešu tenora Aleksandra Antoņenko, kā arī ilggadējā Siguldas opermūzikas svētku diriģenta Aleksandra Viļumaņa.