02.08.2013 11:26

Festivālā "Vides deja" ar pasaules pirmizrādi Ropažos uzstāsies dejotāji no Izraēlas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

2. augustā Ropažu brīvdabas estrādē laikmetīgās dejas festivāla "Vides deja 2013" laikā ar iestudējuma "Zen Dance" pasaules pirmizrādi uzstāsies dejas kompānija "Liat Dror Nir Ben Gal" no Izraēlas.

Kompāniju vada divi izcili horeogrāfi – Liata Drora un Nirs Ben-Gals. Abi uzauguši Izraēlas ziemeļos, sākotnēji izgājuši apmācību militārajā dienestā, bet pēcāk studējuši Jeruzalemes Dejas un mūzikas akadēmijā, kā arī laikmetīgās dejas skolā. Drīz vien viņi plūkuši uzvaras laurus jauno horeogrāfu sacensībās Ķelnē, bet 1988. gadā ieguvuši "Grand Prix" prestižajās jauno horeogrāfu sacensībās starptautiskajā konkursā "Concours Choregraphique International de Bagnolet". Paralēli viņi strādājuši arī Haifa teātrī un Batsheva dejas kompānijā, vēsta LETA. 

80. un 90. gadu mijā duets veidoja spilgtas horeogrāfijas, kuru vidū bija iestudējums "Two Room Apartment", kas ieguva "Shades of Dance" balvu festivālā "Dance Umbrella" Telavivā 1987. gadā. Tāpat spilgts veikums bija 1991. gadā tapušais "Rikud", kuru pēc "Two Room Apartment" noskatīšanās nekavējoties abiem māksliniekiem pasūtījis Londonas Laikmetīgās dejas grupas dibinātājs Robins Hovards.

Izveidojot paši savu dejas kompāniju "Liat Dror Nir Ben Gal", abi horeogrāfi tajā apvienoja dejas profesionāļus, kuri apveltīti ne tikai ar nevainojamu tehniku, bet arī spēcīgu harizmu, atraktīvām idejām un ekspresīvām, individualizētām kustībām. Pērn horeogrāfi iestudēja dejas izrādi "Up Chi Down Chi", ar ko patlaban apceļo visu pasauli, bet jaunākais iestudējums "Zen Dance" pasaules pirmizrādi piedzīvos tieši Latvijā, spilgti raksturojot dejas kompānijas estētiku.

Jāatgādina, ka līdz 3. augustam Ropažos notiek festivāls "Vides deja". Festivālu rīko dejas teātra kompānija "Stars' Well" sadarbībā ar Ropažu kultūras centru, un tā mērķis ir laikmetīgās dejas mākslas popularizēšana un vēlme uz ierastām lietām paraudzīties citām acīm. Vairāku profesionālu horeogrāfu un pasniedzēju vadībā festivāla laikā notiks laikmetīgās dejas, kontaktimprovizācijas un muzicēšanas meistarklases. Festivāla noslēgumā visi būs aicināti vērot gan meistarklasēs izveidotās performances, dejas teātra kompānijas "Stars' Well" izrādi "Krāsas", gan arī baudīt aizraujošu kultūras pasākumu programmu visas dienas garumā.